HJEMREISE: Nordmenn som er strandet i utlandet, må løse billett selv – så tar regjeringen merkostnadene. Foto: Krister Sørbø, VG

Vil fly coronafaste nordmenn hjem – frem til 31. mars

Regjeringen vil hjelpe hjem nordmenn på reise, slik at de kan komme seg hjem før coronaviruset stenger grenser og luftrom.

 • Sven Arne Buggeland
 • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over 149 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Staten vil dekke de dokumenterte merkostnadene som Widerøe, Norwegian og SAS har ved å opprettholde avganger som ellers ville vært innstilt, eller ved å foreta strengt nødvendige, ekstraordinære flyvninger for å få nordmenn hjem.

– Regjeringen har et sterkt ønske om å bidra til at nordmenn på reise kommer seg trygt hjem til Norge, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG.

5500 henvendelser til UD

De siste tre dagene har Utenriksdepartementets operative senter mottatt over 5500 henvendelser, mange fra fortvilte borgere som er strandet i utlandet.

les også

SAS og Norwegian kansellerer: Dette har du krav på

– Mange nordmenn på reise er havnet i en uforutsigbar situasjon. Luftrom og grenser stenges, smittevernhensyn i mange land gjør inn- og utreise vanskelig. Vinduet for å komme hjem, er i ferd med å lukke seg, sier Søreide.

Statsråden sier at regjeringen har et tett og godt samarbeid med SAS, Widerøe og Norwegian og berømmer flyselskapene for sin gode dugnadsånd.

Løse vanlig billett

– Passasjerer må løse billett til hjemreisen på vanlig måte og finner informasjon på flyselskapenes hjemmesider, opplyser Søreide.

De første flyvningene hjem fra utlandet går onsdag.

– Vi begynner med Spania og Marokko, er vi ser de største ansamlingene av nordmenn på reise. Men vi jobber også med å få på plass fly fra andre destinasjoner, sier utenriksministeren.

Men dessverre er det ikke slik at regjeringen har mulighet til å hjelpe alle. Rutene som er mye trafikkert kommer til å bli prioritert.

Tilbudet står ved lag til 31. mars.

Norwegian har satt opp fly fra Malaga, Alicante og Las Palmas i Spania.

– Vi jobber løpende for å se om vi kan sette opp ekstrafly fra andre steder, sier informasjonsdirektør i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen til NRK.

Les også: Norwegian vil også ha støtte

SE OGSÅ: TV-pastor og Visjon Norge-eier Jan Hanvold tar gjesten i hånden og sier de ikke tror på coronaviruset i tirsdagens direktesending fra den kristne TV-kanalen. Dette får politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg til å rase.

Trår til for å hjelpe

Kommunikasjonssjef i Widerøe Catharina Sollie opplyser at selskapet ikke flyr til Sør-Europa om vinteren, men setter opp ekstrafly etter regjeringens anmodning.

Hun viser til at flybransjen er blitt rammet hardt av coronavirusutbruddet, og at Widerøe har permittert en stor andel ansatte.

– Både SAS og Norwegian har også kuttet mye, og da får vi trå inn der vi klarer for å hjelpe våre medborgere, sier Catharina Sollie i Widerøe.

Les også: SAS-sjefen lovpriser redningspakke

– Vi samarbeider tett med andre lands myndigheter, som bidrar til å skaffe landingstillatelser der det egentlig er stengt og sørger for at norske passasjerer kan være i transitt der grensene egentlig er stengt, sier Søreide.

Vet ikke hva det vil koste

Hun vet ikke hva tiltaket vil koste staten eller hvor mange som trenger bistand.

– Veldig mange nordmenn er på reise til enhver tid, men veldig mange har også kommet seg hjem. Dette er et tilbud til dem som egentlig skulle hjem senere, sier utenriksministeren.

Utenriksdepartementet oppfordrer norske borgere på korttidsopphold i utlandet til å reise hjem. Fastboende bør følge råd og veiledning fra lokale myndigheter,

Søreide ber alle reisende til å registrere seg på UDs tjeneste reiseregistrering.no, slik at myndighetene kan sende dem informasjon på SMS.

Les også

 1. Erna Solberg: Stenger flyplasser og havner

  Klokken 08.00 mandag morgen stenger Norge flyplasser og havner for utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge og…
 2. Nye rutiner ved ankomst på Gardermoen

  Fra og med onsdag er det nye rutiner på Oslo Lufthavn Gardermoen: Alle som har vært i utlandet får et infoskriv i hånden…
 3. Helsedirektoratet om flyreiser: Dette er reglene som gjelder

  Helsedirektoratet la i dag frem hvilke regler som gjelder for reisende, og understreker at fly som ankommer landet skal…
 4. Tilbyr gratis ombooking: Dette er de nye endringsreglene

  Det ene fly- og reiseselskapet etter det andre tilbyr nå sine kunder nye og romsligere regler for endring av billetter.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Widerøe
 3. Norwegian
 4. Flyselskaper
 5. sas

Flere artikler

 1. Utenriksministeren: - Dette er ikke tiden for å reise utenlands

 2. Nordmenn i utlandet: Hentes hjem til Norge

 3. UD fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige

 4. Virusfaste nordmenn verden rundt vil hjem

 5. Mange nordmenn er corona-fast i utlandet

Fra andre aviser

 1. Utenriksdepartementet har fått nær 20.000 henvendelser om nordmenn som sitter fast i utlandet

  Aftenposten
 2. Søreide oppfordrer nordmenn i utlandet til å komme hjem

  Aftenposten
 3. De er to av 10.000 fortvilte nordmenn som har bedt om hjelp. UD: - Vi kan ikke hjelpe alle umiddelbart.

  Aftenposten
 4. Nordmenn i utlandet hentes hjem på smekkfulle fly, til tross for råd om tomme midtseter

  Aftenposten
 5. Widerøe er eneste selskap som flyr fra Norge til Storbritannia

  Aftenposten
 6. Flere trosser reiserådene: - Føler ikke det er noe risiko med å dra til Kroatia

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder