KAN BLI FUKTIG: – Det er ikke uvanlig at hver gjest drikker to-tre akevitt mot slutten av kvelden på julebord. Folk er i godt humør, og kan kanskje oftere trå over streken, sier servitør ved Engebret Café, Karen Mortensen. Her sammen med arbeidsminister Anniken Hauglie. Foto: Helge Mikalsen VG

Ny kampanje mot seksuell trakassering i utelivsbransjen: – Bekymret for ukene vi går inn i

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) oppfordrer restaurantbransjen til å ta grep for å hindre seksuell trakassering i julebordsesongen – og gjestene til å skjerpe seg.

 • Signe Rosenlund-Hauglid
 • Helge Mikalsen

Artikkelen er over to år gammel

– Noen menn tror de blir guds gave til kvinnen etter et par glass i julebordsesongen.

Restauranteier Kay Johnsen ved Engebret Café i Oslo vet hva han snakker om. Johnsen har drevet restauranten i elleve år, og bruker de siste novemberdagene på å forberede seg på de totalt 33.000 gjestene som skal skåle i akevitt på julebordskvelder frem til slutten av desember.

18 tonn lutefisk og seks tonn poteter skal blant annet tilberedes og spises når bransjene inntar restauranten for å feire at det går mot jul, men restaurantsjefen skal også bruke tiden på å bevare sine rundt 20 kvinnelige ansatte. En av dem er Karen Mortensen (30), som jobber som servitør.

– Jeg er vanligvis villig til å tulle med folk som koser seg på julebord, men sier ifra hvis de trår over streken, sier hun til VG.

Les mer: Gro åpen om seksuell trakassering: – Han strøk meg nedover halsen

– Nulltoleranse for trakassering

Nylig lanserte NHO Reiseliv og Fellesforbundet emneknaggen #notonthemenu, en kampanje mot seksuell trakassering på restauranter og utesteder.

– Jeg er bekymret for ukene vi nå går inn i. Det er flott at folk fester og har det gøy på julebord, men vi vet at enkelte ikke respekterer de ansattes rett til et godt arbeidsmiljø, sier arbeidsminister Anniken Hauglie til VG.

#notonthemenu føyer seg inn i rekken av kampanjer mot seksuell trakassering som har blitt satt kraftig på dagsorden etter #metoo-kampanjen som blusset opp etter de mange anklagene om seksuell trakassering mot filmprodusenten Harvey Weinstein i oktober.

Les også: Frp-Sandberg ber landets kvinner fike til uhøflige mannfolk

Hauglie mener kampanjen er viktig, og tror den store bevisstgjøringen rundt seksuell trakassering er med på å endre folks holdninger i alle bransjer. Likevel er hun bekymret for de ansatte på restaurantene i den kommende julebordsesongen.

– Vi skal ha nulltoleranse mot seksuell trakassering. Julebord er ikke en fribillett til å oppføre seg dårligere enn det man ellers gjør. Reglene som gjelder på jobben, gjelder også på julebordet. Dessverre viser undersøkelser gjort av SSB og Fafo at utelivs- og servicenæringen peker seg ut i negativ retning. Unge jenter er mest utsatt, sier Hauglie.

– Viktig med klare retningslinjer

Servitør Mortensen forteller at hun torsdag denne uken opplevde at en gjest kløp henne på baksiden av låret da hun skulle ta imot en bestilling.

– Da sa jeg til ham: du, jeg kan godt hente en ny drink til deg, men ikke gjør det der en gang til. Da ble han veldig skamfull og beklaget seg flere ganger, forteller hun.

Restauranteier Johnsen understreker at han har nulltoleranse for at gjester tar seg friheter overfor hans egne ansatte, og at han gjerne ringer firmaet dagen derpå om noen har opplevd noe ubehagelig.

– Da kan du være sikker på at du ikke får ha julebord hos oss neste år.

– Vi er veldig opptatt av at alle ansatte som opplever seksuell trakassering skal si ifra til oss med en gang, og har klare retningslinjer for hvordan vi skal håndtere slike hendelser, sier han.

VERRE I BAR-BRANSJEN: – Gjestene er bare tre timer hos oss, så jeg kan se for meg at bar-bransjen har større problemer med seksuell trakassering, sier restauranteier Kay Johnsen ved Engebret Café. Foto: Helge Mikalsen VG

«Ding dong, nå er det julebordsesong»

Mortensen forteller at hun etter mange år som servitør har opplevd at gjestene har skjerpet seg, også i julebordsesongen.

– Julebord er jo ... julebord. Det er en grunn til at Kiwi reklamerte for kondomer med ordene «ding dong, nå er det julebordsesong» for noen år siden, sier hun.

30-åringen er glad for den økende oppmerksomheten rundt seksuell trakassering og holdningskampanjer som #notonthemenu.

– Jeg tror det legger terskelen litt lavere for å si ifra hvis man opplever noe ubehagelig. Så slipper man å bære på opplevelsen alene.

– Noen temaer kan aldri snakkes for mye om. Disse kampanjene, som egentlig burde ha kommet for lenge siden, er viktige og riktige – for vi er ikke på menyen, sier Mortensen.

Restauranteier Johnsen mener også folks holdninger har blitt bedre de siste årene.

– Det var flere sleivete kommentarer og en tro på at man kunne tipse seg bort fra problemet tidligere, og slik fungerer det ikke, sier han.

– Si ifra

Arbeidsministeren oppfordrer alle som skal gjeste et julebord til å behandle de ansatte på utestedet med respekt.

– Slibrige kommentarer og seksuelle tilnærmelser er totalt uakseptabelt. Trakasseringen fører til mistrivsel på jobben for dem som rammes. Noen får psykiske plager, sier Hauglie.

Hun understreker at seksuell trakassering er forbudt i Norge, og henviser til arbeidsmiljøloven og likestillingsloven, som begge fastslår at arbeidstager ikke skal utsettes for seksuell trakassering.

– For de aller, aller fleste er dette en selvfølge. Jeg håper at det store fokuset som har vært på seksuell trakassering får også dem som ikke oppfører seg til å tenke seg om:

– Til de ansatte vil jeg si: dere har krav på et trygt arbeidsmiljø. Blir dere utsatt for seksuell trakassering, ikke nøl med å si fra til arbeidsgiver eller en tillitsvalgt. Det er først når dere melder ifra at vi kan gjøre noe med problemet, sier Hauglie.

Fikk du med deg denne? Ber kolleger fortelle om trakassering: – Naivt å tro at det ikke skjer i politikken

ROSER RESTAURANTEN: Arbeidsminister Anniken Hauglie mener det er viktig at restauranter som Engebret Café tar tak i seksuell trakassering i forkant av julebordsesongen. – Jeg er glad for at arbeidsgiver her formidler en tydelig holdning og ber sine ansatte si ifra om de opplever noe ubehagelig, sier hun. Foto: Helge Mikalsen VG

Les også

 1. Norsk operastjerne: – Lei av kåte opera-gubber med makt

  Allerede før #metoo-kampanjen skjøt fart, skrev Eir Inderhaug (45) et stykke om sine egne opplevelser rundt seksuell…
 2. Gro åpen om seksuell trakassering: Han strøk meg nedover halsen

  Som ung legestudent opplevde tidligere statsminister Gro…
 3. Disney-sjef tar pause etter «uønsket oppførsel»

  John Lasseter, grunnleggeren av animasjonsselskapet Pixar, fratrer sin stilling.
 4. Regjeringen får likestillings-kjeft: Må få det inn med teskje

  Med den nye likestillingsloven må ikke lenger norske virksomheter rapportere om hvordan det står til med likestillingen…

Mer om

 1. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Arbeidsministeren: #metoo handler ikke om kvinner som sutrer

 2. Erna Solberg om metoo-kampanjen: – Lettere, men ikke lett å varsle

 3. Pluss content

  #metoo: Slik kan du håndtere trakassering

 4. Et klaps på rumpa – er det så farlig?

 5. Rekordmange meldinger om seksuell trakassering i 2017

Fra andre aviser

 1. – Det går ikke en dag på jobb uten at jeg opplever seksuell trakassering

  Aftenposten
 2. – Han slo meg rett ned. Så sa han: «I Norge er vi mennesker, ikke dyr.»

  Bergens Tidende
 3. Slår Metoo-alarm før julebordsesongen

  Aftenposten
 4. Kløp og befølte servitører på LO-seminar. Ble kastet ut av middag.

  Aftenposten
 5. Hver femte jurist har opplevd seksuell trakassering: – Advokatpartneren tilbød å betale traineens studielån om hun ble med ham hjem

  Aftenposten
 6. Norske skuespillere forteller om omfattende seksuell trakassering

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder