PERSONLIG: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det er viktig å ha en personlighet som gjør at du ikke tar av ved oppturer eller går til grunne i nedturer. Foto: Frode Hansen VG

Støre: Risikerer at det kommer nye flyktningstrømmer

Ap-leder Jonas Gahr Støre peker ut veien videre: Han vil tekkes grasrota i LO. Og sier Norge må være forberedt på nye store bølger med innvandring.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

VG har utfordret årets store valgtaper, Ap-leder Jonas Gahr Støre, til å gjøre opp status og vise veien hans Ap skal gå, for å vinne tilbake velgere.

Ved siden av å satse på å fange velgere i LO, skal et utvalg «foreslå en konkret helhetlig innvandrings- og asylpolitikk for Norge».

– Har vi ikke en helhetlig innvandrings- og asylpolitikk i dag?

– Det har vi, og vår linje er at den skal være streng, rettferdig og human. Men vi må se inn i fremtiden. Migrasjon vil være et stort tema både i Norge og internasjonalt i tiår fremover. Og det vil ikke bli mindre i omfang, tvert imot: Vi risikerer at det kommer nye flyktningstrømmer. Antallet afrikanere vil øke fra 1,2 milliarder til to milliarder i dette århundret. Og vi ser at stater etter stater kollapser i Afrika, sier han og legger til:

– Derfor er det veldig viktig å utforme en fremtidig politikk, hvor vi både bidrar der hvor problemene er, og vurderer hva vi skal gjøre med økt migrasjon.

– Vil du ha en mer human og mindre stram linje enn dagens regjering, hvor Sylvi Listhaug styrer hardt?

– Vi har en godt tilpasset politikk i dag, som er streng, rettferdig og human, hvor de som ikke får opphold skal raskt ut, og de som trenger beskyttelse, får det. Det vi reagerer på med Listhaug, er at hun gjennom sin retorikk og uttalelser, sprer uro ute blant nordmenn flest. Og vi har sett denne høsten Høyres og Frps motvilje mot tiltak for å ivareta de som er ekstra sårbare, men der ble de satt på plass av Stortinget.

Les: Aps Listhaug-spøkelse

Skal pleie LO

Vi sitter og spiser frokost på Cafe Opus, i annen etasje på Oslo S, og ser ned på hektiske forbipasserende som haster til jobb. Støre har tatt med seg LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til frokosten, for å signalisere hvor veien videre går:

– Målingene viste at Ap i vår hadde over 50 prosent oppslutning i LO, som falt til under 40 prosent ved valget: Det var en viktig årsak til at vi tapte valget. Slik kan det ikke være. Noe av det viktigste vi gjør fremover, blir å reise rundt på arbeidsplassene og lytte til hva grasrota i arbeiderbevegelsen mener er viktig, sier Støre.

Selverkjennelse

For å gjøre det, skal Støre og Gabrielsen legge ut på en turne sammen.

– Det er bare å erkjenne at Ap ikke greide å formidle godt nok det politiske budskapet. Jeg mener programmet og politikken vi gikk til valg på, var god, men vi nådde ikke ut med budskapet vårt til våre medlemmer, sier LO-leder Gabrielsen.

– Ap sliter nå med målinger på 25 prosent, og likevel er LO fornøyd: Dere kan møte kritikk for å være i lommen til Ap?

– Vi er ikke fornøyd med det. At vi har et nært samarbeid, er ikke nytt. Vi har sagt tydelig fra om at de ikke nådde ut med et budskap som traff våre medlemmer. Jeg er glad for at Jonas og partiet nå så klart vil prioritere å lytte til hva våre medlemmer er opptatt av. Vi skal sørge for at han og partiet har den beste forståelsen av hvor grasrota i vår bevegelse mener skoen trykker, sier LO-lederen.

– «Arbeidende fattige»

– Jeg kommer akkurat fra England. Der har de et arbeidsliv vi ikke ønsker, hvor de har fått «arbeidende fattige»; de tjener så dårlig at de må ha flere jobber for å fø familien. Hvis vi ikke greier å stanse sosial dumping og verne om arbeidstakernes rettigheter, så risikerer vi engelske tilstander også hos oss, sier Støre.

UT PÅ TUR: Ap–leder Jonas Gahr Støre (t.h.) skal ut på turne sammen med LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen. Her spiser de frokost sammen med VG på Oslo S. Foto: Frode Hansen VG

– Det er slikt vi må greie å formidle. Vi kan ikke ta våre ordninger for gitt. Og med robotiseringen og digitaliseringen står landets arbeidstakere foran store endringer. Det må vi møte med politikk som sørger for at alle blir med. Selv om ledigheten har gått noe ned, er den store utfordringen at en stadig større andel i yrkesfør alder, ikke jobber, sier LO–lederen.

Les: Slik ble Støre fredet

– Jeg er den samme

– 100.000 unge mellom 18 og 30 år verken studerer eller er i jobb: De står utenfor arbeidslivet. Det er en trussel mot hele vår velferdsmodell. Vi må legge til rette for at de får seg jobb i stedet for å bli trygdet, sier Støre.

– Kan du beskrive 2017: Hva gikk galt?

– Flertallet av velgerne beveget seg til sentrum/venstresiden: Valget var ikke noe rop om Høyre/Frp-politikk, selv om de vant en knapp mandatseier.

Les: Valgresultatene 2017

– Det var Aps svake resultat som bidro?

– Ja, og det er leit og alvorlig, men vi har vært gjennom en lang evaluering og nå er vi ferdig med 2017 og klare til å ta fatt på 2018. Vi er godt i gang med arbeidet i Stortinget og har vunnet flere viktige politiske seire i høst. Pappapermen ble for eksempel utvidet allerede på Stortingets første dag, og opposisjonen har samlet seg i flere viktige saker og fått gjennomslag mot Høyre og Frp.

– Dere har gått fra 27,4 til flere målinger på 25?

– Det er ofte slik at dårlig valgresultat forsterkes i tiden etter et valg. Jeg har opplevd oppslutning mellom 42 og 25 prosent for Arbeiderpartiet og vet det vil svinge.

– Du fremstår som årets store politiske taper: Opposisjonens statsministerkandidat, som opplevde at alle støttepartiene fikk økt oppslutning, men dere fikk ikke flertall fordi Ap sviktet?

– Vi nådde ikke målet vårt. Men det er ingen grunn til å dvele ved det. Vi skal videre, mot nye valg i 2019 og 2021.

– Du la om stilen i løpet av 2017: Innledningsvis var du det som negativt ble kalt tåkete, men du var mer avslappet og analyserende. Så ble du røffere, avbrøt mer og vi så en mer offensiv Støre. Mange likte den mer avslappede Støre, enn den tøffe?

– Dere personliggjør politikken for mye. Jeg er den samme.

– De bardunerer meg

– Da du var tåkete lå Ap på 40 prosent, den tøffe ga 27,4 prosent?

– Jeg har ikke forandret meg. Jeg synes retorikken til Høyre er mye mer interessant: De la sitt budskap helt opp til Arbeiderpartiet, snakket om små forskjeller og dysset ned upopulære saker, som angrep på arbeidsmiljøloven.

– Private forhold knyttet til deg og din økonomi ble sentral i valgkampen. Må du plassere pengene dine nøytralt og ukontroversielt for å få fred?

– Jeg har ingen bånd mellom arv og min politiske gjerning. Mine midler er nå i sin helhet plassert i fond i norske banker.

Les: Her var de plassert før

SIER HAN BLIR BARDUNERT: Jonas Gahr Støre møtte VG til fjørjulstreff og valgte en cafe oppunder taket på Oslo S. Han sier han har folk som bardunerer ham. Foto: Frode Hansen VG

– Hva tenker du om at den blir brukt mot deg til stadighet, senest av Carl I. Hagen?

– Det lever jeg godt med. Jeg opplever tillit og støtte i Arbeiderpartiet.

– Hvem søker du for å finne selvtillit til å gå løs på fire nye år, etter en slik smell som du og Ap har opplevd?

– Jeg opplever et stort ansvar over å ha bli valgt som leder i Ap. Da er du avhengig av å ha tillit, og det opplever jeg. Det gir meg trygghet. Så er det viktig å ha en personlighet som gjør at du ikke tar av ved oppturer eller går til grunne i nedturer. Jeg har gode stemmer rundt meg, som bardunerer meg: Familien, venner og kollegaer, inkludert han her, sier han og klapper Gabrielsen på skulderen.

– Han er ikke bare LO-leder, men en nær partifelle jeg ofte ringer til.

– Opplever ikke maktkamp

– 27,4: Da du innså valgnederlaget: Var det å gå av et av alternativene du vurderte?

– Nei.

– Sjekket du eksempelvis først med LO-lederen, før du bestemte deg for å fortsette?

– Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg fikk tillit av sentralstyret dagen etter valget og landsstyret et par uker senere. Nå jobber vi hardt for at Ap skal vinne valg igjen. Jeg har hatt fri to dager siden valget og skal fortsette å kjempe for det vi tror på.

– Det kan se ut som om det pågår en heftig maktkamp i Ap, mellom folk som støtter henholdsvis Trond Giske og Hadia Tajik. Hvordan opplever du det?

– Jeg opplever ingen slik maktkamp som dere skriver om. Det er langt unna den virkeligheten jeg opplever.

Rundstykket med gulost og rød paprika er spist, sammen med svart kaffe.

Hvorfor vi spiste frokost akkurat her?

– Fordi jeg elsker å ta toget – og så liker jeg jern: Kumlokk og jernbane.

Sier Jøtul-arving Støre.

Erna: Litt rart

Statsminister Erna Solberg (H) er ikke imponert.

– Det er litt rart å påstå at vi har lagt vår politikk helt opp til Arbeiderpartiet, når han i valgkampen fortalte velgerne at de stod foran et veivalg og verdivalg. Hvis han mener regjeringen gjør så mye bra, burde han drevet en helt annen valgkamp. Høyre har holdt samme retning siden 2006. Velgerne kjenner Høyres politikk godt etter fire år i regjering, og vårt arbeid for en bedre skole og en politikk for å skape flere arbeidsplasser, sier Solberg.

Les: Kritikk for å stå for langt unna grasrota

Når det gjelder innvandring, så viser tallene at nordmenns holdninger til innvandrere har blitt mer positive det siste året. Norge gir opphold til forfulgte som trenger beskyttelse, men det er viktig at vi har en streng og rettferdig innvandringspolitikk. Høyre er forutsigbar i vår politikk på dette området, mens Ap fremstår som usikre på egen politikk, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder