FULL MOTSTANDSRETT: - Norge deltar i en okkupasjon, og utenlandske soldater har ingenting i Afghanistan å gjøre. Afghanerne har full rett til å yte motstand mot okkupantsoldatene, Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

- Full rett til å kjempe mot NATO-soldater

- Norge har ingen ting i Afghanistan å gjøre!

(VG Nett) Leder i Rødt, Torstein Dahle, mener afghanerne har full rett til å kjempe mot norske NATO-soldater. - Dette galehuset bør stoppes, sier Dahle til VG Nett.

Bjørn Lecomte
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Det er aldri en god timing for at folk blir skutt, sier han til VG Nett.

Det er i et intervju med NRK at partilederen Torstein Dahle i Rødt (tidligere RV) gir sin støtte til væpnet motstandskamp mot de norske styrkene i Afghanistan.

Nå sier Dahle til VG Nett at han står inne for alt som ble sagt i intervjuet, selv om intervjuet ble gjort før en norsk soldat ble skutt og drept i dag.

- Ingenting i Afghanistan å gjøre

- Norge deltar i en okkupasjon, og utenlandske soldater har ingenting i Afghanistan å gjøre. Afghanerne har full rett til å yte motstand mot okkupantsoldatene, så ansvaret for den tragiske begivenheten ligger på den norske regjeringen og det norske storting som sender soldater ut i krig og okkupasjon på den andre siden av kloden, sier han.

Dahle er en innbitt motstander av Norges militære aktiviteter i Afghanistan, og mener soldatene gjør vondt verre:

- Nato-soldatenes nærvær er et hinder for fred i Afghanistan, definitivt. Det er en helt uberettiget krigføring som finner sted, og dette fører til at Taliban vinner større oppslutning, sier han.

Torstein Dahle understreker at han ikke støtter Talibans virksomhet, men afghanernes rett til å yte motstand mot den internasjonale NATO-styrken.

- Dømt til å tape

Han mener vi snarest må hente soldatene hjem, slik at ikke flere liv går tapt:

- Dette er en krig man er dømt til å tape, og det innser stadig flere. Folk påføres store lidelser, afghanerne har mistet tusenvis av liv, mange av dem sivile.

Oppfordringen til Regjeringen er klar:

- Dette galehuset bør stoppes snarest mulig. Norges rolle bør snus fra å være krigsdeltaker til å arbeide aktivt for at NATO skal trekke samtlige soldater ut av landet. NATO-soldatene hindrer at det blir fred i Afghanistan, sier han.

- Få soldatene hjem

- Er du ikke redd for at dette skal virke sårende på de etterlatte til den døde offiseren?

- Jeg vil ikke håpe at familien til soldaten oppfatter dette som sårende. Men jeg håper vi får et sterkt press i Norge for å få soldatene hjem, slik at ikke flere familier opplever dette, sier han.

Ifølge Dahle har det norske folk blitt lurt:

- Det er tragisk at folk har blitt ført bak lyset. De som har hovedansvaret er de som har ført dem bak lyset, uansett om man har presset FNs Sikkerhetsråd til å sanksjonere okkupasjonen, avslutter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder