LADDE VÅPEN: Det norske tjenestevåpenet, Heckler & Koch P30L, har ingen sikringsbryter. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

– Politiet går med skyteklare våpen i tjeneste

Politidirektoratet åpner for å vurdere våpeninstruksen

Forsvaret-offiser: – Vi bar ikke ladde våpen i Afghanistan engang

Standard prosedyre er at alle bevæpnede norske polititjenestemenn har en kule klar i kammeret slik at våpenet er klart til å skyte.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det bekrefter overbetjent Kai-Inge Schaathun Larsen ved Politihøgskolen overfor VG.

Tirsdag kveld hoppet en 24 år gammel kjenning av politiet over skranken i Politihuset i Stavanger. I basketaket som oppsto fikk 24-åringen fingeren sin ned i hylsteret til en av politimennene og avfyrte et skudd.

Politidirektoratet vil vurdere endringer i instruksen etter hendelsen i Stavanger, melder NTB.

– Pensum og praksis å bære «ladde våpen»

Politidirektoratet vil ikke kommentere hvorvidt politiets våpen er ladd, eller ikke. Dette av «operative hensyn», formidler de overfor VG.

Overbetjent Kai-Inge Schaathun Larsen, Fagkoordinator for våpen på Politihøgskolen, bekrefter imidlertid overfor VG at å gå med skyteklart, «ladd», våpen i hylsteret er pensum og praksis for alt norsk politi.

Politiansatte: – Vi blir ikke lyttet til i våpendebatten

En pistol omtales som ladd når den har en patron i kammeret og det bare er å trekke av for at den skal skyte. Den er halvladd når det er skarpe skudd i magasinet, men ikke i kammeret. For å gjøre en pistol ladd må man ta et ladegrep og trekke en patron inn i kammeret. Dette gjør norske politifolk før de setter pistolen i hylsteret.

Det norske tjenestevåpenet, Heckler & Koch P30L, har ingen sikringsbryter slik man kanskje kjenner fra film. Sikkerhetsfunksjoner i pistolen og hylsteret skal sammen sørge for at det ikke skal kunne gå av uten at det er hensikten.

Disse sikkerhetsfunksjonene sviktet i Stavanger.

AVFYRTE SKUDD: Det var her ved Politihuset i Stavanger, at en 24 år gammel mann tirsdag kveld hoppet over skranken og avfyrte politibetjentens våpen. Foto:Fredrik Solstad,VG

Gjorde ikke noe galt

At den 24 år gamle kjenningen av politiet kunne få tilgang på våpenet i hylsteret og trekke av et skudd i Stavanger, var mulig på grunn av to omstendigheter.

Våpenet var ladd og usikret, og hylsteret hadde en glippe bred nok til at man kommer til med en finger.

Har du fått med deg?:Sier ja til forlenget bevæpning av politiet

Men ingen ting indikerer at politimannen har gjort noe galt. Han fikk tvert imot skryt av politimesteren for sin opptreden under situasjonen.

Han fulgte nemlig instruksen som er standard for alle bevæpnede norske polititjenestemenn siden det nye våpenet ble innført i 2007 – å ha en patron i kammeret på pistolen slik at den er klar til å skyte. Også når den er i hylsteret.

– Lykten skaper problemet

At politimannen selv ikke ble truffet skyldes antagelig den siste sikkerhetsfunksjonen i hylsteret – en konstruksjon som leder kulen vekk fra kroppen dersom pistolen skulle gå av ved et uhell.

Politiets standardhylster, Safarilands modell 6005, omtales som blant de sikreste på markedene. Et hylsters kvalitet vurderes blant annet på hvor lett det er for brukeren å få våpenet opp når det trengs, og hvor vanskelig det er for uvedkommende å få tilgang på våpenet.

Det skal være svært vanskelig for uvedkommende å få pistolen vekk fra bæreren av hylsteret, men fagtidsskriftet Politiforum har lagt ut en video på sine nettsider som tydelig viser hvordan en finger passer i standardhylsteret og greier å trekke av.

Skjøt to skudd – ingen døde: Politiets våpenbruk vekker internasjonal oppsikt

Equipnor er selskapet som importerer Safariland-hylstrene politiet bruker. De forklarer overfor VG at lykten politiet bruker på pistolen sin som standardutstyr er noe bredere enn våpenet og derfor åpner en glippe tilsvarende tykkelsen på lykten.

Forsvaret vil ikke kommentere sitt utstyr, eller sin praksis med lading av våpen.

VG har imidlertid snakket med flere kilder i forsvaret som har sett videoen til Politiforum, som ønsker å være anonyme.

Flere i forsvaret, uten spesifikk erfaring med politiets våpen, sier basert på videoen at det er lykten som skaper problemet. Lykten sitter forrest på munningen og gjør våpenet en del større foran. Dette krever en videre åpning i hylsteret. Nettopp dette skaper det rommet der en finger får plass til å trekke av.

– Fører til farlige situasjoner

Kai-Inge Schaathun Larsen på Politihøgskolen sier at svært mye skal klaffe for at uvedkommende får trukket av i hylsteret, og at vådeskuddet i Stavanger var overraskende.

– Jeg regner ikke med at vi kommer til å se det igjen, selv om folk skulle forsøke. Det er mer sannsynlig at man brekker fingeren dersom man prøver, sier Larsen.

Han mener også at videoen ikke speiler virkeligheten.

– Størrelsen på fingre, vinkelen på hånden mot hylsteret og tjenestepersonens motstand er ikke faktorer som belyses av filmen, sier Larsen.

Få med deg: Reagerer mot bevæpnet politi inne i Stortinget

I Sverige der politiet er bevæpnet gikk de en stund med halvladde våpen.

– Er ikke halvladde våpen et naturlig kompromiss i Norge, med tanke på hvor mye lettere tilgjengelig våpen har blitt etter midlertidig bevæpning ble innført?

– Det har taktiske og sikkerhetsmessige grunner, som for eksempel at man til enhver tid vite hvilken tilstand er i, og at man skal slippe å bruke mental kapasitet på å klargjøre våpenet når situasjoner oppstår, sier Larsen.

At dette skulle kunne bedre sikkerheten er Larsen uenig i, til tross for hendelsen i Stavanger.

– I Sverige hadde man også den situasjonen at tjenestepesoner selv kunne velge å høyne beredskap ved å ta ladegrep. Dette førte flere ganger til farlige situasjoner hvor man i etterkant, ved tømming av våpenet, har glemt at det var ladd, sier Larsen.

Forsvarskilder VG har snakket med forteller imidlertid at det er meget uvanlig at man trekker en patron inn i kammeret slik politiet går med konstant.

– Dette gjør vi kun når vi skal inn i situasjoner der vi vet det kan bli nødvendig, sier en offiser med lang utenlandserfaring.

Han setter spørsmålstegn ved politiets behov for å bære ladde våpen til enhver tid.

– Det gjorde vi ikke inne på basen i Afghanistan. Da skjønner jeg ikke hvorfor man skal ha det overalt i Norge, sier han.

Hverken Safariland eller Heckler & Koch har besvart VGs henvendelser.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder