Boliger tatt av skred i Longyearbyen: – Veggen revnet fullstendig

Det har gått et snøskred på Longyearbyen på Svalbard, og flere boliger er tatt av skredet.

 • Silje Løvstad Thjømøe
 • Kristian Aaser
 • David Bach
 • Harald Vikøyr
 • Magnus Braaten

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg stod i gangen og skulle til å forlate leiligheten da vi plutselig hørte et gedigent smell i veggen. Vi kjente at huset bevegde seg, og jeg skjønte med en gang hva som hadde skjedd, forteller Nils Lorentsen (47).

Leiligheten der han bor med sine to barn og samboer, har fått store skader etter skredet.

– Veggen på rommet til datteren min revnet fullstendig. Leiligheten er selvsagt helt ubeboelig, men det er andre leiligheter som er enda hardere rammet. Skredet har gått tvers gjennom noen av leilighetene, sier Lorentsen.

RAMMET: Nils Lorentsen (47) fikk snøskredet rett inn gjennom veggen. Foto:

To boligblokker tatt

Raset gikk fra Sukkertoppen og over Vei 228, og utrykningskjøretøyer og redningsmannskaper var raskt på stedet. Det var Svalbardposten som først meldte om hendelsen.

Ifølge avisen er to boligblokker med til sammen seks leiligheter tatt av snømassene.

– Situasjonen er avklart og ingen er savnet. Men som følge av at det fortsatt er skredfare, vurderte vi det sånn at vi trakk ut en del av mannskapene for ikke å utsette dem for fare så lenge ingen menneskeliv er i fare. Men vi har ikke avsluttet rednings-og evakueringsarbeidet, sier vakthavende Thor-Arild Hansen i Svalbard-politiet klokken 15.

– Vi tar nå løpende vurderinger på om vi skal evakuere enda flere områder. Folk er evakuert fra områdene som er rammet, sier Hansen.

Rundt klokken halv to opplyser politiet til VG at rednings- og evakueringsarbeidet fortsatt pågår.

Sysselmannen på Svalbard opplyser at fire husnumre er evakuert på vei 226, og en rekke numre på vei 222. I tillegg er alle stikkveier fra vei 200, fra og med 230 og oppover, stengt.

– Alle sprang til med spader

– Dette er samme sted som for litt over et år siden. To boligblokker er flyttet fra fundamentet og raset har gått ned og gjort skade på husrekka, sier journalist Christopher Engås i Svalbardposten til VG.

– Det er full mobilisering i Longyaerbyen. Det er masse folk på stedet med spader sånn som sist gang.

Også avisens redaktør er på stedet:

– Det har snødd og blåst kraftig det siste døgnet, men det har ikke vært noen evakuering før skredet gikk. Nå evakueres store deler av området her.

Et vitne som VG har snakket med sier følgende:

– Folk har hoppet ut av vinduer, sier et vitnet som ikke ønsker navnet sitt på trykk.
– Alle sprang til med spader og sånn, så vi kom oss unna.

Saken fortsetter under videoen.

Virket som om redningsmannskap ikke fant noen

Den finske reiselivsskribenten John Ollila (42) var på oppdrag i Longyearbyen og kom til stedet 5-10 minutter etter skredet:

– Da så jeg redningsmannskap og politi gå gjennom snømassene og at de gikk gjennom huset og sjekket om det var noen der. Det virker på meg som at de ikke fant noen. Slik jeg ser det, har skredet laget et hull i det ene huset – midt i bildet, og at det har tatt hjørnet på nabohuset, sier Ollila.

Coop-butikken i Longyearbyen disponerer en leilighet for ansatte i ett av rekkehusene som er truffet av snøskredet:

– Men etter snøskredet i desember 2015 har vi ikke hatt folk boende der i vinterhalvåret, bare om sommeren, sier Coop-sjef Morten Helliksen til VG.

Han sier at huset med Coop-leiligheten ser uskadet ut, det ligger til høyre for huset som har fått skredet tvers gjennom.

RAS: Slik ser det ut ved Sukkertoppen der raset på Svalbard har gått. Foto: Herman Kvalheim

Sendte ut skredvarsel

NVE sendte tirsdag morgen ut et skredvarsel for Svalbard av styrke fire – som er den mest alvorlige faregraden. Ifølge Meteorologisk institutt blåser det nå liten storm på Svalbard, men den er ventet å minske utover ettermiddagen.

Også søndag gikk det et mindre ras i Longyearbyen. Det ble observert scooterspor som både gikk inn i og ut av skredet. Skredområdet ble gjennomsøkt med søkeutstyr, og letingen avsluttet etter at det ble slått fast at ingen var tatt av skredet.

Tidligere i februar skrev VG om at NVE har foretatt en ny og omfattende kartlegging av naturfarene i og ved Longyearbyen etter dødsskredet i desember 2015.

Det ble da konkludert med at bygninger i Longyearbyen vil bli foreslått revet og flyttet til et sikrere sted.

Mer om

 1. Svalbard

Flere artikler

 1. Boliger i Longyearbyen evakuert på grunn av snøskredfare

 2. NVE-eksperter mente at skred på Svalbard ikke ville nå bebyggelsen

 3. Evakuerer Nybyen på Svalbard

 4. Fem av 10 overlevende etter snøskredet i Italia er reddet ut

 5. Mer enn hundre personer evakueres på Svalbard

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder