KRISEHÅNDTERING: Partileder og statsminister Erna Solberg og generalsekretær John-Ragnar Aarset i Høyre holdt pressekonferanse søndag kveld. Foto: Hansen, Frode

Høyre vil ikke høre Tonning Riises versjon av varslingssakene

Til tross for at det er kommet minst ti varsler mot ham, får ikke Unge Høyres tidligere leder Kristian Tonning Riise vite innholdet i varslene og gi sin versjon.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi har etablert et tillitsforhold til varslerne som vi skal ivareta. Det innebærer at Kristian verken får tilgang til eller innsyn i de varslene mot ham som vi har mottatt, sier Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset til VG.

Frem til nå har Høyre fått inn 10 varsler mot Tonning Riise om seksuell trakassering.

Til VG opplyser Høyre at de i de andre sakene, dersom varslerne selv ønsker det, vil la de personene det blir varslet mot få komme med sine versjoner og forklaringer, såkalt kontradiksjon, før partiet konkluderer i sakene.

Den muligheten får altså ikke Tonning Riise, selv om han fortsatt er stortingsrepresentant for og medlem av Høyre.

Overfor VG opplyser Høyre at de hverken vil fremlegge eller konfrontere Tonning Riise med sakene som er varslet inn mot ham.

– Kristian har trukket seg som leder av Unge Høyre og hans oppførsel har dermed allerede fått konsekvenser for han. Hans fremtid i Høyre vil bli drøftet i samråd med Hedmark Høyre, sier Aarset.

les også

Tidligere Unge Høyre-leder ba om Høyre-hjelp – ni måneder senere er det varslersak

Sterk kontrast til Giske-saken

Denne måten å håndtere varsler på står i sterk kontrakt til måten Arbeiderpartiet har valgt å håndtere varslingssakene mot partiets nå avgåtte nestleder Trond Giske.

I Ap har Giske først blitt presentert for innholdet i varslingssakene og hvem som har varslet mot ham, før han deretter har fått komme med sin kontradiksjon i hver enkelt sak. Til slutt skal den gjenværende partiledelsen avgjøre om de mener Giske har drevet med seksuell trakassering i sakene.

– I Høyre setter vi vernet om varslerne fremst. Dersom varslerne ikke ønsker sine saker og sin person kjent, imøtekommer vi det ønsket. Det er varslerne som setter premisset for hva vi kan konfrontere personene med. Alle saker skal konkluderes i samråd med varsleren, sier Aarset.

– Hvordan kan Høyre forsvare at Kristian Tonning Riise ikke får mulighet, i den interne saksbehandlingen, til å forsvare seg mot anklagene som fremmes i varslingssakene mot ham?

– Vi kan ikke se på hvilket grunnlag Kristian Tonning Riise burde få tilgang til alle varslene om ham, svarer Høyres generalsekretær.

Likevel vil Høyre gi Tonning Riise en mulighet til å fortelle om hvordan han har opplevd håndteringen av sakene mot ham på et senere tidspunkt.

– Vi har ikke tatt stilling til når og hvordan Riise skal få fremføre sine budskap til partiet knyttet til hans situasjon etter at han gikk av som Unge Høyre-leder. Men han skal selvsagt få mulighet til dette. Det er uansett ikke aktuelt å gi ham innsyn i de konkrete varslene om han hvis ikke varslerne ønsker det selv, sier Aarset.

Professor Ståle Valvatne Einarsen ved Universitetet i Bergen har forsket på varsling i mange år.

– På generelt grunnlag er kontradiksjon et absolutt prinsipp som alle har i saksbehandlingen. Det er ikke uproblematisk å ikke gi det, men det er vanskelig å uttale seg sikkert når man ikke vet hva Riise ønsker. Men når man ikke gir kontradiksjon burde man ha en god grunn, sier han.

Fortsatt sykmeldt

Kristian Tonning Riises advokat, Finn Krokeide, sier til VG at Tonning Riise fortsatt er sykmeldt.

– Vi er oppmerksomme på denne problemstillingen, men på grunn av Tonning Riises sykmelding, så kan jeg ikke kommentere denne saken nå, sier Krokeide.

Høyre har gjort det klart at de skal følge opp alle varslere og at «alle saker skal konkluderes, i samråd med varsleren».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder