SKATTE-IVRIG? Høyres ordførerkandidat Jarl Utne-Reitan forsvarer eiendomsskatt på blant annet disse boligene for å redde Haugesunds økonomiske krise. Foto: VG , VG

Røde tall i den blå byen

Her vil Høyre ha eiendomsskatt - mens Ap vil kutte den

HAUGESUND (VG) Etter 22 års Høyre-styre er Haugesund kommune så blakk at den ikke lenger får styre sin egen økonomi. Det kan gi Ap makten i den tradisjonelle helblå byen.

Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter nesten 70 strake år med borgerlig styre kan Vestlandets kanskje blåeste by bli rød. årsaken:

Høyre har kjørt byens økonomi så i grøfta at den er på den såkalte Robek-lista – og ikke får styre økonomien uten statens godkjenning. Nå kan partiet tape valget på å ville rydde opp etter seg selv - med upopulære tiltak.

– De har bare latt humla suse. Problemene startet da Høyre-ordføreren sa at innbyggerne ikke skulle merke noe til Terra-tapet. Det var vært en svøpe, de har fortsatt på samme kurs, og underskuddet har bare est ut, sier Aps ordførerkandidat Arne-Christian Mohn til VG.

Trykk her for å få siste nytt om valget i VGs valgstudio!

Ikke imponert

Haugesund tapte over 100 millioner kroner på de tvilsomme spareproduktene i den såkalte Terra-saken.

Men i årene etterpå har Høyre-flertallet i kommunen brukt enda mer - 160 millioner - i såkalt akkumulert overforbruk, mener Ap:

RYDDEGUTT? Aps ordførerkandidat Arne-Christian Mohn mener Høyre har kjørt Haugesunds økonomi i grøfta, men vil ikke ha høyere eiendomsskatt, slik partifellene i Oslo går til valg på. Foto: FREDRIK SOLSTAD Foto: Fredrik Solstad , VG

– Høyre hevder de skal være en ja-kommune, men her har det betydd at de har sagt ja til all pengebruk, og så sagt at rådmannen skal finne penger etterpå. Derfor er gjelden nå på to milliarder kroner, sier Aps ordførerkandidat Arne-Christian Mohn til VG.

Byens populære Høyre-ordfører Petter Steen jr forlater nå den økonomisk kullseilte skuta, og Jarl Utne-Reitan har fått den tilsynelatende tvilsomme æren med å få sildebyen på rett kjøl igjen. Han er ikke imponert over Aps analyse av ja-kommunen som sviktet økonomien:

Trondheim: Fra hippie til Høyre-flørt

– Dette er det reneste nonsens fra Ap. Etter noen vanskelige år viser vi ansvarlighet ved å kutte utgifter og øke eiendomsskatten. Ap bare lover masse i valgkampen, som å kutte eiendomsskatten, uten å finne inndekning, sier Utne-Reitan.

Bakvendtland

– Så her er det bakvendtland der Ap vil kutte i eiendomsskatten og Høyre beholde den?

– Ja, fordi Ap frir til Frp. Grunnen til at vi faller på meningsmålingene nå er at vi straffes for å ta ansvar, og gjennomfører upopulære kutt, sier Høyre-toppen.

– Høyre profilerer seg som et ansvarlig parti, er det da ikke flaut at byen er i så elendig økonomisk forfatning etter 22 års Høyre-styre?

– Jeg skal innrømme at det nok er skuffende for mange av våre kjernevelgere, som forventer orden i finansene. Men nå stiller vi med nytt mannskap og ny toppkandidat. Jeg er politimann og vant til å si stopp og nei, sier Utne-Reitan.

Har du hørt? MDG-ordførerkandidatens hyllest til Ålesunds kvinner

I dag klokken 12 publiserer VGTV en fersk måling som viser at det kan gå mot maktskifte i byen. Ifølge de foreløpige tallene kan opposisjonen med Ap i spissen nærme seg et overraskende flertall. Selv Høyres koalisjonspartnere Venstre og KrF kan være i ferd med å gli over til venstresiden:

– Høyre er nå det eneste partiet som er tydelige på at vi ønsker borgerlig samarbeid, selv Venstre og KrF er troløse, sukker Utne-Reitan.

VG-måling: Ap kan ta makten i Bergen

Klar for maktskifte

Den mulige Ap-ordføreren Arne-Christian Mohn er derimot fornøyd:

– Jeg er optimist, og håper vi får samlet et flertall. Sist Ap hadde ordføreren i Haugesund var to år i 1990-1991, fordi vi delte med KrF, sier han.

Bortsett fra KrF-flørten for 25 år siden, er det 64 år siden Ap hadde ordføreren. Siden 1951 har ulike konstellasjoner av i hovedsak Høyre, Venstre, KrF og etterhvert Frp samarbeidet for å holde Ap unna makten i byen.

Les også

 1. Drevland slettet rederi-mailer

  Politiets kartlegging av Trude Drevlands korrespondanse med Viking Cruises kan bli krevende fordi ordføreren har slettet…
 2. MDG vil gi «oljevilkår» til nye grønne arbeidsplasser

  Miljøpartiet De Grønne (MDG) mener vi må satse stort på nye bærekraftige næringer og gi dem like gode vilkår som det…
 3. Her møøøøter lokalpolitikere velgerne

  BATNFJORDSØRA (VG) Lei av å se partiledere gjenta seg selv i TV-studio? Her er bilder av den ekte norske lokalvalgkampen.
 4. Nå vil Oslo likevel bosette flere flyktninger

  Byrådet i Oslo har snudd og vil nå likevel å øke antallet flyktninger som skal bosettes i hovedstaden i år.
 5. Ny VG-måling: Høyre vinner terreng

  Høyre har klart størst fremgang den nest siste uken før valgdagen, mens oppslutningen rundt de andre partiene står…
 6. Startet protestparti mot sykehusvedtaket: De kan vippe Møre-makten

  KRISTIANSUND (VG) Folk på Nordmøre og Kristiansund er så lei av å tape kamper mot resten av fylket, at de har startet…
 7. Høyre i Bergen kollapser - selv i Ernas nabolag

  SKJOLD I BERGEN (VG) Foran huset til Erna Solberg kan Aps byrådslederkandidat Harald Schjelderup juble idet valgkampen…
 8. Mener Oslo hemmeligholder eldreskandaler

  Mens åpenheten hos Trondheims røde flertall gir byen ramsalt kritikk for eldreomsorgen, har Oslo hemmeligholdt sine…
 9. Sjekk hva som kan bli din eiendomsskatt

  Dette må Oslos boligeiere ut med hvis «skatte-Raymond» får det som han vil.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder