SNAKKER OM KRISEN: VG møtte Norwegian-sjef Bjørn Kjos på Fornebu mandag. Foto: Helge Mikalsen/VG

Norwegian-Kjos: Slik skal vi løse Max-krisen

Med tre nye milliarder på bok er Bjørn Kjos (72) klar for å håndtere Boeing MAX-krisen.

Artikkelen er over ett år gammel

– Selvsagt går det inn på meg. Jeg liker ikke at fly blir satt på bakken, enten det er Dreamlinere eller MAX-er. Vi liker ikke i det hele tatt at det er ting det stilles spørsmål ved når det gjelder sikkerhet. Vi har og skal ha 100 prosent safety, ikke 99, sier Norwegian-sjefen.

Etter to fatale flystyrter med samme flytype som selskapet eier 18 av og har bestilt ytterligere 92 av, tar han imot VG for et intervju.

VG har fått om lag 20 minutter med Norwegians administrerende direktør i selskapets lokaler på Fornebu.

Problemene har tårnet seg opp i Norwegians hovedkontor de siste årene:

Selskapet hadde store innkjøringsproblemer med de nye Boeing 787 Dreamliner-flyene på langdistanserutene. Å være «Kjosfast» ble et begrep. Sommeren 2017 var det pilotmangel som førte til nye kanselleringer og sinte kunder. I fjor ble det kjent at Norwegian må bytte ut motorene på alle 21 Dreamliner-flyene de har i langdistanseflåten.

MÅ OVERBEVISE: – Hvordan skal du overbevise folk om at det er trygt å fly med MAX-flyene? – Da er nok softwaren det mest gjennomtestede systemet blant alle fly. I det øyeblikket vi flyr, er flyet trygt, sier Kjos. Foto: Helge Mikalsen

Søndag 10. mars styrter en Boeing 737-maskin fra Ethiopian Airlines, kort tid etter at flyet har tatt av fra flyplassen i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Alle de 157 om bord omkom, blant dem norske Karoline Aadland.

Flystyrten ses straks i sammenheng med en lignende styrt i Indonesia fem måneder tidligere. Da styrtet et Boeing 737 MAX-fly fra flyselskapet Lion Air seks minutter etter at det tok av fra flyplassen i Jakarta, Indonesia. 189 mennesker døde.

Leier inn flere fly fra påsketider

Dersom Max-flyene fortsatt står på bakken ved påsketider, når selskapet trenger ekstra kapasitet, vil Norwegian leie inn ekstra fly.

– Vi leier inn fly for at alle skal komme frem dit de skal, forskjellen er kanskje bare at noen vil måtte fly Boeing 787-fly, altså Dreamlinere. Selv med MAX-flyene ute av drift har vi en regularitet på litt over 96 prosent, mot normalt 99. Eksempelvis hadde vi i mars 156 flighter som vi ikke fløy, av mange tusen. For SAS var tallet 170, sier Bjørn Kjos med sitt bredeste glis.

VIL LEIE INN FLY: Bjørn Kjos sier de skal leie inn ekstra fly for å erstatte Max 8-flyene om de fortsatt står på bakken ved påske. Foto: Helge Mikalsen/VG

Han tar det for gitt at Boeing tar regningen for innleie av fly.

– Ja, det gjør jeg. Vi skal snakke med dem i neste uke. Men økonomisk er vi ikke i nærheten av det megaproblemet vi hadde på Dreamlinerne. Å finne erstatningsfly for MAX-fly på kortdistanse, er langt enklere enn på langdistanse.

De parkerte Max-flyene står på bakken, litt her og der, forteller Kjos.

Han ønsker flyene i trafikk så fort som mulig.

Se under: Slik virker systemet som kan ha forårsaket flyulykkene:

– Men ikke før de er ferdig sertifisert. Vi kan ikke sette dem i trafikk før de har oppdatert det de (Boeing, red anm.) driver med nå, sier Kjos.

Hvor lang tid det vil ta, vet han ikke. Men at han misliker situasjonen sterkt, det legger han ikke skjul på.

Norwegian har ikke hatt merkbare nedgang i billettbestillingen, sier han, men mange bekymrede flypassasjerer har tatt kontakt.

– Det er betimelige spørsmål de har. Men nå flyr vi ikke MAX-flyene akkurat nå, sier han.

– Du får beskjeder i massevis

Han forteller at alle moderne fly, enten de er fra Boeing eller Airbus, har det omtalte MCAS-systemet.

–I prinsippet er systemene er identiske, men de har ulik software.

– Ifølge Boeing er varsellampen, som skal varsle pilotene om at noe er feil med dette systemet, ekstrautstyr, som Norwegian har valgt å ikke kjøpe inn på flyene?

– Det er en enkel lampe som lyser i cockpit, men du trenger ikke være Einstein for å skjønne at noe er galt når den ene fartsmåleren viser noe og den andre viser noe annet. Du får beskjeder i massevis hvis noe ikke er som det skal, sier han.

Kan slås av med bryter

– Varsellampen er heller ikke påkrevd av luftfartsmyndigheter, og bidrar ikke til økt sikkerhet, fortsetter Kjos, og legger til, at om så var tilfelle, så ville Norwegian kjøpt det.

– Pilotene selv mener varsellampen ikke er nødvendig, og den koster heller ikke mye. Det sitter en enkel bryter ved hver av pilotenes kne, der man kan slå av autopilotsystemet. Våre piloter trener på slike ting, og vi stresset dette ekstra etter Lion Air-ulykken i oktober i fjor, sier Kjos.

BIG BUSINESS: Norwegians ønske om verdensherredømme har kostet enorme summer. I 2008 hadde selskapet 40 fly. I dag teller parken 170, og mange fly er i bestilling. Selskapet er tynget av gjeld, og ved inngangen av året var kassen nesten tom. Nå har Kjos tre nye, blanke milliarder kroner å rutte med. Foto: Helge Mikalsen

Gir seg ikke

Bjørn Kjos fyller 73 år til sommeren. Men å sette Bjørn Kjos på bakken av den grunn?

– Jeg er på overtid hele tiden og skulle vel vært pensjonert for ti år siden, humrer han, før han legger ansiktet i en mer seriøs smilerynke.

– Styreleder Bjørn Kise (68 år, red.anm) slutter i mai, en beslutning jeg har visst om en stund, han har jo tatt ett og ett år om gangen. Men da kan ikke jeg gå samtidig.

Les saken her: Bjørn Kise slutter som styreleder i Norwegian i mai

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder