OVERVÅKER MÆRDENE: Driftsleder Jostein Naustvik ved Mortenlaks overvåker livet – og døden – i mærdene. Foto: Gisle Oddstad

Algemysteriet: Nå overlever laksen fint

LØDINGEN (VG) De første dagene av algeinvasjonen var algene dødelige for all laks som kom i dens vei. Men nå reagerer ikke laksen på algene – og det er ikke meldt om algerelatert dødelighet det siste døgnet.

Det skriver Fiskeridirektoratet i en oppdatering lørdag.

Det er fortsatt alger både i Troms og Nordland, men muligens noe mindre mengder enn tidligere. Det vil derfor tas en vurdering i løpet av helgen på om beredskapen skal justeres ned, skriver direktoratet.

Forsker og algeekspert Lars Naustvold ved Havforskningsinstituttet sa til VG tidligere i uken at dødeligheten til algene ser ut til å være redusert etter den første oppblomstringen.

– I forrige uke døde laks ved lavere konsentrasjon enn det vi måler ved anleggene nå. Tilsvarende har vi sett tidligere også, at første algebølge er mest giftig.

Algedramaet i Lødingen: «Vi er slått i bakken»

VANNANALYSE: Marinbiologene Janne Arff og Eli Gaustad analyserer sjøvannsprøver om bord i Fiskeridirektoratets fartøy «Rind». Foto: Gisle Oddstad

Han har ingen sikre holdepunkter for hvordan og hvorfor dødelige algeoppblomstringer oppstår.

– Dette er et åpent havområde med mye strømmer. Men dette området hadde også en slik dødelig oppblomstring i 1991. Så noe er det som gir oppblomstring under gitte forhold, sa han.

Les ogsåRedder fisk for hundrevis av millioner

Angriper gjellene

Forskning har ikke vist med sikkerhet hvilke forhold som gir algeoppblomstring, men forsker videre på dette.

– Måten algene angriper på, ser ut til å være at de skader fiskenes gjeller slik at de ikke får puste. Vi ser skader på gjellene, sa Naustvold.

Så langt er 7,7 millioner laks døde som følge av algeoppblomstringen i Nordland og Troms, som av forskere beskrives som helt naturlig når visse forutsetninger tilfeldigvis er oppfylt.

ENCELLET: De dødelige algene finnes naturlig i sjøvann, men kan bli dødelige i høye konsentrasjoner. Foto: Gisle Oddstad

Netthets

Oppdrettere som er rammet av laksedøden i Nord-Norge, reagerer på hets og beskyldninger om at de selv er skyld i krisen. De får støtte av fiskeriministeren.

– Det er ekstra unødvendig og en påkjenning å få høre at dette er vår feil. Og enda verre blir det når det kommer mens våre folk kjemper dag og natt for å holde kontroll, og mens vi vet hvilke konsekvenser dette får for sysselsettingen og at ringvirkningene kan bli veldig store, sa leder Tor Anders Elvegård i Havbruk Nord, da næringen samlet seg i Svolvær i Lofoten mandag ettermiddag.

Forskere ved Havforskningsinstituttet var tirsdag klare på at oppdretterne kan ikke klandres for algeoppblomstringen

– Oppdrett kan umulig være årsaken til denne algeoppblomstringen. Det står forholdsvis lav tetthet av oppdrettslaks i disse områdene i forhold til mange andre områder i Norge, sa fagdirektør Karin Kroon Boxaspen ved Havforskningsinstituttet til NRK.

Les ogsåOppdrettere reagerer på netthets

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder