Flomtoppen trolig nådd: Advarer evakuerte mot å vende hjem

SKJÅK (VG) Flommen som har herjet i Oppland, Sogn og Fjordane og Hordaland, virker å være på retur.

Artikkelen er over ett år gammel

– Vannmassene synker. Nå synker de øverste feltene raskt. Det vil man merke i løpet av dagen, sier Martin Brittain i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til VG.

Flommen er på vei tilbake de fleste steder, og vannet synker. Men enkelte steder kan vannet stige, før det blir bedre.

– I nedre del av Otta venter man først en økning, sier Brittain.

Årsaken er at vannmassene bruker tid på å bevege seg nedover. Vågåvatnet, som ligger langs Otta vil forsinke vannet.

Brittain understreker at vannstanden vil synke i de fleste vassdragene på vestlandet som har stor vannføring.

Selv om flomtoppen trolig er nådd, advarer Skjåk kommune i Oppland de evakuerte beboerne mot å vende hjem.

– Det er blant annet fare for jordras når vannet trekker seg tilbake og trykket i bakken blir borte, skriver kommunen på sine hjemmesider mandag morgen.

Les også: Signe (88) og Torvald (93) Bakken måtte evakueres med traktor

Møtte elv i veien

Skjåk-beboer Karin Vange (68) sier til VG at hun evakuerte seg selv søndag morgen, etter å ha varslet naboer om at det rant vann nedover gaten.

– Det er uvirkelig og rart. Klokken åtte i går morges tittet jeg ut vinduet, og da kom det vann nedover gaten. Jeg gikk ut for å se nærmere på elven, og da jeg kom ut i veien, møtte jeg den. En halvtime senere var tomten min oversvømt.

Brittain roser myndighetene for håndteringen av flommen.

– Kommunene og beredskapsmyndigheten er forberedt når noe skjer. Det har vært godt samarbeid mellom de ulike aktørene, sier han.

Slik så det ut søndag:

NVE: – Uvanlig

Høye temperaturer, store nedbørsmengder og vann fra snøsmelting førte til at flere kommuner ble hardt rammet av flom søndag. Flommen førte til en rekke oversvømmelser, stengte veier og evakueringer.

– Det er en kombinasjon av mye nedbør og svært høye temperaturer som har ført til at snøen i høyfjellet har smeltet brått. Derfor har vi fått den situasjonen. Det er svært uvanlig at det skjer på denne tiden av året, sier Martin Brittain i NVE til VG.

Mandag er flomfaren satt til oransje nivå for de tre fylkene.

Sjekk været der du bor på pent.no!

OVERSVØMT: Slik så Skjåk kommune ut da politihelikopteret fløy over området søndag. Foto: Politihelikopteret / NTB scanpix

– Vannmassene har stabilisert seg

Operasjonsleder Dyre Antonsen i Innlandet politidistrikt sier til VG mandag morgen at det fortsatt er mye vann i Ottavassdraget, men at det ikke har vært noen spesielle hendelser de siste timene.

– Politiet og kommunen har hatt folk ute i hele natt. Vi har patruljert og fulgt med på situasjonen, med bistand fra Sivilforsvaret og Heimevernet. Vannmassene i Skjåk har stabilisert seg. Per nå er det 77 evakuerte, som har tatt inn hos familie, venner, hoteller og andre turiststeder, sier han.

Ifølge Antonsen har kommunen jobbet fortløpende med å begrense skadene. Natt til mandag har mannskaper blant annet arbeidet med å sikret elvebredder mot leirskred og flom.

BEGRENSER SKADER: Gravemaskiner sikrer elvebredden på en sideelv til Otta. Foto: TORE KRISTIANSEN

Helikoptre i beredskap

Skoler og barnehager i kommunen, som har satt krisestab, er mandag stengt som følge av flommen. Barnehagene vil være bemannet, men er kun åpen for dem som har foreldre som må på arbeid for å sikre liv og helse.

– Tre helikoptre står fortsatt i beredskap hvis det blir behov for å foreta evakuering andre steder, sier Antonsen.

VG har snakket med flere innbyggere i Skjåk. De beskriver situasjonen som surrealistisk, siden kommunen ifølge dem er «ett av de tørreste stedene i Norge».

– Enkelte steder i øvre deler av Ottavassdraget har vi ikke opplevd så høye måleverdier tidligere, sier Brittain i NVE.

Ingen personskader

Også i Luster kommune, hvor rundt 35 personer har blitt evakuert, er situasjonen den samme som søndag kveld.

– Det har ikke skjedd noe spesielt i løpet av natten som følge av flommen. Hittil har den kun ført til materielle skader og stengte veier. Vi har i natt hatt patruljer i området, og påsett at veisperringer har blitt opprettholdt. Nå er det meldt oppholdsvær og kjøligere, sier operasjonsleder Lars Geitle i Vest politidistrikt.

Ikke ventet mer nedbør

Det ventes at vannføringen i de tre fylkene vil synke raskt i de fleste vassdrag når nedbøren avtar og temperaturen synker, ifølge varsom.no.

– Det er ikke ventet noe særlig mer nedbør i dag. I tillegg har temperaturen falt, så snøsmeltingen har stoppet. Dermed synker vannstanden, så får vi se på skadeomfanget, sier statsmeteorolog John Smits til VG.

– Det uvanlig at det er så høy temperatur. Det skjer av og til, men det er veldig kortvarig. Det er ikke godt å si hvor mye av dette som skyldes klimaendringer, men vi kommer til å se mer av denne typen vær.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder