LIVET PÅ VENT: Randa Abdelaziz (29) fra Sudan fikk opphold i Norge for ett år og syv måneder siden. Fortsatt er asylmottak i Ringsaker hennes hjem.

LIVET PÅ VENT: Randa Abdelaziz (29) fra Sudan fikk opphold i Norge for ett år og syv måneder siden. Fortsatt er asylmottak i Ringsaker hennes hjem. Foto:Frode Hansen,VG

Sudanske Randa (29) venter på sted å bo: - Jeg begynner å bli gal

Norge bryter egen bosettings-frist ** 5000 flyktninger bor i asylmottak

Randa Abdelaziz (29) har sett mange forlate asylmottaket for å starte et nytt liv i Norge. Etter halvannet år er det fortsatt ikke blitt hennes tur.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- De sier at listen er lang. Men jeg svarer at folk som har kommet senere enn meg har fått en kommune – mens jeg bare må vente og vente, sier Abdelaziz til VG.

Hun ble satt i fengsel i hjemlandet fordi hun kjempet mot tvangsekteskap og omskjæring av jenter. Nå er hun én av 5000 flyktninger som venter på å få en norsk kommune å bo i.

Etter at 29-åringen fikk opphold i Norge, har hun bodd ett år og syv måneder på Ringsaker asylmottak i Moelv.

- Å være på mottak over så lang tid er ikke bra. Et halvt år eller ett år er greit, men ikke så lenge som dette.

- Vil ikke tenke

Abdelaziz forteller at hun har fått tiden til gå ved blant annet å jobbe som frivillig.

- Jeg har holdt meg aktiv fordi jeg ikke ville ha tid til å tenke. Tidligere var det OK. Men nå ser jeg at folk forlater mottaket, mens jeg må bli igjen. Jeg begynner å bli gal, sier Abdelaziz, som drømmer om å få fullføre utdannelsen sin ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås.

- Det er så mye jeg har lyst til å gjøre!

Venter for lenge

Inkluderingsminister Solveig Horne har skrevet brev til samtlige kommuner der hun ber dem bosette flere. Men i år har kun en tredjedel av kommunene sagt ja til å bosette like mange flyktninger som de er blitt bedt om.

Samtidig klarer ikke myndighetene å innfri sin egen målsetting om at flyktningene skal bosettes innen seks måneder etter innvilget opphold.

HÅPEFULL: VG besøkte Randa Abdelaziz for første gang i januar. Da håpet hun at hun snart ville få en kommune å bo i. Her er hun sammen med vennen og tobarnsmoren Rim (27), som i motsetning til Randa ikke hadde fått opphold i Norge. Foto:Helge Mikalsen,VG

I dag er gjennomsnittlig ventetid åtte måneder totalt. Enslige voksne må i gjennomsnitt vente ti måneder.

Den samlede ventetiden har vært økende over tid, viser tall fra Integrerings - og mangfoldsdirektoratet (Imdi).

- Mangler boliger

Imdi, som har ansvaret for bosetting av flyktninger, mener den lange ventetiden har to hovedforklaringer.

- Selv om kommunene har sagt ja til flyktningene, så mangler de boliger. I tillegg er det en generell mangel på plasser i kommunene. Så lenge antall flyktninger ikke samsvarer med plasser i kommunene vi til enhver tid komme i en situasjon der flere enn de det er plass til får rett til bosetting, sier fungerende direktør i region vest, Kofi Amankwah, til VG.

- Hvilket ledd i bosettingsprosessen svikter?

- Kommunene gjør en bedre jobb en før. Men vi er nødt til å ha langsiktighet i det kommunale planleggingsarbeidet.I dag tar man ofte ett år om gangen. Kommunene må ha samme plan for integrering og bosetting av flyktninger som de i dag har for eksempelvis barnehager, sier Amankwah.

- Høyere prioritet

Kommunenesektorens organisasjon (KS) peker på at kommunene har tatt i mot flere i år enn tidligere.

- Hovedgrunnen til at ventetiden er blitt slik den har blitt, er at bosettingsbehovet har økt. Selv om kommunene har økt bosettingen, har man ikke rukket å øke den i tråd med behovet. Derfor har Imdi, med vår støtte, bedt kommunene om å ta imot flere enn den opprinnelige anmodningen, sier direktør for interessepolitikk, Helge Eide, til VG.

Han er enig i at det boligmangel i kommunene er et «betydelig problem», og ber regjeringen vurdere å øke tilskuddene ytterligere.

- Dette er flyktninger som har fått godkjent opphold i Norge og som sitter i en nasjonal kø. De burde være et nasjonalt ansvar å sørge for at de blir bosatt, sier Eide.

Ulike prioriteringer

Politisk rådgiver i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Ronny Røste (Frp), uttalter i torsdagens VG at kompensasjonen kommunene får for å motta flyktninger er gode. Regjeringen hevet i fjor høst integreringstilskuddet som følger med flyktningene med 250 millioner.

Røste påpeker at enkelte grupper må vente lengre enn andre.

- Barnefamilier har eksempelvis en noe høyere prioritet. Når noen stadig prioriteres foran, vil det være noen grupper som blir sittende noe lengre enn andre. Sånn vil det alltid være, sier Røste, som understreker at han ikke kjenner til denne konkrete saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder