Ikke snakket med Vågå-ordføreren siden siktelsen

Stoltenberg om Øygard: Mangler tillit til å fortsette som ordfører

LILLEHAMMER (VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg er klar på at Rune Øygard (53) må trekke seg.

  • Jarle Grivi Brenna

Artikkelen er over syv år gammel

Etter å ha sett det som kom frem i retten fredag kom det klar melding til Øygard fra Arbeiderpartiets partikontor på Youngstorget:

- Trekk deg som ordfører!

Et par timer før dag fem av rettssaken starter, kommer også statsministeren på banen med samme budskap. Presset øker dermed på Arbeiderparti-ordføreren.

- Vårt råd er at han bør trekke seg, sier Jens Stoltenberg til Politisk kvarter på NRK P2 .

Han understreker at oppfordringen er basert på det som Rune Øygard har innrømmet under rettssaken, og at de ikke tar stilling til skyldspørsmålet.

- For oss er ikke dette først og fremst et spørsmål om paragrafer og juss, men det er et spørsmål om den tilliten man må ha for å bekle et så viktig verv som ordfører, forklarer statsministeren.

«Jeg vil se alt»

I Skype-meldingene som er lagt frem for retten skriver blant annet Øygard til jenta, som da var 14 år gammel:

«Jeg orker ikke å se på deg, og vite at jeg ikke får ta på deg», «Jeg vil gifte meg med deg» og «Jeg vil se alt».

Meldingene er funnet på Øygards datamaskin og han bestrider ikke innholdet. Han beklager imidlertid oppførselen og hevder det ikke dreier seg om seksuell kontakt.

VG DIREKTE: Følg rettssaken:
VGTV sender fra kl. 09.45 i dag

Til tross for at han har sendt slike meldinger til et barn, nekter Øygard å forlate ordførervervet. Det førte til at også Oppland Ap fattet et vedtak om at de ikke lenger har tillit til Rune Øygard søndag kveld.

- Det som har kommet er av en slik karakter at det strider mot den tilliten du nødvendigvis må ha som ordfører. Og så er det ikke slik at vi på Youngstorget har formelle maktmidler til å avsette eller innsette ordførere. Det handler om en beslutning som må tas av ham, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Uttalelsene legger ytterligere press på lokallaget i Vågå som mandag kveld skal ha et ekstraordinært møte om saken.

Artikkelen fortsetter under bildet...

MANGLER TILIT: Statsminister Jens Stoltenberg mener Rune Øygard ikke lenger har den nødvendige tilliten til å fortsette som ordfører. Foto: Frode Hansen

- God partifelle

Stoltenberg har tidligere omtalt Øygard som et av sine forbilder. Ifølge statsminister har han ikke hadde kontakt med ordføreren siden ble siktet for gjentatte samleier med en jente som var 13 år da de møtte hverandre.

- Jeg er både partileder og statsminister og derfor har jeg vært veldig opptatt av at jeg ikke skal oppføre eller uttale meg på en måte slik at jeg kan bli tatt til inntekt for, eller blir hevdet at jeg går inn i en rettssak eller mener noe om denne, sier Stoltenberg.

Han legger ikke skjul på at Øygards store nettverk gikk helt til topps. Det inkluderte også statsministeren.

- Han var en god partifelle som jeg har truffet i mange sammenhenger gjennom mange år. Han var jo en ordfører som var veldig markert og som hadde veldig stor tillit og oppslutning i Vågå-kommune. Han var også en nasjonal skikkelse ved at han markerte kommunen sin veldig og gjorde mye for kommunen. Det er også grunnen at han hadde såpass stor tillit i valg etter valg i Vågå, forteller statsministeren.

Stoltenberg innrømmer at det har vært tøft å følge utviklingen i saken.

- Det er selvfølgelig krevende - som jeg tror det er for absolutt alle som har fulgt denne rettssaken. Utover det har jeg vært veldig varsom med å gi uttrykk for følelse og meninger, fordi jeg skal si så lite før det blir tolket som jeg blander meg inn i vurderinger av det rettssaken handler om. Det vil jeg ikke av respekt for at det er domstolen skal dømme, sier statsministeren til NRK.

Mer om

  1. Øygard-saken

Flere artikler

  1. Krisemøte i Vågå i kveld: - Vi har ikke tatt standpunkt

  2. Rune Øygard kan ikke sparkes som ordfører

  3. Oppland Arbeiderparti med mistillit til Øygard

  4. Opposisjonen i Vågå rystet: Øygard må gå av

  5. Stoltenberg: - Dommen er alvorlig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder