REDD: Byråd Anna Elisa Tryti forteller at hun er redd for å gå alene etter trusler etter bompengebråk i 2017. Foto: Geir Martin Strande, Bergens Tidende

Byråd lever med voldsalarm etter bompengebråk

Byutviklingsråd Anna Elisa Tryti (Ap) forteller til NRK at hun har funnet det hun mener er et kulehull i stuevinduet etter en bompengedemonstrasjon i Bergen for to år siden.

Nå er hun redd for å gå alene på gaten.

Tryti forteller til NRK at truslene begynte etter at hun snakket med bompenge-demonstranter utenfor bystyresalen i Bergen torsdag 26.april 2017.

Demonstrantene var til stede i forbindelse med diskusjon om økte bompengesatser og innfør av en ytre bomring i byen. Etter at møtet i bystyresalen var ferdig, gikk byutviklingsråden ut og snakket med demonstrantene.

Der ble hun møtt med buing og skjellsord, forteller hun til NRK.

Da hun kom hjem fant hun et anonymt brev, som var stukket inn gjennom brevsprekken.

«Vil iverksette trakassering»

I brevet ble hun skjelt ut på grunn av bompengekostnader og utbyggingen av bybanen til Fyllingsdalen.

Videre hadde avsenderen skrevet at de ville iverksette trakassering av henne, skriver NRK.

Avsenderen lister opp utskjelling, plaging i eget hjem, hærverk, identitetstyveri og seksuell sjikanering som metoder for å trakassere byråden.

– Jeg oppfattet disse truslene som svært alvorlige, og det har vært en stor belastning for meg og hele familien min nå i to år. Jeg lever med voldsalarm, politiet patruljerer jevnlig utenfor huset mitt og jeg går ikke alene i byen på kveldstid, sier Tryti til NRK.

KULEHULL: Dette bildet tok Anna Elisa Trytis ektemann av det de mener er et kulehull i stuevinduet. Foto: PRIVAT

Politiet: - Burde opprettet sak

Byråd Anna Elisa Tryti sier til VG at både hun og mannen følte at de ikke ble tatt på alvor da de varslet politiet om det de oppfattet som et kulehull i stuevinduet, en tid etter at hun mottok trusselbrevet.

– Politiet antydet at hullet kunne være forårsaket av fugler. De sa at det heller ikke nødvendigvis var en sammenheng med trusselbrevet, selv om det var tett sammenfall i tid. Vi følte oss latterliggjort, og jeg måtte mase for å få politiet til å komme og se på det, sier Tryti.

To polititjenestemenn kom til familiens bolig i Bergen sentrum for å undersøke saken.

– Jeg oppfattet ikke at de var i tvil om at det var et kulehull, men de antydet at det kunne være gjort av barn som hadde lekt med en softgun, sier Tryti.

Den forklaringen trodde verken byråden eller ektemannen på, og de bestemte seg derfor for å gjøre en test.

– Mannen min er en erfaren jeger, og vet godt hva et kulehull. Han prøveskjøt med luftpistol på et tilsvarende vindu vi hadde stående i kjelleren. Det var ikke en skramme på vinduet etter det prosjektilet.

– Så dere er overbevist om at hullet i vinduet ble forårsaket av et våpen?

– Ja, det er vi ikke i tvil om.

FIKK NYTT BREV: Tirsdag morgen, like før Anna Elisa Tryti skulle fortelle om trusler mot henne på en pressekonferanse i Bergen, mottok hun dette brevet fra en anonym brevskriver. Foto: PRIVAT.

Anna Elisa Tryti har de siste årene vært en markant forkjemper for å få ned klimautslippene i Bergen. I 2016 ble det innført rushtidavgift i Bergen, og i vår kom det en ny bomring rundt byen. Det har skaffet henne mange motstandere.

– De siste to årene har jeg opplevd flere ubehagelige episoder. Det har vært aggressive uttalelser fra personer som har gått tett inn på meg. Jeg har sett folk som har fulgt etter meg, og en gang ventet en person på meg i to timer etter at jeg hadde holdt foredrag.

Tryti sier at hun ikke lenger går alene i Bergen på kveldstid, og i år la også familien ned forbud mot at hun skulle gå i 1. mai-toget og 17. mai-toget.

Byråden mener det er viktig å stå opp mot alle former for hets og trusler mot politikere og andre som deltar i den offentlige debatten.

– Dette er en nasjonal trussel mot demokratiet som må tas på alvor. Den offentlige debatten er ekstremt viktig å slå ring rundt, sier Tryti.

FIKK TRUSSELBREV: Dette trusselbrevet fikk byråd Anna Elisa Tryti tilsendt i april i 2017. Avsenderen varsler at Tryti skal trakasseres med det formål å redusere livskvaliteten hennes. Foto: PRIVAT

Politiet sier til VG at de tar selvkritikk på hvordan de har håndtert deler av saken.

Brevet ble sendt til undersøkelse kort tid etter at saken ble anmeldt 27.april 2017, men de kom ikke nærmere noen gjerningsperson.

– Vi fikk melding om at det var registrert skade på et vindu rundt 19 juli samme år. De mente at det var et kulehull. De to etterforskerne som foretok åstedsundersøkelsen konkluderte med at skaden kunne være en hvilken som helst annen hendelse, sier politiinspektør Olav Valland.

Saken ble henlagt rundt ett år etter at politiet mottok anmeldelsen, opplyser politiet til VG.

– Vi tar kritikk på at vi ikke opprettet en egen sak på hendelsen med skaden i vinduet. Det skulle vi ha gjort, og det kan bli aktuelt å se på dette igjen, sier han.

Ifølge Valland fikk Tryti utlevert voldsalarm samme dag som hun anmeldte saken i 2017. Han bekrefter at politiet samtidig startet med patruljering i hennes boligområde.

– Vi tar alle trusler og andre ulovlige straffbare utfall mot politikere på alvor, sier han.

Nytt trusselbrev

Byråden, som har levd med truslene i to år, sier til NRK at hun velger å stå frem etter at Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese fortalte om trusler mot henne og familien.

Også disse truslene skal ha startet som følge av hennes standpunkt i bompengedebatten.

Klepp-ordføreren følte seg ikke trygg: – Vi sov ikke hjemme

Tryti fortalte om truslene på en pressekonferanse tirsdag morgen. Da hun kom på jobb en stund tidligere fant hun et nytt anonymt brev.

«Aksjoner mot Bomringen vil bli utvidet og intensivert. Dette vil også omfatte privatpersoner», står det i brevet ifølge NRK.

Politiinspektør Olav Valland i Vest politidistrikt bekrefter til VG at de har mottatt en anmeldelse på brevet.

– Vi vil iverksette etterforskning på dette, sier han til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder