UNDERSØKER: En tekniker fra politiet er på vei inn i huset på Vinderen i Oslo hvor et eldre ektepar ble brutalt ranet i februar. Foto:Fredrik Hove/Hove Media,

Tormod (70) og Nina (68) ranet i eget hus: «Når de retter pistolen mot hodet og sier hysj, hysj, tror jeg at jeg skal dø»

Alle tre siktede ble varetektsfengslet mandag

Hunden deres ble urolig og ga tegn på at noe ikke stemte. Den neste timen opplevde Nina (68) og Tormod Rødsten (70) marerittet.

Ekteparet ble brutalt ranet i sitt eget hjem på Vinderen 20. februar.

I dag ble en kvinne og to menn fremstilt for varetektsfengsling. De tre polske statsborgerne er siktet for grovt ran og heleri.

– Det er en stor lettelse å høre at politiet har pågrepet noen. Det er en gledelig nyhet som har lettet trykket i saken for oss, sier Tormod Rødsten til VG.

Pistol

Husranet startet klokken ti på fredag kveld for ti dager siden:

– Jeg har en hund, på ingen måte en vakthund, men den ga indikasjoner på at det var noen i huset. Min kone var i et annet rom, og jeg tenkte at jeg måtte sjekke om det gikk greit med henne. Jeg gikk inn på soverommet, og da jeg var på vei ut igjen sto plutselig en svartkledd mann med en pistol i hånden og siktet mot meg, forteller Tormod.

ENDEVENDT: Innholdet i skuffer og skap ble tømt på gulvet i huset på Vinderen. Foto:PRIVAT,

Ranerne hadde brutt opp et vindu i huset og listet seg inn.

Personene hadde tildekkede ansikter og ga korte kommandoer på engelsk. 70-åringen tenkte seg om, skulle han yte motstand eller spille med?

– Vi bestemte oss begge for det siste. Jeg ble lagt ned på gulvet. Min kone hørte lydene og kom til. Hun ble også tatt hånd om av en person og lagt i bakken. På dette tidspunktet har jeg hodet mot gulvet og ser ikke hva som skjer, sier Tormod.

Slått kraftig i ansiktet

Konen ble slått kraftig i ansiktet og sammen ble de ført inn i stuen hvor de ble stripset til hver sin stol og tildekket foran øynene. Personene trakk for alle gardiner og startet så jakten på verdisaker.

– De forlangte å få penger og nøkler til et brannsikkert skap. Jeg ga dem nøkkelen til skapet. Det er verdier som pass og dåpsattester, og de fant bare et relativt lite beløp men smykker av større verdi, forteller ekteparet.

Av personlige grunner og av hensyn til politiets etterforskning der siktede ikke innrømmer ranet, vil ikke ekteparet gå inn på alle detaljene.

Etter å ha undersøkt det låste skapet endevendte ranerne andre skap og skuffer, og tømte innholdet på gulvet.

– De romsterte rundt uten at vi kan høre helt hva som skjedde, men etter omtrent én time så hørte vi at de var på vei ut. Vi ventet et par minutter for å være sikre, før vi klarte å komme oss løs og ringe politiet.

– En uvirkelig film

En patrulje var raskt på stedet og jobbet effektivt med blant annet vitneavhør av naboer, forteller ekteparet. De er veldig fornøyde med politiets arbeid, men pensjonistene er fortsatt svært preget av hendelsen:

– Det var helt forferdelig, som en uvirkelig drøm, eller noe som du ser på film og tror aldri skal skje deg eller de du kjenner. Når de retter pistolen mot hodet og sier hysj, hysj, tror jeg at jeg skal dø, sier Nina.

– Jeg er veldig sint og har et raseri mot dem som har påført meg dette, sier Nina.

Nå er det gått ti dager siden fredagskvelden, og ekteparet tar en dag av gangen for å forsøke å overvinne redselen.

– Vi er påvirket. Jeg har dårlig konsentrasjon, sover dårlig, er veldig var på alle lyder og våkner med utrolig hjertebank på natten. Det føles helt forferdelig å bli ranet i sitt eget hus, sier Nina.

– Man mister energi av det. Det blir et ork og en stor terskel å gjøre ting man ellers hadde gjort enkelt, sier mannen hennes.

De takker venner, naboer og familie for god hjelp, men livet deres er endret.

– Hvis noen vil inn så kan du ikke stoppe det uten å ha en væpnet vakt. Vi har alarm, men har det ikke på når vi er hjemme. Men nå tenker vi mye på hvordan vi kan sikre oss bedre. Hjemmet er det mest dyrebare vi har og en skal jo egentlig være avslappet og rolig her, sier ekteparet.

Fire uker

To menn og én kvinne ble mandag fremstilt for fengsling i Oslo tingrett etter det brutale ranet. To av dem blir fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud i hele perioden og full isolasjon i to uker, mens den siste ble varetektsfengslet i to uker.

De tre er alle siktet for grovt ran og heleri.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder