Minst 30 nordmenn med i overgrepsforum

VGs gjennomgang av det politidrevne overgrepsforumet «Childs Play» viser at rundt 30 nordmenn var aktive. Kripos vil ikke svare på hva de nå gjør med disse.

  • Erlend Ofte Arntsen
  • Natalie Remøe Hansen
  • Håkon F. Høydal
  • Einar Otto Stangvik

Artikkelen er over to år gammel

Lørdag avslørte VG hvordan verdens største forum, «Childs Play,» for overgrep av barn i hemmelighet hadde blitt drevet av australsk politi i 11 måneder.

Nå kan VG fortelle at minst 30 nordmenn har vært aktive på forumet, ifølge egne undersøkelser av tekstinnlegg og annen informasjon.

Om australsk politi har gitt Kripos informasjon om disse, og hvorvidt norsk politi nå arbeider for å sette en stopper for deres aktiviteter, er derimot høyst uklart.

Kripos, som er Norges kontaktpunkt for internasjonalt politisamarbeid, vil nemlig ikke svare på noen spørsmål knyttet til dette.

Ketil Haukaas, øverste leder i Kripos, har avslått VGs henvendelse om et intervju om saken.

UNICEF: Klart brudd på FNs barnekonvensjon

Foto: FAKSIMILE: VGs førsteside 7. oktober i år.

Skrøt av overgrep

Én av de 30 nordmennene som var aktive på Childs Play skrøt i september i fjor av overgrep han planla å begå mot et barn i egen slekt.

Til tross for dette ble ikke norsk politi klar over den prekære situasjonen før VG tre måneder senere, i desember, lyktes med å identifisere den unge vestlendingen i 20-årene.

Han ble arrestert 18. januar i år.

Dokumentar: Nedlasterne

Tause

På dette tidspunktet, rundt årsskiftet, hadde altså norsk politi i alle fall ikke fått overlevert noen saker fra Task Force Argos.

Task Force Argos er den australske arbeidsgruppen som driftet Childs Play i frem til september i år, etter at de gjennom en politiaksjon høsten 2016 overtok nettidentitetene til en kanadier og en amerikaner som hadde startet forumet.

Hvorvidt de har gjort noe for å sikre seg informasjon om andre mulige norske overgripere siden pågripelsen i januar, velger altså Kripos å holde skjult for offentligheten.

VG har også bedt om svar fra Politidirektoratet (POD), som heller ikke svarer på noen spørsmål – og peker tilbake på sitt underorgan Kripos.

Advokatforeningen om australske politimetoder: – Ulovlig

SKRØT: I desember 2016 opplyste VG til politiet i Ålesund at en norsk mann fra deres politidistrikt skrøt av overgrep han hadde begått og planla å begå, på det mørke nettet. Foto: Maria Fagervoll VG

Norske brukere

Gjennomgangen av norskspråklige innlegg viser blant annet at en nordmann i oktober i fjor ville «starte en tråd om hvordan man kommer i dialog med barn på nett».

Måneden etter, i november i fjor, forteller en bruker at han har benyttet seg av materiale som viser overgrep mot barn i 15 år. Han forteller også om kontakten han har med en ung jente som han har sittet barnevakt for, og som han utnytter seksuelt gjennom noe han beskriver som fysisk lek med klær på.

I august i år, en måned før forumet ble lagt ned av australsk politi, fortalte enda en annen bruker at han ønsket å komme i kontakt med «skandinaviske personer som liker jenter 4-12».

VG kjenner ikke identiteten bak disse brukerne. Det er også ukjent om norsk eller australsk politi kjenner til dem.

SJEF: Ketil Haukaas er sjef for Kripos, som har ansvaret for det internasjonale samarbeidet med politi i andre land. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

De ubesvarte spørsmålene

Dette er spørsmålene Kripos ikke vil svare på:

• Har Kripos mottatt informasjon eller materiale fra Task Force Argos i Australia som kommer fra forumet «Childs Play»?

• Har Kripos videresendt saker til ulike politidistrikter?

• Konkret hvor mange straffesaker er opprettet i Norge på bakgrunn av arbeidet til Task Force Argos med «Childs Play»?

• VG er kjent med rundt 30 nordmenn som har vært aktive på «Childs Play». En av disse, som fortalte om pågående overgrep, valgte vi å gi lokalt politi informasjon om, noe som førte til en straffesak. Hva kan Kripos fortelle bekymrede foreldre om hva norsk politi gjør med de øvrige som har vært aktive på forumet?

– På nåværende tidspunkt ønsker vi verken å bekrefte eller avkrefte om vi har mottatt informasjon fra nevnte aksjon. Viser ellers til tidligere svar vi har gitt i saken, skriver Axel Wilhelm Due, kommunikasjonsrådgiver i Kripos, i en generell uttalelse til VG.

Flere artikler

  1. Kripos etter overgrepsavsløring: Ikke fått info fra australsk politi om norske brukere

  2. Skrøt av overgrep, ble ikke tatt

  3. Over 100 barn reddet i avsløringen av «Childs Play»

  4. Hasteinnkaller justistopper etter overgrepsavsløring

  5. Krever at politiet etterforsker 30 nordmenn på overgrepsforum

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder