TOM FOR ELEVER: I 2017 ble Ljøsne skule i Sogn og Fjordane nedlagt – med én Senterparti-stemmes overvekt i Lærdal kommunestyre. Foto: Helge Mikalsen, VG

Færre skolenedleggelser med Erna enn med Jens siste fire år

Det ble lagt ned 96 færre grunnskoler under Høyre og Fremskrittspartiets siste fireårsperiode enn under den rødgrønne regjeringen (Ap/Sp/SV) de fire foregående årene.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over to år gammel

Det viser de siste tallene fra Kunnskapsdepartementet.

Mens det ble lagt ned 149 grunnskoler i perioden 2013 til 2017 under Ernas Solbergs første fire år i regjering, forsvant det 245 skoler i statsminister Jens Stoltenbergs regjeringstid – 2009 til 2013.

Jens Stoltenberg og Ap regjerte som kjent i til sammen åtte år sammen med SV og det selverklærte distriktspartiet Sp. Også i regjeringen Stoltenbergs første fireårsperiode, ble det lagt ned langt flere skoler (239) enn under regjeringen Erna Solberg, viser tallene. (se egen faktaboks)

HAR LAGT NED SKOLER: Det var tøft, men nødvendig å legge ned skoler i tiden som lokalpolitiker, sier Høyres utdanningstalsmann på Stortinget, Kent Gudmundsen. Her vandrer han rundt i sin nye hjemby, Oslo. Foto: Frode Hansen, VG

les også

1391 skoler rammet av skoledøden

Høyres fraksjonsleder Kent Gudmundsen i Stortingets utdanningskomité, mener den ferske oversikten over skolenedleggelser må være spesielt smertefull for Senterpartiet.

– Svartmalingen fra venstresiden i norsk politikk og kanskje spesielt fra Senterpartiet faller med dette på stengrunn. Det må smerte Senterpartiet og de rødgrønne at sentraliseringen har vært størst under deres regjeringstid og at dette også viser en kommuneøkonomi som ikke har vært bedre siden 90-tallet, sier Gudmundsen til VG.

les også

Sp-Trygve bidro til å redde egen skole

JOBBET FOR EGEN SKOLE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er stolt av at han som en av mange har jobbet for å redde egen nærskole fra nedlegging – og lykkes med det. Foto: Terje Bringedal, VG

Sp-leder og tidligere statsråd i regjeringen Stoltenberg, Trygve Slagsvold Vedum, synes det er merkelig at Gudmundsen og Høyre forsøker å ta æren for at det er blitt færre skolenedleggelser på deres vakt.

– Dette blir jo besluttet lokalt, og da er dessverre Høyre ofte et av de partiene som går inn for nedlegging, kontrer Vedum.

Han minner Gudmundsen om at de 149 grunnskolene som er lagt ned i Høyres siste regjeringsperiode kommer i tillegg til alle skolene som er nedlagt fra før.

– Da blir det en merkelig øvelse å sammenligne dette fra fireårsperiode til fireårsperiode, mener Sp-lederen.

les også

Felicia (11) har brukt tre ekstra skoleår til og fra skolen

Selv er han stolt av at han i fjor engasjerte seg for å redde nedleggingstruede Breidablikk skole i hjemkommunen Stange i Hedmark. Skolen ligger et ballkast fra gården Vedum bor på, han har egne barn som går på skolen, og han har vært elev der selv.

Skolen ble reddet, takke være lokalmiljøets engasjement. Ikke minst på grunn av elevmødrenes innsats, ifølge Vedum.

Smertegrense

Han synes ikke Høyre og Gudmundsen har noen grunn til å klappe seg selv på skulderen av skoler som unnslipper grendeskoledøden.

Kent Gudmundsen mener på sin side at de økonomiske rammene til kommunene har gjort det lettere å beholde skoler de siste fire årene.

les også

Skule-nedlegging: 20 skular forsvant i Ivar Aasen-land

– Vi har ført en god politikk for kommuneøkonomien, sier skolepolitikeren.

Som lokalpolitiker var han selv med på å legge ned skoler.

– Det var tøft når det sto på, men det viste seg å være helt riktig.

les også

Lundteigen: Senterpartiet er medansvarlig for småskoledøden

– Hvor går smertegrensen i antall elever for at en skole skal være levedyktig?

– Det er vanskelig å si noe bastant om. Men jeg registrerer at der det er skoler med noen få titalls elever, så skal det noe til å drive en skole på forsvarlig vis faglig og sosialt, svarer Gudmundsen.

Mer om

 1. Politikk
 2. Kommuneøkonomi
 3. Skole og utdanning
 4. Distriktspolitikk
 5. Høyre (H)
 6. Senterpartiet (Sp)

Flere artikler

 1. Skoledøden: 55 skoler legges ned årlig

 2. 300 grunnskoler nedlagt på ti år

 3. 1100 flere lærer-årsverk - men flere kommuner ikke i mål

 4. Erna Solberg i 2009: Garanterte bedre PISA-resultater med Høyre-regjering

 5. Daglig trimtime i skolen endres fra krav til målsetting

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder