KREVER ENDRING: Olav Lægdene, leder for Nadheim, mener det må gjøres langt mer for å beskytte ofrene for menneskehandel i Norge. Foto: Gøran Bohlin

Mener Norge svikter trafficking-ofrene

Oppfølgingen av ofre for menneskehandel fungerer ikke. Særlig for kvinner fra Nigeria blir situasjonen ofte verre etter at de har bedt om hjelp.

Ida Anna Haugen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det mener Nadheim, Kirkens bymisjons senter for kvinner og menn med prostitusjonserfaring.

Personer som mener seg utsatt for menneskehandel kan søke om en seks måneders refleksjonsperiode, der de kommer vekk fra miljøet og kan vurdere om de vil anmelde bakmenn til politiet. I fjor søkte 45 personer om dette tilbudet og 30 fikk det innvilget. Men ikke alle opplever perioden som et hjelpetiltak.

- Mange beskriver det som at livet går på tomgang. De tar en risiko ved å bryte med miljøet, men ofte ender de tilbake hos de samme bakpersonene. Da med større gjeld enn de hadde i utgangspunktet, forteller Olav Lægdene, leder i Nadheim.

I VG i dag forteller tre kvinner om hvordan de ble ofre for trafficking. Les historien her (Krever innlogging)

Kravliste

Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel skriver i sin siste rapport at 349 personer fikk bistand som mulige ofre for menneskehandel i 2012.

Etter refleksjonsperioden kan det søkes om fortsatt midlertidig opphold, men da stilles det blant annet krav om anmeldelse av bakpersoner og at politiet starter etterforskning.

Det er dette Nadheim brukerråd reagerer på. Nå har de presentert en kravliste til regjeringen der oppfølgingen av ofre og forholdet til politiet står sentralt.

- Det er mange som er livredde for å blande inn politiet på grunn av trusler fra bakpersoner. Samtidig må de anmelde for å kunne få midlertidig opphold. At ikke ofre for menneskehandel automatisk får opphold er å svikte ofrene, mener «Pia» i brukerrådet.

Ikke nok

UDI sier følgende til VG om opphold for personer utsatt for menneskehandel

- Menneskehandel innebærer grove menneskerettsbrudd, og søkere som har en velbegrunnet frykt for å bli utsatt for menneskehandel ved retur til hjemlandet, kan ha rett til beskyttelse. I praksis vil spørsmålet ofte være om risikoen for å bli utsatt for menneskehandel ved retur er reell. Da vil flere momenter om omstendighetene ved menneskehandelen være relevant å vurdere. Om ikke søkeren har rett til beskyttelse kan det vurderes å gi opphold fordi det foreligger sterke menneskelige hensyn. Det å ha vært et offer for menneskehandel er imidlertid ikke alene tilstrekkelig for å få en oppholdstillatelse etter denne bestemmelsen, sier fungerende avdelingsdirektør Tone Loge Tveter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OFFER: I VG forteller «Wendy» om hvordan hun ble offer for menneskehandel og endte som prostituert i Oslo. Foto: Roger Neumann

Krever større innsats

Sammen med resten av medlemmene mener hun også at politiet må prioritere sakene der det er mistanke om menneskehandel. I fjor ble 17 saker om menneskehandel anmeldt i Oslo. To saker ble behandlet i retten. De stammet fra tidligere år.

- Politiet må begynne å vise til resultater. Jeg tror flere ville anmelde dersom de følte seg sikrere på at det ville føre til en dom. Det er mange som ikke stoler på systemet, sier «Suzan».

Medlemmene i rådet mener også flere ville melde fra om menneskehandel, dersom de opplevde at innholdet i refleksjonsperioden var bedre.

- De burde få tilbud om utdannelse eller jobbtrening, slik at man uansett hva som skjer videre føler man har fått noe ut av perioden, sier «Jessica».

- Krevende

Leder for seksjonen for organisert kriminalitet ved Oslo-politiet, Harald Bøhler, sier politiet prioriterer saker med mistanke om menneskehandel. Samtidig er sakene krevende.

- Det kan være mange grunner til at politiet ikke kan gi den fulle og hele sannheten. Frykt kan være en av faktorene, men vi er avhengig av å ha opplysninger som vi kan etterforske, sier Bøhlr.

- Høy prioritet

VIL MØTE NADHEIM: Statssekretær i Justisdepartementet Vidar Brein-Karlsen sier regjeringen tar menneskehandel på alvor. Han vil møte Nadheim for å diskutere organisasjonens krav. Foto: Fredrik Solstad

- Vi hører bekymringen og vil gjerne ha kontakt med Nadheim slik at vi kan diskutere om ting kan gjøres annerledes, sier statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen.

Han sier kampen mot menneskehandel har høy prioritet hos regjeringen, og at politiet er blitt styrket med flere ressurser for å kunne prioritere slike saker. Om refleksjonsperioden og opphold for personer som har sannsynliggjort at de er ofre for menneskehandel sier han følgende:

- Utgangspunktet er at man får opphold om man er offer for menneskehandel. Ofte vil det være politiet som sannsynliggjør dette. Vi er villig til å se på om det er andre måter dette kan gjøres, samtidig har jeg stor tillit til vurderingene som gjøres i Utlendingsnemnda. Men jeg ser dilemmaet med at frykt gjør det vanskelig for ofrene å melde fra. Vi kan også se på innholdet i refleksjonsperioden, men vi må organisere det på en måte som ikke gir urealistiske forventninger til permanent opphold.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder