HA DET, HØYRE: André Oktay Dahl var justispolitisk talsperson for Høyre frem til oktober 2013. Nå har han meldt seg ut av partiet.
HA DET, HØYRE: André Oktay Dahl var justispolitisk talsperson for Høyre frem til oktober 2013. Nå har han meldt seg ut av partiet. Foto:Espen Braata,VG

Høyre-topp melder seg ut etter 12 år på Stortinget: – Har aldri passet inn

Sjokkert ordfører: «What???»

INNENRIKS

André Oktay Dahl (39) sier farvel til partiet han møtte 12 år på Stortinget for, og begrunner det med «at jeg aldri har passet inn».

  • Cato Husabø Fossen
Publisert: Oppdatert: 17.01.15 22:41

Fra 2001 til 2013 var Oktay Dahl blant Høyres aller mest profilerte politikere.

Fredag kveld ryddet han angivelig i skuffer og skap og bestemte seg samtidig for å melde seg ut av partiet.

Det forteller han selv i en oppdatering på sin private Facebook-profil: «Flott fredag kveld. Fant ut at jeg rydder litt i skuffer og skap. Er derfor og blitt partiløs fra dags dato og utmeldt av partiet. Ingen negative ting skal sies og jeg kan takke Høyre for ekstremt mye, inkludert masse bra folk. Er vel egentlig bare at JEG aldri har passet inn. Ev. moderat radikalisering inn mot andre halvdel av livet:)».

Det var Romerikes Blad som først omtalte saken lørdag.

Vil ikke si hvorfor

Overfor lokalavisen ønsker ikke Oktay Dahl å utdype hvorfor han melder seg ut av partiet nå.

Det har heller ikke lyktes VG å komme i kontakt med den mangeårige Høyre-toppen, som valgte å ikke ta gjenvalg som stortingsrepresentant for Akershus i 2013.

– Jeg har lyst til å åpne litt flere dører for meg selv. Jeg føler meg privilegert som har fått lov til å representere partiet i det som kommer til å bli 12 år, sa han til VG da den beslutningen ble tatt i mai 2012.

Dahl er utdannet jurist og var 26 år gammel da han kom inn på Stortinget i 2001.

De første fire årene var han medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen, men fra 2005 har han sittet i justiskomiteen, de siste årene som justispolitisk talsperson.

Han satt også i den særskilte 22. juli-komiteen, og var frem til 2012 fylkesleder i Akershus Høyre.

Sjokkert Høyre-topp: «What???»

Etter at han forlot Stortinget i oktober 2013 har Oktay Dahl fått jobb som PR-rådgiver i byrået Gambit H+K. Han er også styreleder for revyteatret Chat Noir.

Flere Høyre-politikere har kommentert beskjeden han la ut på Facebook fredag. Blant dem som gir uttrykk for stor overraskelse over utmeldingen er Bergen-ordfører Trude Drevland (H):

«What???Du ble gitt flere muligheter enn de fleste? OK-det er nok gjennomtenkt, men jeg må få lov å undres André! Jeg ønsker deg alt godt og håper vi sees av og til. Klem fra meg til deg!», skriver hun.

Til tross for sine tolv år på Stortinget og mange tunge politiske verv fikk Oktay Dahl ingen rolle i Erna Solbergs regjeringsapparat etter valget i 2013.

– Det er andre som bestemmer posisjonene, og det er et spørsmål jeg tar stilling til hvis det skulle komme, svarte han i 2012 på spørsmål om han ville bli statsråd hvis Høyre vant valget.

Homoforkjemper

39-åringen fra Rælingen i Akershus markerte seg gjennom årene på Stortinget spesielt som en sterk forkjemper for kvinner, barn og homofiles rettigheter.

For sitt arbeid knyttet til seksuelle overgrep mot gutter og menn, ble han tildelt DIXI-prisen i 2008. Under Skeive Dager i 2009 ble han kåret til «Årets æreshomo».

Han har også selv stått frem og fortalt om da han ble voldtatt som 14-åring.

Som stortingsrepresentant hisset han også på et tidspunkt på seg visse deler av homobevegelsen etter at han i en debatt om nye straffemetoder uttalte:

– Bare sadomasochister vil ha glede av pisking som straffemetode.

– Jeg beklager hvis jeg har støtt noen, men jeg trodde at sadomasochister tålte en trøkk. I hvert fall når det jeg sa var ironisk ment, kvitterte Oktay Dahl etter å ha fått kjeft av foreningen Norske sadomasochister for uttalelsen.

Her kan du lese mer om