Oversvømmelse skaper kaos i Rogaland: Politiet ber folk forlate Vigrestad

Stenger Vigrestad for all trafikk

Må evakuere eldresenter

Stenger togstrekning ut døgnet

To skoler under vann

Fortvilte huseiere med oversvømte kjellere ringer ned politi, brannvesenet og kommunen i Hå. En rekke veier er også oversvømt.

  • Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

SISTE: Politiet ber folk forlate sentrum i Vigrestad for sin egen sikkerhet som følge av oversvømmelsene, skriver Aftenbladet.

- Det er ganske hektisk i kommunen nå, med oversvømte veier og kjellere, sier Harmund Haugland, ingeniør i Hå kommune i Rogaland.

For flere av kommunens innbyggere våknet nemlig torsdag morgen opp til oversvømte kjeller og veier som følge av et kraftig uvær i natt. Telefonen står ikke stille hos kommunen:

- Jeg kom på jobb klokken 07.00 i dag tidlig, og allerede da var det kaos.

- Vi får ikke prioritert kjelleroversvømmelser, vi må prioritere veier og problemer dette skaper. Blant annet har vi fått meldinger om at folk skal ha satt seg fast på veien på grunn av mye overvann, fortsetter han.

Har du tips, bilder eller video? Ta kontakt med VGs journalister her!

Stor pågang

Nå jobber han på spreng med å registrere henvendelser og sile ut de som er mest kritiske. Han har inntrykk av at det er det er verst sørover i kommunen.

Brannvesenet anslår at de like før klokken 08.00 allerede har mottatt minst 40 henvendelser om oversvømte kjellere. De har nå alt tilgjengelig mannskap ute.

- Det er veldig mye vann og mange kjellere som står under vann. Det ringer i ett, vi har hatt minimum 40 henvendelser nå på morgenen, sier Rolf Torkildsen, vaktkommandør i 110-sentralen i Stavanger.

Også politiet melder om stor pågang angående oversvømmelser på grunn av uværet.

- Det har vært tordenvær og kraftige nedbørsmengder i enkelte perioder i store deler av området, nesten helt til Stavanger, sier Tryve Ravndal, operasjonsleder i Rogaland politidistrikt.

PROTOKOLL: Rammet av flommen i Rogaland? Del dine bilder og se andres her!

Stenger Vigrestad for trafikk

Madelen Pedersen Styrvåg kommer seg ikke ut av Vigrestad i dag, og må rett og slett bli hjemme fra jobb.

- Det er helt kaos. Jeg ble stående fast ved togstasjonen med bilen på grunn av oversvømmelser, men klarte å få i gang bilen etter en stund. Vi måtte bare gi opp og dra hjem igjen, sier Madelen Pedersen Syrevåg.

Hun måtte også gi opp å levere barna på 5 og 2 år i barnehagen.

Og det er ser ut til at det er nettopp Vigrestad som er hardest rammet, nå opplyser kommunen at tettstedet stenges for trafikk inntil videre.

- Enkelte steder står vannet en halvmeter over veien og asfalten er i ferd med å skylles bort. Det er så mye overvann at avløpssystemet ikke klarer å ta unna. Vi har derfor besluttet å stenge av Vigrestad inntil videre, opplyser Eirik Sør-Reime, leder av kommunalteknisk avdeling i Hå, til Aftenbladet.

Togstrekning stengt ut døgnet

Nå er opp mot 20 beboere i et eldresenter i Vigrestad i ferd med å evakueres.

- Det er flom på begge sider av eldreboligene. Vi er derfor i gang med å evkuere de eldre, opplyser driftssjef Kristian Oftedal i Hå kommune, til avisen.

Også Ogna skole og Varhaug skole skal stå under vann, ifølge Aftenbladet.

Togtrafikken påvirkes også som følge av de store nedbørsmengdene. Strekningen mellom Nærbø og Ogna blir stengt ut døgnet.

- Grunnet skader på strekningen har Jernaneverket sagt de ikke vil åpne for trafikk før i morgen tidlig. Vi får vente på tilbakemeldinger fra nattens arbeid, så får vi se hva slags prognoser det gir oss, sier pressetalsmann i NSB Håkon Myhre.

Sørlandsbanen vil gå til Egersund, hvor det er satt opp buss til Stavanger. På Jærbanen er de tog til Bryne, og buss mellom Bryne og Egersund.

Du kan lese mer om hvordan togtrafikken påvirker deg her.

Ifølge Dagbladet frykter kommunen for en av deres bruer skal kollapse:

- Situasjonen er fortsatt uavklart. Vi har stengt av hele Vigrestad sentrum, Stokkelandsmarka er avstengt på grunn av fare for at brua skal kollapse, og mange hus er helt under vann, sier Holen til avisen.

Slik ser det ut i Vigrestad torsdag. Foto: VG-tipser,

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder