PR-ekspert om Bjørn Kjos' Skavlan-besøk: – Vred seg unna som en sleip ål

Kjendisøkonom skattegrillet Kjos

Heftig Kjos-refs i sosiale medier

Norwegian-topp Bjørn Kjos får kraftig tyn i sosiale medier etter at kjendisøkonomen Thomas Piketty stilte ham til veggs i beste sendetid. – Kjos vred seg unna som en sleip ål, mener PR-ekspert.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var under fredagens «Skavlan»-sending at Norwegian-sjef Bjørn Kjos havnet i skattedisputt med den franske kjendisøkonomen Thomas Piketty.

Franskmannen som står bak boken «Kapitalen i det 21. århundre» forsøkte å få Norwegian-toppen til å avsløre hva han har i formue og hvor mye skatt han betaler, men Bjørn Kjos ville ikke svare etter gjentatte spørsmål fra franskmannen.

– Jeg betaler ti ganger så mye (i skatt) som jeg har i inntekt, sa Kjos.

HOS SKAVLAN: Her blir Bjørn Kjos skattegrillet av økonomen Thomas Piketty. Foto: NRK,

– Men jeg spør bare om et tall. Jeg prøver bare å få vite din formue og skatt, sa Piketty, og fremholdt at det var viktig å få tallene på bordet slik at enhver kan gjøre opp sin mening om hva som er riktig skattenivå.

– Klossete rotur

Møtet mellom Kjos og Piketty utløste umiddelbart reaksjoner i sosiale medier.

– Kjos fikk spørsmål om hva han hadde i formue. Og skjønte ikke spørsmålet. Eller lot som han ikke gjorde det. Flykaptein på en klossete rotur, skriver sosiologen og skribenten Kjetil Rolness i sitt eget kommentarfelt på Facebook.

Tidligere justisminister og stortingspolitiker Knut Storberget (Ap) skriver på Twitter:

Tidligere i programmet var Bjørn Kjos alene i stolen hos Skavlan. Dagbladets profilerte kommenator Marie Simonsen beskriver møtet med Piketty slik:

– Veldig krasj

Rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen i Oslo er ikke imponert over Norwegian-toppens opptreden da Piketty var i studio.

– Det ble veldig krasj, sier Trond Blindheim.

– For seere og publikum så det ut til at Kjos var på syltynn is. «Jeg betaler ti ganger mer i skatt enn jeg tjener» er blitt en standardfrase, og det virket litt patetisk. Jeg hadde ikke trodd at Kjos, som er så folkelig og alminnelig, ikke hadde kastet seg mer på dette med ulikhet, sier Trond Blindheim.

REFSER KJOS: - Han fremsto som en Stein Erik Hagen-aktig som klager på skatt og avgifter. Plutselig fremsto han helt annerledes, og det er ulikt Kjos, sier rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen i Oslo. Foto:Frode Hansen,VG

Bjørn Kjos har i flere år vært en av Norges mest populære næringslivsledere.

– Han fremsto som en Stein Erik Hagen-aktig som klager på skatt og avgifter. Plutselig fremsto han helt annerledes, og det er ulikt Kjos. Han kom godt ut av konflikten i Norwegian hvor han har fokusert på kundene. Men så kommer dette på TV på en fredagskveld hvor kan kommer veldig dårlig ut, sier Trond Blindheim.

– Vred seg unna

PR-eksperten mener Bjørn Kjos er fullt oppdatert på tallene Piketty ønsket å få på bordet.

– Kjos vred seg unna som en sleip ål, sier han.

Det lyktes ikke VG å få en kommentar fra Bjørn Kjos lørdag.

– Vi har ikke noen kommentarer, sier Daniel Kirchhoff i Norwegians kommunikasjonsavdeling.

SATT PIKETTY-FAST: Her er noen av reaksjonene etter fredagens Skavlan-sending. Foto: ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder