VARME: Også i år skal nok kreditt- og minibankkortene få gå seg varme i dagene før jul, men vi ser ut til å moderere oss litt. Foto: SCANPIX/STIAN LYSBERG SOLUM

- Vil bruke mindre penger på jule- og nyttårsfeiringen

Nordmenn planlegger å bruke fem prosent mindre på jule- og nyttårsfeiringen enn hva vi sa i forkant av høytiden i fjor.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Nå regner vi med å bruke 42,7 milliarder på dette, ifølge en en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB.

- Det er langt mindre enn vi planla i fjor. Jeg tror at det norske folk har trykket på pauseknappen. På grunn av flere år med lav rente og god inntektsvekst har vi hatt råd til å kjøpe og spare mer. Nå ser vi at forbruket har bremset litt opp, mens sparingen fortsatt er høy, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

I en tilsvarende DNB-undersøkelse i fjor sa nordmenn at de planla å bruke 45 millarder på jule- og nyttårsfeiringen. Men vi svir som kjent ofte av mer penger enn hva vi planlegger.

Over 50 milliarder

Undersøkelsen fra Ipsos MMI omfatter et representativt utvalg på 1050 personer over 18 år.

Fasiten for fjorårets desemberhandel endte ifølge Virke på 49,2 milliarder.

I år regner Virke med at vi for første gang kommer til å bruke over 50 milliarder, nemlig 50,5, på årets store kjøpefest. Men de kaller dette en forsiktig vekst i julehandelen, og viser til at vi sparer overraskende mye.

Også en undersøkelse som er gjort av Sentio for Danske Bank viser at vi har planer om å begrense julehandelen sammenlignet med i fjor.

Ser ikke like lyst ut

Det kan være flere årsaker til at vi drar litt i bremsen.

AVTAL: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB råder folk til å avtale med venner og familie hvem dere skal kjøpe gaver til og hvor mye dere skal bruke. Foto: DNB

- Det ene er at vi har kommet til et metningspunkt fordi vi har gått til innkjøp av mange ting de siste årene. Shoppestopp har blitt en trend og det har blitt mer populært å gjenbruke enn å kjøpe nytt. Det kan også henge sammen med at fremtiden ikke ser like lys ut. Boligmarkedet flater ut, mange har mye gjeld og flere spår at arbeidsledigheten vil gå litt opp, mener Sandmæl.
Heller ikke Virke regner med at det blir noen hodeløs kjøpefest i desember. I fjor hadde faktisk desemberhandelen en liten tilbakegang, noe vi ikke har sett siden 80-tallet.

Dyrere julegaver?

Men julegavene kan bli dyrere.

I MMI undersøkelsen er nemlig nærmere to av fem enig eller delvis enig i at de ender opp med å kjøpe dyrere julegaver enn de i utgangspunktet hadde planlagt.

Les også: Vi stjeler for 355 millioner før jul, ifølge Virke

Og bare fire prosent setter opp et budsjett for julen.

Planlegger å bruke mindre

Men ifølge den landsrepresentative undersøkelsen som er gjort for Danske Bank og omfatter rundt 1000 personer, har vi iallefall planer om å svi av mindre på gaver i år enn i fjor.

Der er det nemlig dobbelt så mange som sier de vil bruke under 2000 kroner på julegaver sammenlignet med planene de hadde året før - 28 prosent mot 12 prosent.

Det er en viss økning i gruppen som vil spandere mellom 2000 og 4999 kroner, men et fall på 42 prosent blant de som sier de vil bruke mellom 5000 og 6999 kroner på gaver.

Vi styrer altså unna de aller største utskeielsene.

- Vi nordmenn forventer å bruke litt mindre på julegaver i år sammenlignet med i fjor, sier Monica Haftorn Iversen, privatøkonom i Danske Bank.

- Det har skjedd et eller annet siden i fjor. Folk har litt mindre tro på norsk økonomi enn før. Det er tegn i tiden som påvirker dette - blant annet fall i boligprisene - som gjør at folk ønsker å ha et lavere forbruk og spare mer og ikke bruke penger på fjas, sier Iversen.

Men hun legger til at det er en ting å svare på en undersøkelse, noe annet er hva man faktisk velger å svi av.

- Spørsmålet er hva vi reelt ender opp med. Det er forsatt lav ledighet, mange har god privatøkonomi og lønnsvekst, og det er fortsatt lave boliglånsrenter, sier Iversen.

Dette går pengene til, ifølge DNBs undersøkelse:

Dette skal vi bruke på årets jul og nyttårsfeiring, fjorårets tall i parentes, ifølge MMI-undersøkelsen.

Julegaver: kr 5 617,- (kr 5 980,-)
Julemat: kr 2 204,- (kr 2 388,-)
Jule-pynt/interiør: kr 385,- (kr 413,-)
Julebord/uteliv: kr 762,- (kr 827,-)
Klær og sko ifm jul og nyttår: k 509,- (kr 568,-)
Julekalender: kr 207,- (kr 210,-)
Julekort/pakkepost: kr 252,- (kr 293,-)
Fyrverkeri: kr 238,- (kr 189,-)
Nyttårsfesten: kr 697,- (693,-)

Sparetips

Sandmæl i DNB har følgende sparetips før vi setter i gang med årets julehandel.

Skriv en gaveliste og kjøp inn julegaver når det er salg.

- Og ikke tenk på at du må kjøpe i henhold til det du får. Gi etter evne, ikke samvittighet, sier hun.

Hvis folk ikke har noen ønsker, kan man alltids gi en opplevelse. Som en kinotur, en konsert eller hyttetur.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder