SEKS TIMER STYRTREGN: Den kraftigste nedbøren skal pågå i seks timer søndag formiddag, så svinger det verste regnværet unna. Her fra oversvømmelse i Helldalen i Bergen sist helg.
SEKS TIMER STYRTREGN: Den kraftigste nedbøren skal pågå i seks timer søndag formiddag, så svinger det verste regnværet unna. Her fra oversvømmelse i Helldalen i Bergen sist helg. Foto: HARALD VIKØYR

Varsler nytt intenst regnvær over Vestlandet mandag kveld

INNENRIKS

Det regner kraftig over Vestlandet søndag formiddag, og nå ser det ut til at enda en ny omgang med kraftig regn kommer inn mandag kveld.

Publisert: Oppdatert: 21.10.18 22:53

I løpet av seks timer søndag er det ventet å falle inntil 50 mm nedbør over Vestlandet. Og en god del har allerede kommet fram til klokken seks på morgenkvisten:

– Vi ser at flere stasjoner i Sogn og Fjordane har over 40 mm nedbør – i praksis har dette kommet fra sent lørdag kveld, forteller statsmeteorolog Frode Hassel ved Meteorologisk institutt i Bergen.

Meteorologisk institutt og NVE har gått ut med farevarsel på gult nivå, som er laveste faregrad for området fra Bergen og nordover til Nordfjord.

– Den mest intense nedbøren kommer 40–50 kilometer inn fra kysten, der hvor terrenget hever seg. Og det kan nok bli mye vann i elver som allerede har høy vannføring og det kan forekomme noen jordskred som følge av dette, sier statsmeteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt.

Sjekk været der du bor!

Vegvesenet tok lørdag forholdsregler og stengte den rasfarlige fylkesvei 609 mellom Askvoll og Førde natt til søndag.

Nytt kraftig regnvær mandag

Det følger nokså sterk vind med dette lavtrykket – og fra Nord-Vestlandet og nordover til Lofoten-Vesterålen kan det ventes vind opptil liten storm søndag.

Tidligere prognoser tilsa at det verste regnværet var over mandag, men nå kan dette være usikkert igjen:

– Vi ser at det ligger an til kraftig og mild vestlig vind fra mandag kveld, som igjen vil gi mye nedbør. Nedbørsprognosene spriker nokså mye – fra 40 mm til over 100 mm på 24-timersbasis, sier Hassel, som sier at mer presise prognoser vil avgjøre om det skal utarbeides eget farevarsel for dette regnværet.

Advarer mot snøfall

Mens regnværet over Vestlandet startet nokså mildt søndag, med nedbør som snø opp til 1500 meters høyde, skal temperaturen synke kjapt utover dagen:

– Det skjer nokså raskt, slik at vi nord på Vestlandet vil få nedbør som snø i løpet av søndagskvelden, ganske langt ned i fjellsidene. Så for alle som skal over en fjellovergang i dette området søndag kveld, er det vinterdekk som gjelder, advarer Smits.

Her kan du lese mer om