DREPT: Stein Kjetil Fredriksen ble drept da han ifølge dansk politi begynte å skyte mot innsatsstyrkene fra dansk politi. Foto: René Schütze/Privat

DREPT: Stein Kjetil Fredriksen ble drept da han ifølge dansk politi begynte å skyte mot innsatsstyrkene fra dansk politi. Foto: René Schütze/Privat

Drept av dansk politi

«Jeg dør heller enn å sone i fengsel»

Forsvarer til 36-åring som overlevde: Ikke gått opp for han ennå

ÅLBÆK/OSLO (VG Nett) Det var Stein Kjetil Fredriksen (49) fra Arendal som ble skutt og drept av dansk politi.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Mannen ble drept i skuddvekslingen som oppstod da politiet avslørte et forsøk på å smugle 250 kilo hasj fra Danmark til Norge. Fredriksen etterlater seg en voksen sønn.

En annen nordmann (27) ble skadet, mens en tredje (36) kom fra dramaet uten skader.

I båtmiljøet i Arendal var avdøde en kjent skikkelse. Flere kilder opplyser til VG at 49-åringen ofte gikk bevæpnet.

- Hvis man lever farlig, blir det ofte sånn, sier en til VG.

Fredriksen ble i 2011 dømt til 60 dagers fengsel i en trusselsak. Han skal ha tatt dommen svært tungt. Med jevne mellomrom skal han ha sagt til flere venner og bekjente:

- Jeg dør heller enn å sone i fengsel.

Les mer om det blodige smuglerdramaet i VG+.

VG I DAG: Les mer om hva som skjedde i småbåthavnen i Ålbæk i dagens VG (08.01.13).

Overlevde skuddvekslingen

Den uskadede 36-åringen møtte i fengslingsmøtet i Hjørring mandag utkjørt og sliten.

- Han sov ikke spesielt godt i natt. Jeg nok ikke situasjonens alvor har gått riktig opp for ham ennå, sier advokat Axel S. Pallesen til VG.

Han forsvarer mannen fra Oslo, som var den eneste av de tre narkosmuglerne som kom fra skuddvekslingene mot politiet uten skader.

Hans 27 år gamle kamerat ligger på Ålborg sykehus med skuddskader, strengt bevoktet av politiet.

VG fikk sent i går opplyst at 27-åringen ennå ikke hadde fått snakket med sin advokat Olav Pedersen.

25 millioner kroner

VG får opplyst at det var de to overlevende nordmennene som kjente hverandre, og at 49-åringen som ble skutt og drept av politiet, var mer å regne som en aktør i en narkotikahandel.

SLITEN: - Min klient er svært sliten, og jeg tror nok ikke situasjonens alvor har gått riktig opp for ham ennå, sier Axel S. Pallelsen til VG. VG møtte advokaten utenfor hans hjem. Foto: HELGE MIKALSEN


- Jeg kan ikke uttale meg så mye om disse opplysningene. Fengslingen gikk for lukkede dører, og det er nå opp til politiet som skal etterforske saken videre å uttale seg, sier advokat Pallesen.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN?Kontakt VGs journalister her

Han bekrefter at 36-åringen har erkjent sin andel på 45 kilo av tilsammen 250 kilo hasj.

- Det er det han sier er hans ansvar i denne saken, sier Pallesen.

Ifølge forsvareren har den samlede stoffmengden på 250 kilo hasj en markedsverdi på 25 millioner kroner.

- I dansk sammenheng er dette ikke en stor sak. Det som gir denne saken oppmerksomhet, og det som gjør den tragisk, er at en mann har blitt drept og at en person er skadet, sier advokaten.

Han har ennå ikke fått snakket så mye med sin klient. Den norske 36-åringen gjennomførte det første avhøret med politiet uten advokat.

I Danmark er det slik at man kan få tilbud om å ha advokat med i det første avhøret med politiet, men man får også vite at man da må betale advokatutgiftene selv.

- Da gir ofte resultatet seg selv på hva de siktede velger, sier advokaten.

Til tross for sakens tragiske utfall, mener advokaten at siktelsen tyder på at dette ikke kommer til å bli noen stor sak for hans klient.

- Han er kun siktet for besittelse av narkotika, og ikke for drapforsøk. Det kan jo man lese ganske mye av, sier advokaten.

Han skal treffe sin klient i løpet av onsdag denne uken. Nå sitter 36-åringen i varetekt i Aalborg, mens Nordjyllands politi i Alborg etterforsker saken videre.

Etter det VG får opplyst er et av de viktige spørsmålene for politiet å spore opp om det kan være flere involverte i saken.

Stoppet av sperringer

VG var i går kveld i havnen hvor skuddramaet fant sted. Der var det fortsatt sperringer og politivakter på stedet.

- Ikke alle undersøkelser er ferdige. Politiet kommer til å fortsette det arbeidet i morgen, opplyser en av vaktene til VG.

Niels Andersen er formann i i Aalbæk Bådelaug.

DUMME: - Jeg synes de narkosmuglerne må ha vært ganske dumme, som velger å komme hit til Aalbæk på denne tiden av året. De kunne også ha kjørt i land svært mange andre steder, sier Niels Andersen, leder for Aalbæk bådelaug. Foto: HELGE MIKALSEN


- Vi ønsker jo at Aalbæk skal komme på kartet, men det er ikke helt på denne måten vi ønsker det skal skje, sier Andersen til VG.

Han var en av dem som i går kveld ville ned til havnen for å se hva som pågikk etter alt bråket og rabalderet han hørte.

- Vi ble stoppet av sperringer helt oppe ved innkjørselen til havna. Jeg tror ikke det kan ha vært et eneste menneske foruten de involverte som fikk med seg hva som skjedde. Det var jo bekmørkt som nå, sier Andersen og viser VG rundt i havneområdet.

- Mer mistenksomme

I dag ble han sitert på at det før har skjedd mystiske ting i havneområdet som kan tyde på smugling.

- Jeg tror jeg skal være forsiktig med å mene så mye om denne havna blir brukt av smuglere. Vi har ingen håndfaste beviser for det, og da blir det feil å uttale seg, sier Andersen.

Han synes smuglerne må ha vært mindre smarte, som har valgt å bruke denne årstiden til å smugle narkotika.

- Det er klart man blir mer mistenksomme når man kommer kjørende i en slik båt midt i januar. De kunne også ha kjørt i land hvor som helst langs stranden, men i denne saken hadde vel politiet tatt dem uansett, siden de visste om smuglingen på forhånd, sier Andersen.

LES MER OM SMUGLERSAKEN I VG+ .

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder