TILSTO ALT: Are Blomhoff innrømmet alt han var tiltalt for da saken ble behandlet i en såkalt tilståelsessak i Drammen tingrett. Foto:Johannes Morken,Vårt Land

Prest dømt til fengsel for underslag, bedrageri og sexkjøp

Drammen tingrett: Stoppet ikke før han ble avslørt – har utvist et fast forbrytersk forsett

Erstatningskrav på 18,8 millioner kroner

Prest og tidligere leder for Stiftelsen Betanien i Bergen, Are Blomhoff (62), er dømt til fengsel i tre år.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I Drammen tingrett tilsto 62-åringen at han finansierte fyllefester og prostituerte med stiftelsens penger. Til sammen innrømmet presten at han underslo til sammen 16,3 millioner.

Mandag kom dommen: Tre års fengsel.

– Han er informert om dommen. Vi konstaterer at den var en del lavere enn det aktor la ned påstand om. Utover det ønsker vi ikke å kommentere dommen, sier forsvarer Per-Erik Gåskjenn til Bergens Tidende.

LES: Prestens hemmelige dobbeltliv

Stoppet ikke før han ble avslørt

Påtalemyndigheten la ned påstand om fire år. Politiadvokat Anders Johnsen uttaler at han må sette seg inn i dommen før han eventuelt uttaler seg om staffutmålingen. Det vil være statsadvokaten som avgjør om dommen skal ankes.

I dommen kommer det frem at Blomhoff har fått strafferabatt på 25 prosent fordi han gjennom sin tilståelse har lettet både etterforskningen og saksbehandlingen i rettsvesenet.

Straffeskjerpende er at underslaget er på over 16 millioner kroner, og at 62-åringen har forsøkt å skjule forholdene ved å produsere falske bilag. Retten ser også skjerpende på det at pengene er brukt til sexkjøp.

Retten peker også på at forholdene ikke opphørte før Blomhoff ble avslørt.

– Siktede har således utvist et fast forbrytersk forsett. Siktede har hatt en betrodd stilling hvor han har sittet som toppleder i en stor kommersielt drevet stiftelse og han har således utnyttet den tilliten som har vært vist ham, skriver dommerfullmektig Eivind Kluge i dommen.

Blomhoff er idømt et erstatningskrav på 18,8 milloner kroner til Stiftelsen Betanien. Om lag 2,5 millioner kroner av dette er renter for beløpet han har tatt.

Festet med prostituerte

Underslaget strekker seg over en periode på syv år. I 2001 etablerte stiftelsen «Fundación Betanien» et sykehjem i Alfaz del Pi.

Underslaget skjedde ved at 62-åringen fikk overført penger til en fiktiv vedlikeholdskonto tilknyttet sykehjemmet som bare han disponerte og kjente til. I retten fortalte Blomhoff at han hadde arrangert flere, store fester med prostituerte i Spania.

De vanlige festdeltagerne var menn, mens kvinnene var betalt for å være der. Festdeltagere hadde sex med kvinnene han hadde betalt for. Prisen skal ha vært mellom 1000 og 1500 euro per kvinne for én fest.

I forrige uke kom det frem at også en annen person tilknyttet Betanien har vedtatt en bot for sexkjøp.

– Strider mot alt vi står for

Styreleder i Betanien Christian Hysing-Dahl kjenner Blomhoff og familien godt. Han uttalte til VG i forrige uke at opplysningene om kollegaens hemmelige liv i Spania kom som et sjokk på han:

– Vi har vært en del sammen på familiemiddager og ferieturer. Jeg regnet han absolutt som en venn. Dette illustrerer at han har holdt livet han levde i Spania skjult for alle rundt seg. Jeg kjenner hans kone godt og jeg er overbevist om at hun ikke har visst noe om dette heller før saken ble kjent for politiet, sa Hysing-Dahl.

Saken har preget hele Betanien.

– Dette er en lei sak i utgangspunktet, men det at pengene er brukt til festing og prostitusjon gjør den enda verre. Det strider imot alt det vi står for, uttalte Hysing-Dahl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder