Luftbro fra Balkan gjenåpnet

Regjeringen bestemte mandag å gjenåpne luftbroen med flyktninger fra Kosovo.

 • NTB

Artikkelen er over 21 år gammel

Luftbroen ble onsdag i forrige uke midlertidig vedtatt stanset, og det siste Hercules-flyet med flyktninger kom til Norge fredag. Regjeringen er fortsatt innstilt på å ta mot inntil 6.000 kosovoalbanske flyktninger.

På en pressekonferanse mandag kveld opplyste utenriksminister Knut Vollebæk at den norske regjeringen både har fått henvendelse fra FNs Høykommissær for flyktninger og den amerikanske utenriksminister om å gjenåpne luftbroen. Andre europeiske land er anmodet om det samme.

Regjeringen er dessuten innstilt på å gå inn med busjettstøtte til Albania og Makedonia, til Romania og Røde Kors samt til Verdens matvareprogram.

Bred støtte

På Stortinget er bare Fremskrittspartiet imot gjenåpning av luftbroen fra Balkan til Norge. De andre stortingspartiene stiller seg bak regjeringens beslutning.

Det er klart etter et møte mellom utenriksminister Knut Vollebæk, kommunalminister Odd Roger Enoksen, justisminister Odd Einar Dørum og de parlamentariske lederne mandag kveld.

Frp-formann Carl I. Hagen sier at regjeringen i stedet for å fly flere kosovoalbanske flyktninger til Norge, burde hjelpe flyktningene i nærområdene av Kosovo.

- Vi bør sette midlene inn på å opprette og drive midlertidige leire der nede. For noe mer midler kan vi hjelpe flere enn 10.000 flyktninger der i stedet for noen få her, sier Hagen.

SV-leder Kristin Halvorsen mener Carl I. Hagens reaksjon er hinsides all fornuft. Hun minner om at Makedonia har tatt imot 120.000 flyktninger.

Også Høyre-leder Jan Petersen sier til NTB at Hagens reaksjon og politikk ikke er noe svar på flyktningkatastrofen.

Glad Mollekleiv

Norges Røde Kors er glad for at regjeringen mandag kveld ga klarsignal for å gjenåpne luftbroen med flyktninger fra Kosovo.

Regjeringens konklusjon er en naturlig følge av den virkeligheten som møtte justisminister Odd Einar Dørum og kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen da de i helgen besøkte regionen, sier generalsekretær Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors til NTB.

Mer om

 1. Montenegro

Flere artikler

 1. Ønsket som Høykommisær

 2. Isuf (15) bønnhørt

 3. Kjempemåling for Bondevik

 4. Serbia vil ta Kosovo-strid til Haag-domstolen

 5. EU-landene samler seg om Kosovo-strategi

Fra andre aviser

 1. 19 eksstatsråder ber Norge hente flyktningbarn fra Moria-leiren

  Aftenposten
 2. Det serbiske tyngdepunktet

  Bergens Tidende
 3. EU-landene samler seg om Kosovo-strategi

  Aftenposten
 4. Tidligere statsråder ber Norge hente flyktningbarn fra Hellas

  Aftenposten
 5. I møte med de mest sårbare gruppene skal vi ikke tenke strategisk på hva enkelte velgergrupper kan tenke og mene

  Bergens Tidende
 6. Serbia vil ta Kosovo-strid til Haag-domstolen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder