Full strid om strømkabel til nye oljefelt

STRID: Opposisjonen vil at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) - her på Ekofisk - skal pålegge selskapene å hente strøm fra land til Utsirahøyden. Foto: SCANPIX

CO2-bombe i Nordsjøen

Statoil kjemper hardt for å slippe unna en gigant-regning for å hente strøm fra land til Nordsjøen. Dermed kan Norges mål for CO2-kutt ryke.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over seks år gammel

Mens regjeringspartiene Høyre og Frp går langt i å støtte Statoils planer, sier alle de andre partiene i Stortinget nei til å forlate målet om å elektrifisere alle plattformene på Utsirahøyden, 200 km vest for Rogaland.

- Dette er vårens viktigste klima-sak i Norge: Spørsmålet er om olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil la seg presse av oljeselskapene til å legge bort kravet om strøm fra land - eller om han vil sette klimahensyn foran hensynet til økonomien i prosjektet, sier Heikki Eidsvold Holmås, SVs klimatalsmann til VG.

Nå toner også Ap flagg i denne saken:

- Jeg har ikke sett noe som tilsier at vi skal forlate målet om at hele Utsira skal forsynes med strøm fra land, sier Terje Aasland (Ap), nestleder i Stortingets energi og miljøkomité, til VG.

- Å legge seg på ryggen nå, er altfor passivt. Vi må ta på alvor de klimaforpliktelsene vi har satt oss. Åpner vi for gassturbiner på Utsirahøyden, vil vi ha store problemer med å innfri klimaforliket, legger han til.

Hindre skitne gassturbiner

Også KrF, Venstre og Sp vil at regjeringen skal pålegge operatørene Statoil, Det norske og Lundin full elektrifisering av de fire nye feltutbyggingene på Utsirahøyden. Statoil har ledet dette prosjektet, samtidig som Statoil er operatør på Johan Sverdrup.

Formålet med å strekke kabler med strøm fra land til Nordsjøen, er å hindre bygging av urensede gassturbiner på hver enkelt plattform.

Flere kilder sier at Statoil vil gå inn for en light-variant hvor de elektrifiserer sin egen plattform Johan Sverdrup og «henter» 78 megawatt strøm fra land.

Det vil på langt nær være nok til å forsyne alle feltene på Utsirahøyden, som trenger 300-350 megawatt.

Dette er noen av Statoils argumenter, ifølge VGs opplysninger:

** En full utbygging kan gi en kostnad på mellom 2000 og 4000 kroner pr. tonn CO2.

*** Teknisk Ukeblad har anslått at Statoils kostnadsanslag er økt fra 8-9 til 17 milliarder kroner.

** Det er betydelig billigere å slippe ut CO2 for selskapene: Kvotekostnad og avgifter er til sammen cirka 450 kroner pr. tonn CO2.

** Blir selskapene pålagt den andre løsningen med en felles strømtilførsel til fire installasjoner, må Statoil utsette byggingen på Johan Sverdrup med minst ett år. Statoil skal ha beregnet kostnaden ved en utsettelse til om lag 20 milliarder kroner.

Olje og energiminister Tord Lien (Frp) sier til VG at han ikke vil ta stilling i denne saken før lisenshaverne med Statoil i spissen har lagt fram sine planer.

Ser på kostnadene

- Stortinget har lagt til rette for elektrifisering, men Stortinget har også sagt at kostnadene ved dette er noe man må holde et våkent øye med, sier han.

Men hans partikollega Oskar Grimstad (Frp), som sitter i energi- og miljøkomitéen, uttaler seg krystallklart:

- Hvis tallene som er lagt frem stemmer, og jeg ser ingen grunn til å mistro dem, så er det fullstendig meningsløs symbolpolitikk og ressursbruk å elektrifisere hele Utsirahøyden, sa Grimstad til Teknisk Ukeblad torsdag.

Klimaforliket kan rakne

Utslippene av CO2 i Norge var i 2012 52,7 millioner tonn.

- Skal klimaforliket innfris, må vi ned i 44,6 millioner tonn innen 2020. Etter at de ikke elektrifiserte Ekofisk (1 million tonn) og droppet rensing på Mongstad (1,2 millioner tonn), vil klimaforliket rakne hvis også Utsira ryker, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

- Utsira utgjør en million tonn CO2. Omregnet betyr det at 500.000 biler må over på el innen 2020, for veie opp for Utsira. Det er Ap som er partiet som avgjør; partiets miljøtroverdighet står på spill, sier han.

Nestleder i Zero, Kari Elisabeth Kaski, sier at Statoil ikke engang planlegger å elektrifisere hele Johan Sverdrup-plattformen.

- Vi har regnet ut at 78 megawatt bare gir 100.000 tonn i CO2-kutt. Johan Sverdrup-utslippene utgjør i utgangspunktet 700.000 tonn, sier hun.

Statoil: God løsning

- Vi kommenterer ikke rundt alternative løsninger på dette tidspunkt. Nå jobber vi og partnerne med å modne frem en god løsning. Resultatet og de nødvendige detaljene blir presentert når vi er ferdig med dette arbeidet. Konseptvalg Johan Sverdrup presenteres i nærmeste fremtid, sier informasjonssjef Ørjan Heradstveit i Statoil.

Les også

 1. VG mener: Statoil ute og hjemme

  Analytikere i aksjemarkedet tar til orde for å dele opp Statoil i to eller flere selskaper.
 2. Stang etter OL-bråket: - Mange er opptatt av cricket også

  Oslo-ordfører Fabian Stang må finne seg i at kommuneansatte ser på OL på jobben.
 3. Forhandlet om asylbarnas fremtid i kveld

  De fire borgerlige partiene møttes i kveld for å bli enige om hvordan samarbeidsavtalen om asylbarna skal forstås.
 4. Regjeringen åpner for å endre oljeskatten

  Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) åpner for å endre på oljeskatten som hans rødgrønne forgjenger satte opp.
 5. Norske hus: 5119 milliarder kroner
  Oljefondet: 5132 milliarder kroner: Nå er vi oljemillionærer og husmillionærer

  Verdiene av husene til det norske folk er like mye verdt som hele vår oljeformue.

Mer om

 1. Olje og gass
 2. Politikk

Flere artikler

 1. - Ikke godt nok

 2. Opposisjonen står sammen om elektrifisering av Utsira

 3. Opposisjonen krever full elektrifisering av Utsira

 4. Spagat på sokkelen

 5. Mer bråk om landstrøm til Utsirahøyden

Fra andre aviser

 1. Opposisjonen står sammen om Utsira

  Bergens Tidende
 2. Gasskraftverket skal sikre elektrifiseringen

  Bergens Tidende
 3. Ap avlyser stortingskupp om Utsira

  Aftenposten
 4. Ap og KrF mener Lien fraskriver seg Utsira-ansvar

  Aftenposten
 5. Opposisjonen tvinger gjennom Utsira-løsning

  Aftenposten
 6. Ap og KrF mener Lien fraskriver seg Utsira-ansvar

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder