KANSELLERTE AVGANGER: Gardermoens rutetavle ser slik ut etter at streiken ble ytterligere trappet opp onsdag morgen. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Dette bør du gjøre hvis du er rammet av streiken

GARDERMOEN (VG) Kansellerte avganger sørger for at passasjerene til Norwegian velger alternative reisemåter. Og skal du ta tog er rådet klart: – Bestill billett i god tid.

  • Silje Løvstad Thjømøe
  • Ingvild Sagmoen

Artikkelen er over fem år gammel

Som følge av pilotstreiken er alle Norwegians innenlandsruter kansellert samt flere av avganger til europeiske byer. Norwegians ansatte står klare til å hjelpe folk på Gardermoen onsdag morgen, og har følgende råd til flypassasjerene:

- Hold deg hjemme om du skulle reist innenriks med Norwegian. Skal du fly utenriks - møt opp - med mindre du vet at flygningen er kansellert(se nederst i saken for liste over kansellerte fly).

35.000 Norwegian-kunder blir rammet av streiken som ble ytterligere trappet opp onsdag morgen.

Informasjonssjef i Norwegian:– Rett på pengene tilbake ved kansellerte fly.

Hvis du planlegger alternative reiseruter anbefaler NSB at du bestiller billett i god tid før avreise. Widerøe kan melde om noe ledig kapasitet - men stort sett i form av fullpris-billetter, mens NOR-WAY bussekspress opprettholder sin garanti om at alle reisende kommer med.

Utenlandsreiser er forsinket

Eline Cecilie Buestad, Daniel Glaister og Lucas (2,5 måneder) skulle reise med Norwegian fra Oslo til Roma onsdag morgen kl. 08.45. I natt fikk de imidlertid sms fra flyselskapet om at avgangen var utsatt.

– Meldingen inneholdt opplysninger om at det var et fly fra selskapet White Airways som skulle fly oss ned, og at avgangen var utsatt til 11.05, sier Glacier.

PÅ VENT: Eline Cecilie Buestad har med Lucas på 2,5 måneder på det som etter planen skal bli hans første flyreise. De skulle flydd til Roma klokken 08.45 onsdag, men avgangen er inntil videre utsatt til 13.30. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Da familien ankom Gardermoen fikk de en ny melding om at avgangen var ytterligere utsatt til 13.30.

– Vi stod i telefonkø i dag tidlig for å få mer informasjon fordi vi var usikre på om vi i det hele tatt ville få dra, men kom ikke gjennom, sier Buestad.

Hun synes det er uheldig med utsettelsene av hensyn til Lucas.

– Det er første gangen han skal fly. Vi ønsket ikke å dra til flyplassen før vi måtte og sitte her å vente, av hensyn til han, sier hun.

Familien håper nå å kunne få dra, uten yterligere forsinkelser.

– Vi håper ikke dette ødelegger for mye av ferien vår, sier Buestad.

Økt trafikk for NSB

– Vi skal gjøre det vi kan for å få med så mange som mulig, men rådet fra oss er å planlegge og bestille billett i god tid før avreise, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

De har merket en økt trafikk både på kundetelefonen og hjemmesiden, der folk sjekker om det er ledige billetter. Han kan likevel ikke garantere at det ikke vil bli fulle tog i helgen.

– Vi har god kapasitet på de lengere strekningen fra tirsdag til torsdag, mens vi ser at det tetter seg til i helgene. Dette gjelder spesielt Bergensbanen og Dovrebanen.

– Hva skal til for at dere øker kapasiteten?

– Hvis vi ser det er behov for det. Men det er ikke slik at vi har masse tog som bare kan hentes ut, vi øker kun hvis vi har muligheten til det. Jeg kan ikke si om det blir fullt eller ikke, men vi anbefaler reisende å bestille billetter på forhånd, slik at vi kan følge utviklingen.

Har satt opp ekstra bussavganger

– Når det er flystreik pleier vi å merke det umiddelbart, og særlig når det er slik at alle innenlandsreiser er kansellert. Derfor er vi litt overrasket over at det ikke har vært noen merkbar økning, men det pleier som regel å ta litt tid før folk kommer på alternativet buss, sier administrerende direktør Bjørn R. Østbye i NOR-WAY bussekspress.

Han sier at de er spent på utviklingen utover dagen, men garanterer at alle som ønsker å reise med dem, kommer med.

– Vi kjører vanligvis ikke til Trondheim på onsdager, men vi har satt opp en ekstra avgang der i dag. Vi setter også opp flere busser ved behov, så folk kan være trygge på at de kommer med hos oss, sier Østbye.

FLERE PASSASJERER: Widerøe sier til VG at de særlig på strekningen Sandefjord - Bergen har hatt økte passasjertall, men at det fremdeles er noe ledig på dagens avganger. Foto:Jan Ovind,VG

Widerøe: Både vinner og taper på streiken

Også Widerøe kan melde om økning i antall bookinger på utvalgte strekninger.

– Torp Sandefjord til Bergen merker vi nå et betydelig trykk, ikke bare av Vestfold, Buskerud og Telemark-passasjerer men også Oslo-beboere. Det er jo kun halvannen time fra Oslo, og med seks avganger daglig til Bergen, merker vi nå at antall bestilte billetter har økt, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe, før han legger til:

– Men vi har fortsatt noe plass igjen, så det er ennå mulig å komme seg til Bergen.

Streiken er rikignok ikke bare positiv for Widerøe.

– I mange tilfeller fôrer vi passasjerer inn til de store flyplassene, men når mange fly er kansellert herfra, er det også mange som kansellerer sin billett med oss. Dette merker vi spesielt i nord, der de som har fullpris-billetter velger å kansellere reisen til de større norske flyplassene.

Kongsteien håper derfor at streiken blir kortvarig,

– Vi er en bransje som i stor grad er basert på tillit, og denne streiken rammer flere enn kun Norwegian. Vi håper den blir kortvarig, spesielt med tanke på ubehaget det er for passasjerene.

OPPRETTET KRISETELEFON: Norwegian sier at alle reisende vil få penger tilbake ved kansellerte fly, og at det i tillegg er opprettet en krisetelefon for deres passasjerer. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder