ERFAREN: Esben Storvand har jobbet som fastlege i mange år. Han mener mange gravide har inntrykk av at de fortjener å få sykmelding i løpet av svangerskapet. Foto: OLE ESPEN STRAND Foto:

Fastleger: Gravide forventer å bli sykmeldt

Fastlege Esben Storvand sier at gravide pasienter blir forbannet når han foreslår andre løsninger enn sykmelding. Kommuneoverlege Elisabeth Swensen mener mange gravide forventer å bli sykmeldte.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Storvand har jobbet som fastlege i Porsgrunn siden 2001, og sier det siden da har skjedd store forandringer. Han mener det nå er en trend at gravide skal sykemelde seg mot slutten av svangerskapet.

- Jeg kan med hånden på hjertet si at det ikke kommer en eneste kvinne som er i siste halvdel av graviditeten inn på mitt kontor og ber om noe annet enn en sykmelding. Så godt som alle har vondt i bekkenet eller er litt slitne, sier Storvand til VG.

Tidligere denne uken trykket VG et debattinnlegg skrevet av danskene Rikke B. Ørum og Jean Vennstrøm. De skrev i innlegget at det har blitt for lett for gravide kvinner å bli sykmeldt. Tall fra Norge viser at 75 prosent av alle gravide blir helt eller delvis sykmeldt i løpet av svangerskapet.

- Pasienter blir forbannet

Storvand forteller at pasientene kan bli sinte hvis han foreslår andre tiltak, som for eksempel time hos fysioterapeut.

- Folk kommer inn med sin subjektive oppfatning om hva som feiler dem. Hvis min objektive vurdering som lege ikke stemmer over ens, kan de bli fly forbannet. Opp gjennom årene er det mange som har byttet meg ut som fastlege etter slike hendelser, sier Storvand.

Han innrømmer at han i enkelte tilfeller selv gir etter for «trenden» og gitt sykmeldinger til kvinner ikke egentlig skulle hatt det.

- Det har hendt at jeg har gitt sykmeldinger samtidig som jeg har tenkt at «den trengte du egentlig ikke», sier Storvand, som også er leder for Porsgrunn Høyre.

PROTOKOLL: Hva er dine erfaringer med sykmeldinger for gravide? Fortell din historie her og les om andres opplevelser her

KONTROVERSIELLE: Jean Vennestrøm (t.v.) og Rikke B. Ørum har skapt debatt i både Danmark og Norge med sitt leserinnlegg. Foto: CONOPOR/DANSK ERHVERV

- Forventer å bli sykmeldt

Elisabeth Swensen er fastlege og kommuneoverlege i Seljord kommune.

- Tidsånden er sånn at mange kvinner har en forventning om å bli sykmeldt, særlig i starten og mot slutten av graviditeten. Kvinner i vår kultur er tildels i overkant helsebevisste, og når de blir gravide kan naturlig ubehag lett tolkes som sykdom, sier fastlegen til VG.

ERFAREN: Fastlege Elisabeth Swensen. Foto: Privat

- Dessuten vet alle at Norge er et rikt land som har råd til disse sykmeldingene. Selv om jeg kan synes det er faglig unødvendig kan jeg forstå at gravide nærmest får forståelsen av at de «har rett på» sykmelding.

Ifølge Swensen er det lille sykefraværet gravide står for mikroskopisk i den store sammenhengen.

- Det som bekymrer meg mer er at sykmeldinger under svangerskapet kan danne en norm for sykmeldinger senere i livet for disse unge kvinnene.

- Ingen entydige svar

Swensen mener imidlertid at det er vanskelig å svare på om enkelte gravide for lett får sykmelding.

- Det er så situasjonsavhengig at det ikke finnes et entydig svar. Leger er forskjellige, de gravides rammebetingelser er ulike og symptomer én person sykmeldes for kan kanskje en annen gå på jobb med.

Hun mener at arbeidsgivere ikke alltid er like villige til å tilrettelegge.

- Mange arbeidsgivere liker ikke delvise sykmeldinger eller krav om nødvendig tilrettelegging. Det er lett å skyte på den enkelte sykmeldte, men her må alle parter ta et ansvar.

BAKGRUNN: Danske debattanter: Gravide blir sykmeldte for lett

- Snillere med gravide

Fastlege Geir Sneen ved Lillegrensen legesenter i Oslo har lite erfaring med unødvendige sykmeldinger blant gravide. Han tror imidlertid at mange leger er noe snillere med gravide enn andre pasienter.

- Det er klart man føler mer press i forholdet til gravide, det er to jo minst to personer det dreier seg om. Det er lettere å gi sykmelding til gravide fordi det er en veldig spesiell situasjon. Det er tross alt en ny verdensborger som lages.

Han understreker at mange av hans gravide pasienter jobber fullt hele svangerskapet, mens det for andre er nok med en gradert sykmelding.

- Mange er slitne og for dem kan det være nok med en 20 prosent sykmelding for å få sove litt mer og hente seg inn igjen.

Blogger og redaktør i Foreldre.no, Susanne Kaluza, har tidligere gått kraftig ut mot de som mener norske kvinner sykemelder seg for lett under svangerskapet:

- Det skaper mistenkeliggjøring av gravide, og er ikke måten å sørge for at flere gravide står lenger i stillingen på. Det er bedre å spørre hva som skal til for at de skal klare å jobbe enn å gi inntrykk av at gravide er litt late når de har så sterke smerter at de ikke klarer å gå eller starter dagen med ansiktet i doskålen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder