Derfor er det ulvebråk igjen

INNENRIKS

Regjeringen har igjen satt sinnene i kok hos landets ulvemotstandere. For Erna Solbergs (H) regjering mener to av de tre flokkene som Rovviltnemndene vil skyte, må få leve.

Publisert:

Ulvemotstandere busses nå inn til Oslo for å rase mot regjeringen. To år etter regjeringens ulvepolitikk gjorde Sp så opprørt at de mente klima- og miljøvernministeren måtte gå av, blusser ulvestriden igjen opp i Norge.

Grunnen er to ulveflokker i Akershus/Hedmark og Østfold.

Den omstridte ulvesonen

Den mest omstridte ulveflokken ble fredet sist gang det stormet som verst rundt de norske ulvene. Slettås-flokken holder til dypt inne i Hedmarks skoger, men har skapt mye frykt blant lokalbefolkningen i Trysil.

VG har tidligere skrevet om Tora (73), som ikke tør ikke gå alene fra gården på grunn av ulvene.

Flokkens revir er inne i det Stortinget har vedtatt skal være Norges ulvesone. Men flokken overlevde ikke denne gang. I høst ga regjeringen for første gang grønt lys til at ulv kunne skytes innenfor ulvesonene og to dyr fra Slettås-flokken ble skutt 1. januar:

«Denne regjeringen skyter ulv», er beskjeden fra statsminister Erna Solberg.

Men ikke nok, vil beskjeden være fra demonstrantene med fakler utenfor Stortinget tirsdag kveld.

Blankt nei til skyting av ulver i Akershus og Østfold

Rovviltnemndene ville nemlig også skyte to andre flokker innenfor ulvesonene: Mangen i Akershus/Hedmark og Hobøl i Østfold. Til det fikk de blankt nei fra regjeringen. Varaordføreren i Hobøl fra Frp er så opprørt at han mener Frp må gå ut av regjeringen.

  • Kort forklart: Rovviltnemndene ville skyte 17 ulver inne i områdene som Stortinget har vedtatt at skal være landets ulvesoner. De fikk grønt lys for tre ulver, men blankt nei på resten. Regjeringen mener at ulvene ikke har nok «skadepotensial».
  • Utenfor ulvesonene: Rovviltnemndene ville i tillegg skyte 26 ulver utenfor den såkalte ulvesonen. Der fikk de grønt lys fra regjeringen.

Her kan du lese mer om