DØMT: Elisabeth Terese Aaslie får lovens strengeste straff av Agder lagmannsrett. Foto: PRIVAT

Elisabeth Terese Aaslie dømt til 21 års forvaring

Elisabeth Terese Aaslie (44) er i Agder lagmannsrett dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for to drap. Aaslies forsvarer varsler at de vil anke til Høyesterett.

Lagdommer Erik Holth leste onsdag morgen opp dommen i Agder lagmannsrett med syvbarnsmoren til stede, flankert av sin forsvarer, advokat Olav Sylte.

I turkis hettegenser og med tilbakestrøket hår så hun kort på forsvaren da slutningen ble lest opp, men virket ellers uberørt. Hun fulgte godt med på opplesningen med hevet hode. Benkeradene i rettslokalet var fullsatt da dommen ble forkynt, skriver NTB.

Aldri tidligere har en kvinne blitt dømt til lovens strengeste straff, 21 års forvaring med en minstetid på 10 år.

Agder lagmannsrett skriver i dommen at de mener det foreligger en kvalifisert og reell fare for ny alvorlig forbrytelse, og at en tidsbestemt straff ikke anses tilstrekkelig for å verne samfunnet.

«Planleggingen og gjennomføringsevnene Aaslie har vist ved de to drapshandlingene med mange års mellomrom gjør farerisikoen særlig stor», skriver retten.

Domstolen trekker også frem forhold som ikke har vært en del av tiltalen og slår fast at syvbarnsmoren over mange år har hatt et handlingsmønster med truende og voldelig adferd.

Om drapene skriver lagmannretten at de er gjennomført på en utspekulert måte, ved planlegging og ved først å uskadeliggjøre ofrene ved bruk av neddopingsmiddel.

Dommen vil bli anket til Høyesterett opplyser Sylte til NRK.

– Tiltalte synes jo dette var ugreit, men hun var mentalt forberedt på resultatet. Vi kommer til å anke dette videre til Høyesterett på grunn av saksbehandlingsfeil. Saken er ikke endelig avgjort, sier Sylte, som regner med å ha anke og støtteskriv klar innen fristen på 14 dager, til NTB.

Det er opp til Høyesterett å avgjøre om de vil behandle en slik anke.

To drap

For 17 år siden ble Aaslies far funnet død i et oversvømt boblebad i sitt hjem i Kristiansand. Tolv år senere ble hennes tidligere samboer Øystein Hagel Pedersen (67) funnet død på et hotellrom i byen.

På nattbordet og gulvet lå det sovepiller.

Under etterforskningen av saken infiltrerte politiet livet til Aaslie ved hjelp av undercoveragenter. En av dem ble venn med tiltalte. Målet var at hun skulle avsløre seg selv.

I fjor ble Aaslie tiltalt for å ha drept både faren og den tidligere samboeren, neddoping av en tidligere kjæreste og tyveri.

Nekter skyld

44-åringen nektet å forklare seg da saken gikk i tingretten, men gjorde helomvending før ankesaken. Der kom det aldri noen tilståelse, og nå er Aaslie altså dømt til lovens strengeste straff i to rettsinstanser.

Syvbarnsmoren har hele tiden nektet straffskyld og hennes forsvarer har ba om full frifinnelse i begge rettsinstanser.

Dommen er i tråd med aktor Leif Aleksandersens påstand.

– Her har vi to drapshandlinger som er begått med tolv års mellomrom. Måten det har skjedd på sammenholdt med de fire neddopingstilfelllene gjør at vi mener det er nærliggende fare for at hun vil begå nye alvorlig handlinger, sier Aleksandersen til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder