Statoil og Shell vil rense gasskraftverk for CO2

Shell og Statoil går sammen om et prosjekt for å bruke CO2 fra gasskraftverk til å øke oljeutvinningen. De forutsetter betydelige statlige bidrag.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Prosjektet består av et gasskraftverk på Tjeldbergodden hvor CO2-utslippene skal fraktes til olje- og gassfeltene Draugen og Heidrun og injiseres i feltene for å øke oljeutvinningen.

Elektrisitet fra kraftverket vil også bli overført til plattformene.

- For første gang forsøker vi å knytte sammen ulike elementer i en integrert CO2-kjede. Men det er svært mange brikker som skal på plass før eventuell investeringsbeslutning kan tas, sa Statoils administrerende direktør Helge Lund på en pressekonferanse onsdag.

- Dette er det første av flere vanskelige steg for å kunne bruke CO2-utslipp til å øke oljeutvinningen, sa Shells Johan Nic.Vold

- Vi legger til rette for å videreutvikle og utvikle industri i Midt-Norge, redusere eksisterende utslipp og begrense nye utslipp av CO2, og bygger verdifull kunnskap og teknologi i begge selskaper på et nytt viktig industriområde for Norge, sa Helge Lund.

Begge konsernsjefene understreker at prosjektet vil være avhengig av betydelig statlig finansiering og samarbeid, særlig når det gjelder CO2-fangst og transport. Dette er i seg selv ikke bedriftsøkonomisk lønnsomt.

Prosjektet skal komme i drift i perioden 2010-2012 etter planen.

- Ingen må tro at dette prosjektet kortsiktig kan løse kraftkrisen i Midt-Norge, sa Helge Lund.

Prosjektet kan potensielt utnytte og lagre mellom 2 og 2,5 millioner tonn CO2 hvert år på Draugen- og Heidrun-feltet.
Det tilsvarer utslipp fra en million personbiler, og vil fjerne om lag 5 prosent av norske utslipp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder