Vet ikke hvor mange som er innlagt på sykehus

Vaksinen fra 2009 ikke god nok for mange

Kan ikke forutsi størrelsen på epidemien

IKKE IMMUNE: Høsten 2009 ble svært mange vaksinert mot svineinfluensa. For mange er ikke denne vaksinen lenger nok til å unngå å bli syk. Foto: Scanpix

Fersk rapport: Stadig mer svineinfluensa

(VG Nett) Flere og flere blir influensasyke. Og svineinfluensaen er mer utbredt enn de siste vintrene.

 • Vidar Enerstvedt
 • Tim Peters
 • Mona Grivi Norman

Artikkelen er over syv år gammel


Det viser en fersk rapport fra Folkehelseinstituttet torsdag. Influensasesongen er i gang for fullt, og tre typer virus sprer seg om hverandre.

- Hittil er det påvist flest A(H1N1) (svineinfluensa) og influensa B-virus, og mindre A(H3N2)(vanlig sesonginfluensa), men bildet kan endre seg i løpet av vinteren, melder Folkehelseinstituttet.

I uke 52 ble det påvist 415 prøver med influensavirus A, i 137 av disse er det funnet H1N1 (svineinfluensa), i fire prøver er det funnet H3-typen og 274 prøver er ennå ikke analysert.
Svineinfluensaviruset har økt mest de siste ukene, og blir funnet særlig på Østlandet, viser rapporter fra drøyt 200 legekontorer landet rundt.

Folkehelseinstituttet regner med at svineinfluensaen vil utgjøre en større del av denne sesongens epidemi, enn de siste årene. Men de understreker at årets influensa er en epidemi og ikke noen pandemi. Folkehelseinstituttet mener befolkningen har generelt god beskyttelse mot svineinfluensaen, men varsler også at effekten av vaksinen fra 2009 for mange ikke er god nok til å unngå sykdom.

Fortsatt er mye usikkert, og smittebildet kan endre seg utover vinteren.

- Influensaepidemier er grunnleggende uforutsigbare. Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye med de midler som er til rådighet. Hvor mange som blir syke varierer fra år til år. Størrelsen på epidemien er ikke mulig å forutsi, sier avdelingsdirektør Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet.

Begynte før jul

Det er 201 legekontorer som rapporterer influensa til Folkehelseinstituttet. Denne sesongen holdt forekomsten av sykdom seg på et nivå de beskriver som meget lav. Men så begynte det å ta av.

I uke 50 lå det fortsatt under utbruddsgrensen, men det økte markant i uken før jul.

Folkehelseinstituttet har ikke oversikt over hvor mange som er innlagt på sykehus.

- Dette er noe vi ønsker å gjøre noe med fordi det gir bedre overblikk over alvorlig influensasykdom, melder Folkehelseinstituttet.

Les også: Dette bør du vite om svineinfluensa

En vanlig sesong dør rundt 1000 mennesker av influensa i Norge i løpet av en sesong. I all hovedsak er dette eldre mennesker.

Gigantsykehuset Ahus har opplevd en voldsom pågang av folk som er syke av svineinfluensa. Onsdag hevet de beredskapen. Overlege Jan-Erik Berdal anslår at rundt 85 prosent av de som har fått påvist influensa ved sykehuset, har svineinfluensa.

- Vi merker veldig godt at vi står midt oppi en veldig pågang. Det er utfordringer knyttet til å ta imot, skrive ut og få ryddet plass til pasienter. For sykehuset er det den største utfordringen, sa han til VG onsdag.

Influensa er ufarlig for de fleste, men Folkehelseinstituttet anbefaler spesielt at folk i disse risikogruppene tar årets sesongvaksine:

* Personer som er 65 år eller eldre* Beboere i omsorgsbolig og sykehjem.* Gravide, særlig i 2. og 3. trimester* Voksne og barn med kroniske luftveissykdommer, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet* Voksne og barn med kroniske hjerte/karsykdommer, spesielt personer med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon* Voksne og barn med nedsatt forsvar mot infeksjoner* Voksne og barn med diabetes mellitus (både type 1 og type 2)* Voksne og barn med kronisk nyresvikt* Voksne og barn med kronisk leversvikt* Voksne og barn med kronisk nevrologisk sykdom eller skade* Voksne og barn med svært alvorlig fedme, dvs kroppsmasseindeks (BMI) over 40 kg/m2

Les også

 1. Støre har ikke vaksinert seg mot svineinfluensa

  (VG Nett) Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) har ikke satt departementet i beredskap for å håndtere et uvanlig kraftig…
 2. Strømmer til legevakten for å få svar om svineinfluensa

  (VG Nett) Bekymrede influensapasienter strømmer til legevakten for å svar på om de har svineinfluensa.
 3. Ahus hever beredskapen som følge av svineinfluensa

  (VG Nett) Sykehuset setter i verk flere tiltak for å håndtere den store pågangen av pasienter med svineinfluensa.
 4. Titalls innlagt for svineinfluensa i dag

  (VG Nett) Totalt har 84 pasienter testet positivt for svineinfluensa på Akershus Universitetssykehus (Ahus).
 5. 181 har fått påvist svineinfluensa ved Ahus

  (VG Nett) Akershus Universitetssykehus opplever stor pågang av folk med svineinfluensa.
 6. 72 pasienter med svineinfluensa ved Ahus: Overlege: - Vi er midt i en epidemisk topp

  (VG Nett) Siden 17. desember har 72 pasienter fått påvist svineinfluensa ved Akershus universitetssykehus.
 7. Dette bør du vite om svineinfluensa

  (VG Nett) Er det farlig å ta vaksinen når man er gravid? Hvor lenge virker medisinen? Hva er symptomene?

Mer om

 1. Svineinfluensa

Flere artikler

 1. Støre: Influensaen ikke verre enn antatt

 2. Flesteparten av de som får influensa denne sesongen, vil få svineinfluensa

 3. Pluss content

  Overelege reagerer på svineinfluensa-informasjon

 4. Frykter helsepersonell influensasmitter pasienter

 5. Én av fire stoler ikke på myndighetenes vaksineanbefalinger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder