BOKSEKAMP: - Det viktigste med dette skiftet er at vi får et taktskifte, og en mer miljøvennlig politikk. Vi har store forventninger til Erik Solheim, sier Lene Libe (t.h), nestleder i Natur og Ungdom til VG Nett. Foto: Ingunn Andersen

Lover å slå hardt for miljø

...Men Solheim vil ikke utnevne seg selv til SVs redningsmann

Miljøverndepartementet (VG Nett) Nyutnevnt «superminister» Erik Solheim (SV) innrømmer at han står foran en kjempejobb når han nå skal ha hovedansvaret for både bistand og miljø.

Ingunn Andersen
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

I begynnelsen planlegger Solheim å pendle mellom de to departementbygningene.

- Jeg er ikke en redningsmann verken for jordas miljø eller for SV, sa Solheim da han formelt overtok miljøposten i dag.

Natur og Ungdom sto allerede klare med plakatene da Solheim ankom departementets hovedinngang. Regjeringens nye superminister så ut til å like gaven fra miljøforkjemperne: To svarte boksehansker.

Budskapet til Solheim var klart: Slå løs for å sette miljø på dagsorden.

Spesial:- Alt om statsrådskiftene

Iført boksehanskene og med pressen på sidelinjen lovte Solheim å gjøre sitt beste.

- Vi trenger presset fra dere og vi trenger kompetansen dere besitter. Stå på, sa Solheim til Natur og Ungdom, og lovte å invitere miljøvernorganisasjonene til et møte allerede i morgen.

- Skrekkblandet fryd

NYTT MANNSKAP: Jens Stoltenberg foran Slottet tidligere torsdag sammen med sine nye statsråder. Foto: Scanpix

Han innrømmer at det er med skrekkblandet fryd han nå tar fatt på den historiske oppgaven som både Miljøvernminister og Utviklingsminister.

Hvordan han planlegger å mestre to så viktige felt på en gang?

- Jeg skal stå på natt og dag og piske medarbeiderne mine i begge departement. Det er ingen grunn til å bagatellisere at det er et stort felt, og jeg skal være den første til å innrømme at dette blir en kjempeutfordring, sier Solheim.

Han påstår at han også planlegger å fortsette med å hente barna i barnehagen og på SFO.

Sørensen: - Glær mæ!

Noen minutter før Erik Solheim ankom departementet var hans nye statssekretær, Heidi Sørensen på plass.

Iført rød kåpe og med et stort smil fortalte den tidligere stortingsrepresentanten at hun kun fikk tolv timer på å bestemme seg for om hun ville forlate Stortinget og bli Solheims nye høyre hånd.

- Det var ingen lett avgjørelse. Jeg trivdes veldig godt med å være på Stortinget, også etter at vi kom i posisjon, men fristelsen om å jobbe med Erik ble for stor, sier hun.

Sørensen sier hun anser arbeidet med å verne utryddingstruede dyre- og plantearter som en av de viktigste oppgavene til departementet framover.

- Æ glær meg til å jobbe med Erik, slår trønderen fast.

Bjørnøy: - Klar for å gå

Vel inne hos Helen Bjørnøy fikk Solheim endelig overrakt nøkkelen til sitt nye kontor.

- Det er en glede å ønske deg velkommen, Erik. Du kommer til et departement som er veldig spennende, med mye kompetanse, og med folk som har et stort engasjement for miljøet, sa Helen Bjørnøy, og ga etterfølgeren en klem.

Hun sier avgangen er nøye gjennomtenkt, og at beslutningen om å forlate ministerposten ble tatt i samråd med blant annet partileder, Kristin Halvorsen.

Det har lenge vært spekulert i om den tidligere generalsekretæren i Kirkens bymisjon nå blir biskop, men dette nekter Bjørnøy å svare på.

- Det vil jeg ikke kommentere. Jeg har fortsatt et arbeidsforhold i Kirkens Bymisjon, og er nå i dialog med dem, sier hun.

I motsetning til likestillingsminister Karita Bekkemellem hadde ikke Bjørnøy noe ønske om å fortsette.

- Nå var det på tide å overlate stafettpinnen til noen andre, og jeg er svært glad for at det er deg Erik, sa Bjørnøy.

- Hun har fått mye kjeft

De to SV-profilene har vært kollegaer og venner i mange år.

- I tillegg til dine enorme kunnskaper er du en svært «likanes» kar. Jeg vil si at du bare har ett forbedringspotensial, og det er på dansegulvet. Jeg håper at jeg også i framtiden skal få by deg opp til dans, sa en spøkefull Bjørnøy.

Solheim på sin side syns Bjørnøy har fått mye ufortjent kritikk i løpet av sine to år som statsråd.

- Knapt noen norsk politiker har fått så mye urettferdig kjeft etter å ha gjort en så bra jobb. Det må ha krevd en enorm styrke fra din side å stå oppreist gjennom så mye negativ medieomtale, sier Solheim.

Han utpeker arbeidet med oljeraffineriet på Mongstad og forvaltningsplanen for Barentshavet til to av Bjørnøys viktigste seire i Regjeringen.

- Mongstad hadde ikke skjedd uten deg og Kristin, og kommer til å bli stående som en viktig seier. Stoltenberg kaller det bare for månelandingsprosjektet. Du og Kristin er Kennedy i dette månelandingsprosjektet, sier Solheim.

FIKK NØKKELEN: Erik Solheim (SV) legger ikke skjul på at hans nye jobb blir stor og vanskelig. Her på Bjørnøys kontor hvor han torsdag fikk nøkkelen til Miljøverndepartementet. Foto: Ingunn Andersen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder