NY UNIFORM: Anders Ödman og Andreas Alfarnes i Redningstjenesten er klare til å hente en pasient med corona-symptomer. Foto: Anders Ödman

Redningsarbeidere til sjøs i fullt smittevernutstyr

SKJÆRGÅRDEN I ØSTFOLD/OSLO (VG): Selv om solen skinner og sjøen er fylt av båtene til folk som nyter påskeidyllen, har corona-tiltakene også nådd ut på bøljan blå.

 • Gisle Oddstad (foto)
 • Martin S. Folkvord

Artikkelen er over 87 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Redninsskøyten RS Horn Rescue tøffer ut i Hvaler-skjærgården. Det er nesten ingen mennesker å se på de mange hyttene. Ute på vannet er det imidlertid båter å se.

Påsken er vanligvis en ganske travel tid for de ansatte i Redningsselskapet, som blant annet jobber for å hindre drukningsulykker. Men denne påsken, der de fleste hytteeiere må holde seg hjemme på grunn av coronatiltakene, ser ut til å bli annerledes.

– En vanlig påskedag har vi 7–8 oppdrag. Hittil i dag har vi ikke hjulpet en eneste båt. Det ser ut til å bli rolig i år, sier Anders Ödman, maskinsjef for RS Horn Rescue til VG rundt kl 16 på skjærtorsdag.

SELFIE-ANLEDNING: Det er ikke hver dag en ansatt i Redningsselskapet ikler seg fullt smitteutstyr. Andreas Alfarnes benytter sjansen til en selfie. Foto: Anders Ödman

Samtidig som det blir færre oppdrag med båter som er i nød, hjelper Redningsselskapet også ambulansetjenesten med å hente personer som trenger hjelp der det ikke er bilvei. Og på et slikt oppdrag fikk Ödman og kollega Andreas Alfarnes en smak av coronatiltakene som gjelder i helsetjenesten.

– Da var det på med fullt smittevernsutstyr. Vi har to nivåer av smittevernstiltak, der dette er det strengeste, forteller maskinsjefen.

ROLIG: Det ble en rolig skjærtorsdag for besetningen på RS Horn Rescue. Foto: Gisle Oddstad, VG

Begrunnelsen er den samme som i helsevesenet: Redningsselskapet trenger alle sine ansatte, og kan ikke ta sjansen på at de havner i karantene etter nærkontakt med personer som har coronasymptomer.

– Og selv om vi gjør det samme som vi ellers gjør, så føles det jo litt annerledes når vi gjør det i fullt smittevernsutstyr, sier Ödman, samtidig som han understreker at de fleste av oppdragene deres til sjøs ikke krever noen smittevernstiltak.

Mens det har vært rolig til sjøs, har det vært desto mer folksomt nær byene:

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Redningsselskapet
 3. Hvaler
 4. Østfold
 5. Påske

Flere artikler

 1. Pluss content

  Her er det påskeåpent for båtfolket

 2. Stenger gjestehavner for båtfolket: – Vondt langt inn i folkesjela

 3. Advarer mot ny oppblussing av smitte

 4. Mistet inntekten og ble påskehare: – Jeg er helt sjokkert

 5. Sykepleier Elisabeth om hyttedebatten: – Blir provosert

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder