KLIMARUSS: Ole Kristian Årdal (19) tråkker seg fra Stranda i Møre og Romsdal til Lillehammer. Foto: Lars Kristian Tranøy

- Vi er ekte klimaruss!

Tråkker 380 kilometer for miljøet

SKJÅK(VG Nett) De fnyser av Bærums-russen som kjøper klimakvoter til sin miljøbombe av en russebuss. Ekte klimaruss sykler 380 kilometer for å feste!

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Du leste de, som i flertall, men som du ser av bildet er det bare én igjen. Ole Kristian Årdal (19) tråkker seg fra Stranda i Møre og Romsdal til Lillehammer. Chrisian Sylte (19) skulle også vært med, men han måtte kaste inn håndkledet etter rundt 10 mil.

- Det var like før første overnatting i Stryn. Han ble litt kvalm og dårlig.

- Så han ble syk altså?

- Nja... Han er vel kanskje litt dårlig trent også, småflirer Årdal (19), og sørger for å få «mobbet» kameraten litt.

RUSSEPROTOKOLL: Fortell om feiringen og del bilder med andre.

- Tungt over Strynefjell

De to er russ ved Stranda vidaregåande skule. Ideen om å sykle til helgens russetreff på Lillehammer kom etter at de to kameratene hadde et drodlemøte der de tenkte at det hadde vært morsomt å gjøre noe litt annerledes.

- Vi er begge opptatt av miljøet, og blir litt oppgitt over alle fine ordene som blir sagt, samtidig som det er mangel på handling. Derfor tenkte vi at vi kunne gjøre noe til inspirasjon for andre, forklarer en småsliten Årdal.

Mottoet til de to guttene er «Der andre tråkker PÅ miljøet, tråkker vi FOR miljøet»

VG Nett møter russesyklisten i Skjåk. Snart skal han gi seg for dagen, og ta en velfortjent natts søvn på en campinghytte på Otta.

- Tok knekken på rompa

- Det verste var å sykle over fjellet. Det tok knekken på rompa mi, men likevel er jeg ved godt mot, sier Årdal når VG Nett møter ham i Skjåk.

- Hva tenker du på når du sykler?

TRÅKKER PÅ: VG Nett møtte klimaruss Ole Kristian Årdal (19), som sykler 380 kilometer for å feste. Foto: Alexander Nyhagen

- Jeg tenker på det som skal skje på Lillehammer i helga av fest og moro, svarer syklisten.

Årdal glemte å kjøpe mat da han la ut fra Stryn i dag.

- Men heldigvis var det konfirmasjon på et hotell, så jeg fikk satt meg ned og tatt en hamburger, forklarer 19-åringen, som sykler på morens damesykkel.

Den har 18 gir.

- I alle fall 16 av dem virker, smiler russesyklisten, som har trent styrke i forkant av kraftprøven.

Første natten ble tilbrakt i en campinghytte på Stryn. Målet er å fortsette til Otta i dag - for så å nå Lillehammer ved 14-tiden fredag.

- Da skal jeg hvile litt før det blir fest gjennom helgen, smiler 19-åringen, som selvsagt er iført russedress, men også refleksvest for å være godt synlig for bilene.

Nå kan du blogge om din russetid på VG Nett - også fra mobilen!

- Dobbeltmoral

I forrige uke skrev VG Nett om en Bærums-gjeng som hadde bestemt seg for å kjøpe klimakvoter for å kompensere for de voldsomme utslippene russebussen deres har.

- Det er en form for å kjøpe seg fri. Ingen tvil om det, men det er fordi vi ønsker å yte det beste for miljøet, sa Knut Olav Reinskau, som fikk skryt av selveste miljøvernministeren, på russebussen til VG Nett.

VGTV: Se intervju med gjengen bak russebussen «Legacy»

Sykkel-russ Ole Kristian Årdal lar seg ikke imponere nevneverdig av bærumsrussen.

- Klimakvoter på russebuss blir litt dobbeltmoral. Utslippet fra bussen forsvinner jo ikke uansett, sier Årdal, før han kaster seg på sykkelen igjen, og legger ut på de siste kilometrene før han skal få seg en velfortjent hvil på Otta.

P.S. Årdal skal ikke sykle tilbake til Stranda. På søndag har han ordnet seg skyss hjem igjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder