Høyre i tekstmelding til varslere: Vi vil samarbeide med politiet

Onsdag ettermiddag innledet politiet samtaler med Høyre. I en tekstmelding til varslerne har Høyre påpekt at politiet kan få vite deres identitet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Politiet tok onsdag kontakt med Høyre om varslingssakene. Det får VG bekreftet av Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset.

– Ønsker politiet informasjon om alle varslene i partiet eller bare noen?

– Jeg vil ikke si noe mer nå om dialogen med politiet, svarer generalsekretæren.

Siden 10. januar har det kommet ti varsler om tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Mandag ble det klart at politiet skal undersøke saken.

Varslere fikk sms: - Politiet vil kunne få vite om deg

Etter det har flere varslere fått en tekstmelding fra Høyre om at partiet vil samarbeide med politiet, etter det VG erfarer.

VG har fått se en av tekstmeldingene.

Der understreker Høyre at de hele tiden har sagt at de ikke vil ta kontakt med politiet på eget initiativ, av hensyn til varslerne. Men de skriver også at «vi vil samarbeide med politiet dersom de tar kontakt med oss».

les også

Unge Høyre-saken blir politisak

Videre skriver Høyre at de ikke vet hvor bredt politiet vil etterforske, og at «det betyr at politiet vil kunne få vite om deg og ditt varsel».

VG har snakket med en kvinne som forteller at hun har varslet. Hun sier hun ble sjokkert og uvel da hun i mediene leste at statsadvokaten ba politiet undersøke en av anklagene mot Riise.

– Jeg er veldig spent på denne prosessen og at det blir gjort riktig. Det er viktig, så det ikke blir et nytt overtramp mot alle sammen, sier hun til VG.

En annen kvinne som er den fornærmede parti i en av Unge Høyre-saken, ber samtidig Høyre om ikke å gi informasjon om henne til politiet.

BEKLAGET: På en pressekonferanse søndag beklaget Erna Solberg og John-Ragnar Aarset igjen Høyres håndtering av saken. Foto: Frode Hansen

les også

Fornærmede i Unge Høyre-saken: Ønsker ikke rollen som overgrepsoffer

Vil ikke kommentere

VG har vært i kontakt med Høyres kommunikasjonssjef Peder Egseth, som sier følgende:

– Vi kommer ikke til å kommentere dialogen med varslerne, eller innholdet i varslene av hensyn til tillitsforholdet vi har etablert til dem.

På en pressekonferanse søndag gjentok statsminister og partileder Erna Solberg og generalsekretær John-Ragnar Aarset at Høyre vil samarbeide med politiet, men ikke vil ta kontakt på eget initiativ.

Politiet: – Satt i gang innledende undersøkelser

Mandag ettermiddag ble det klart at politiet skal undersøke saken.

– Politimesteren i vedkommende politidistrikt har etter beskjed fra påtalemyndighetene satt i gang innledende undersøkelser for å se om det er grunnlag for etterforskning, sa embetslederen i det aktuelle statsadvokatembetet til VG mandag ettermiddag.

Tirsdag fortalte Høyre til VG at partiet ikke ønsker å høre Riises versjon av episodene det har blitt varslet om. Dermed kan ikke det være en del av informasjonen politiet eventuelt vil få fra Høyre.

Høyre: – Vi har sviktet

Så langt har det kommet 21 varsler i partiet etter at Riise gikk av som Unge Høyre-leder 10. januar. Alle gjelder seksuell trakassering.

Høyre har vært åpne om hvor mange varsel de har fått inn.

– Vår vurdering har vært at skal vi rydde i kulturen, så må vi ha full åpenhet. Det at vi har vært åpne om dette, gjør at vi har fått flere varsler: Fordi flere tør melde når det er andre som har meldt. Jeg tror det bidrar til at vi har senker terskelen, sa Erna Solberg til VG i går.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder