BARN MED «BLOD»: Disse barna var tilgriset med liksomblod under demonstrasjonen på Stortinget. Foto: Eivind Griffith Brænde

Foreldre forsvarer at barna gikk først: - Vi vet hvor grensen går

(VG Nett) Foreldre som skjøv barn med lekeblod foran seg i demonstasjonstoget slår tilbake mot barne- og likestillingsministerens kritikk. - Barna ønsket selv å gjøre det, sier en av mødrene.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) har gått hardt ut mot foreldrene som hadde med seg små barn tilgriset med lekeblod i helgens demonstrasjon i Oslo.

- Det er et for sterkt virkemiddel i norsk sammenheng at små barn ble tilgriset med «blod» i demonstrasjonstog, sa Huitfeldt.

Hva mener du om at foreldrene lot barna gå først?Si din mening her!

Nå tar foreldrene til motmæle, og hevder hele saken er overdrevet og misforstått. En 35 år gammel mor sier til VG Nett at hun hadde med sin yngste sønn (10) i demonstrasjonstoget, og at han hadde på seg en t-skjorte som var preget av rødt lekeblod. Til tross for kritikken fra barne- og likestillingsministeren, mener moren at de ikke gjorde noe galt.

- Dette har ikke noe med å bruke barna. De er også en del av verden, og må få lov til å si sin mening. Barna ønsket selv å delta i denne demonstasjonen, sier moren som ikke ønsker å stå frem med navn.

- Men mener du at det er riktig å skyve barna foran seg på den måten?

- Det er verken rett eller galt, og det er ikke det som er poenget mitt. Poenget er at barna skjønner hva som skjer i verden, de snakker om det på skolen og spør seg hvorfor barna i Gaza må lide på denne måten.

LES OGSÅ:13-åring pågrepet i Gaza-demonstrasjon

- Alle må få si sin mening

Ifølge moren er organisatoren av demonstrasjonen utdannet psykolog.

- Dermed vet hun hvor grensene går. Det gjør også vi som mødre. Vi er voksne damer som vet hva det betyr å gå over grensen. Men alle må få lov å si sin mening, så lenge de ikke går over grensen. Det mener jeg vi ikke har gjort.

Heller ikke far og faglærer ved Lutvann barneskole Djamel Selaihi angrer på at han lot barna gå først i toget.

- Det var ikke noe problem i det hele tatt. Vi kommer til å ha med barna også om det blir andre demonstrasjoner. Sønnen min var med helt foran i demonstrasjonen, og jeg var ikke redd for ham i det hele tatt, sier han til NRK Østlandssendingen.

Artikkelen fortsetter under bildet


Han mener har kritikken som barne- og likestillingsministeren kommer med ikke er på sin plass.

- De som kritiserer kan skamme seg. Når de voksne tier må barna si ifra at de ikke aksepterer det som skjer i Gaza. De barna som har vært med har klart og tydelig sagt at de ikke vil tie om det som skjer i Gaza.

Ifølge den 35 år gamle moren var det stort sett barn over ti år som var med foreldrene sine for å demonstrere for et fritt Palestina. Ingen av barna skal ha deltatt i demonstrasjonen i mer enn 15 minutter.

DEBATT:- Israel ønsker ikke å drepe sivile

Utartet til gatekamp

Demonstrasjonen som var ment å være fredelig, utartet til å bli en voldelig kamp ved Israels ambassade. Nærmere 160 aktive demonstranter ble pågrepet for blant annet angrep på politiet og hærverk mot ambassaden.

- Jeg syntes at det er forferdelig trist at det ble seg slik. Vi ville ha en fredelig demonstrasjon, men slik gikk det ikke. Det som skjedde er helt uakseptabelt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder