FERIERTE PÅ GÅRD: Blogger Camilla Pihl, her under tidligere Vixen Blog Awards på Folketeateret i Oslo. FOTO: SARA JOHANNESSEN/VG FOTO: SARA JOHANNESSEN/VG,

Slik var kjendisenes barndomsferier: Moteblogger Camilla Pihl: - Vi hadde aldri mulighet til å reise på dyre ferier

Selv om Camilla Pihl drømte om Syden-turer da venninnene kom hjem med suvenirer, er hun takknemlig for alt hva enkle barndomsferier har lært henne.

 • Tanja Wibe-Lund
 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fem år gammel

Kvinnen bak en av Norges mest leste blogger, modell og smykkedesigner Camilla Pihl (35), reagerer med hjertevarme etter VGs artikler som forteller at barn som gruer seg til ferien fordi familien ikke har råd til å reise bort.

- Det skjærer meg i hjertet at så mange gruer seg til sommerferien. Ferie skal ikke bare dreie om dyre reiser, men å nyte nettopp det å ha fri, minner hun om.

BAKGRUNN: Mange barn gruer seg til sommerferien

Camilla Pihl vokste opp i Oslo, før hun flyttet med moren og broren sin til Sel i Gudbrandsdalen. Det var her hun tilbragte de fleste sommerferiene, hos besteforeldrene og annen familie på Nerøygarden.

- Det var ikke sydenturer og eksotiske reisemål når jeg var liten for det hadde dessverre ikke min familie mulighet til.

Hun husker at hun synes det var spennende å høre historier fra venner som hadde vært i Syden i skoleferien. Og at hun likte å titte på suvenirene de hadde med seg hjem.

Drømte seg bort

- Selv om jeg drømte om hvor spennende det måtte være, hadde jeg det helt topp i feriene mine også. Jeg hadde mange kusiner og fettere å leke med. Og da vi reiste på bilferie til Sverige og Danmark synes jeg det var veldig stas. Jeg hadde jo ferie som alle andre, og det å ha fri var kanskje det viktigste, underbygger hun.

I Norge lever stadig flere fattige barn, antallet har steget til 80.000. Det er en klar økning fra tidligere år . Det betyr at det er mange barnefamilier som ikke klarer å holde tritt med den generelle inntektsveksten i samfunnet. Samtidig møter Norges Røde Kors tusenvis av søknader til gratistilbudet «Ferie for alle». Halvparten er det ikke plass til. Fortsatt strømmer søknadene inn, selv om fristen i flere distrikter har gått ut.

Takknemlig

Camilla Pihl, som i dag har mulighet til å reise verden rundt med både feriekoffert og jobbeveske, er åpen om at hun har vokst opp i en familie som ikke hadde mye ekstra, og at hun er takknemlig for hva det har lært henne.

- Det er selvfølgelig ikke alltid like gøy å kjenne på det å ha dårlig råd når man er liten, men i ettertid ser jeg at det har gitt meg et nyttig perspektiv på livet. Nå som jeg er voksen setter jeg ekstremt stor pris på det livet jeg lever, og alt jeg får oppleve.

35-årige Pihl fra Oslo jobber, i tillegg til bloggen og modelloppdrag, med talenter og musikk gjennom selskapet Friendly Entertainment som hun driver sammen med sin forlovede Peter Peters.

- Jeg vet at det å ha et godt liv ikke er en selvfølge, og jeg tror at jeg har fått en ekstremt stor arbeidsmoral og stå-på-vilje av oppveksten min, reflekterer hun.

Har du innspill til VGs journalister? Ta kontakt her

Tooji: Var mest hjemme

TAKKNEMLIG: Artisten Tooji er glad for barndommen han hadde. Han forteller at han var veldig stolt første gang han fikk reise til Syden. Foto:ROGER NEUMANN,

- Det var så stort –I sommerferiene var vi mest hjemme, siden mamma var alenemor og jobbet ekstremt mye. Jeg er veldig takknemlig for den barndommen jeg hadde. Samtidig husker jeg at andre familier reiste på badeferie og hytteferie, og det hadde ikke vi muligheten til, sier artist og tidligere MGP-deltager, Tooji Keshtkar.

Han var veldig stolt da han i 10-årsalderen dro på sin første ferie til Lanzarote.

Han husker også møtet med de andre elevene etter skoleferien.

– Barn måler seg med andre barn. Det handler ikke nødvendigvis om å dra på samme luksusferie som andre, men å kunne få en ferieopplevelse.

Teltturer og besteforeldres hytte

Komiker Tommy Steines (44) barndomsferier var vanligvis til besteforeldrenes hytte på Lindøya i Oslofjorden, eller teltturer i Sverige. Med skilte foreldre vokste han opp hos moren, sammen med to søsken, og senere to til. Med enkle midler reiste de dit morens lommebok strakk til.

Sine egne barn har han hatt med seg både til Florida og campingplasser. I år blir familien med til i Tyrkia, der pappa setter opp sommershow.

– Mine barn har vært heldige, og har reist mye, men hvis du spør dem så tror jeg de synes det er vel så stas med hytte- og teltturer, sier han til VG.

Reiste på biltur

BILTUR: Sylvi Listhaug reiste ikke på lange utenlandsturer da hun var barn. Foto: AUDUN BRAASTAD/NTB SCANPIX,

Landbruksminister Sylvi Listhaug (36) var aldri på lange utenlandsferier som barn. Hun var godt fornøyd med å tilbringe feriene i Norge.

— Første gang jeg var i utlandet, var sommeren etter at jeg ble konfirmert. Da brukte jeg pengene jeg fikk i konfirmasjonsgaver til å reise til USA, forteller Listhaug.

Fram til da ble sommerferiene tilbragt i bilen nedover Gudbrandsdalen sammen med familien, gjerne for å besøke slektninger.

– Luksusferier gir bortskjemte barn

JOBBET HARDT: Lene Alexandras foreldre er glade i å reise og har alltid jobbet mye for at de skal kunne kose seg sammen. Foto: Helge Mikalsen,

Personlig trener Lene Alexandra Øien vokste opp med foreldre som jobbet hardt for at familien hvert år skulle kunne dra på ferie.

– Vi reiste til Grebbestad i Sverige på campingtur, vi var i Legoland og Skara sommarland, og vi var i Eurodisney i Paris og i Syden. Mine foreldre har alltid vært veldig glad i å reise og selv om de fikk barn tidlig og ikke har noen høy utdannelse, har de alltid jobbet veldig hardt for at vi skulle kose oss sammen

Hun tror det er viktig å involvere barna i ferieplanleggingen, slik at de er klar over hva det koster.

– For mye luksusferier skaper bortskjemte barn, og det er viktig at de får et realistisk forhold til økonomi. Og det må være helt greit ikke å ha råd til å reise utenlands, en telttur i friluft gir like gode minner. Det handler om å lære seg sunne verdier, sette pris på naturen, og være aktiv. Og det viktigste er at man tar seg tid til å være sammen.

- Kjørte avgårde i «Hornebussen»

«HORNEBUSSEN»: Solveig Horne reiste for første gang til utlandet da hun var 12. Da kjørte familien av gårde i en Ford Transit. Foto: NTB Scanpix,

– Det er ikke alle som reiser til Syden eller på andre utenlandsreiser. Mange har også gode sommerminner med å besøke slekt og venner i Norge, minner barneminister Solveig Horne (45) om.

I sin barndoms sommerferier besøkte hun med familien sin farmor og farfar i Sunnfjord i Sogn og Fjordane. Da hun var 12 fikk hun sin første utenlandstur – bilferie til Danmark.

– Vi leide feriehus, og kjørte avgårde alle syv i en Ford Transit. Bilen ble bare kalt «Horne-bussen», minnes hun.

Nå gjør regjeringen grep for å sikre bedre hverdager og feriedager for barn i familier med dårlig økonomi, sier Horne.

- For å bidra til å gi enda flere barn og unge gode opplevelser i ferien har regjeringen i revidert nasjonalbudsjett foreslått å innlemme 5 millioner kroner avsatt på Kulturdepartementets budsjett i den nasjonale tilskuddsordningen mot barnefattigdom.

Disse midlene var i utgangspunktet avsatt til en ny ordning for å redusere forskjeller i kultur- og organisasjonsdeltakelse blant barn og unge. Nå foreslår Horne å styrke denne ordningen, framfor å opprette en ny.

- Vi har nå fått fullmakt i RNB til å endre tildelingskriteriene for ordningen, slik at frivillige organisasjoner som arbeider for å gi et tilbud til barn i fattige familier, for eksempel Ferie for alle, kan sende søknad direkte til Bufdir. I dag fremmer disse aktørene søknader via kommunene. Søknadsfristen har ikke gått ut og vi håper med denne styrkingen i RNB at flere nå får anledning til å reise på ferie i sommer.

Mer om

 1. Barn og unge

Flere artikler

 1. Familier har ikke råd til feriereiser: Mange barn gruer seg til sommerferien

 2. Hyller den helnorske høstferien

 3. Delta i debatten med #hjemmeferie: Derfor tar vi sommerferien hjemme

 4. Pluss content

  14 samfunnstopper: Ferien vi aldri glemmer

 5. Pluss content

  Norske familier forteller: Jaget etter statusferie

 6. Pluss content

  Rus, vold og psykisk sykdom: Camilla Pihl om den vanskelige barndommen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder