Tolga-brødrenes advokat godtar ikke forklaringen – vil be om erstatning

Tolga-brødrenes advokat Nicolai V. Skjerdal godtar ikke forklaringene i rapporten fra granskingsgruppen som ble offentliggjort mandag.

Granskingsrapporten i Tolga-saken, som ble lagt frem mandag ettermiddag, ga en knusende dom.

Den forteller blant annet om to brødre med feilført diagnose og feil ved registrering av psykisk utviklingshemmede som ga Tolga kommune syv millioner kroner mer enn de skulle i statlige midler.

Granskingsleder Rune Fjeld sa under mandagens pressekonferanse at man ikke har funnet holdepunkter for å si at kommunen bevisst har rapport feil, for å få mer i statlige midler.

– Dette beror på det vi kan kalle en misforståelse fra kommunens side. Men selv om det foreligger en del unnskyldende momenter, må vi oppstille et aktsomhetskrav til kommunen, sier granskingslederen.

Han sier videre at det var en viss uklarhet i rundskrivet om registrering fra Helsedirektoratet i 2010, som «også kan ha forvirret kommunen».

– Men vi har konkludert med at det ikke var tilstrekkelig. Kommunen burde henvendt seg til Helsedirektoratet, mener Fjeld.

Vil be om erstatning

Tolga-brødrenes advokat Nicolai V. Skjerdal er ikke fornøyd med svarene fra Fjeld, på hvordan brødrene kunne bli feilaktig diagnostisert med psykisk utviklingshemming.

– Vi konstaterer at det er forklart som en form for misforståelse, et uklart regelverk. Vi har ikke forståelse av at det er en god forklaring på at det kunne skje. Det er utilfredsstillende besvart, sier han til VG.

Han sier likevel at brødrene er fornøyde med at det blir tatt tak i saken deres.

– Reaksjonen er at de setter pris på at det konstateres at det er begått urett mot dem, det er et faktum, men det er også godt å få det konstatert i lovlighetskontrollen eller granskningen av saken, sier han.

Skjerdal forteller at det er aktuelt å søke om erstatning for de tre brødrene.

les også

Mæland om Tolga-granskingen: – Dette er veldig alvorlig

– Det er åpenbart. På det grunnlag av at deres rettigheter er krenket, og det er en rekke lovbrudd her, sier Skjerdal.

Han forteller at han kommer til å følge opp dette ved å søke innsyn, også bakover i tid.

– Vi har per i dag bare innsyn i deler av saken, sier han.

Brødrene og Skjerdal var mandag formiddag i møte med blant andre kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Skjerdal forteller at det ikke var anledning til å få besvart spørsmål om hvordan brødrene i første omgang ble feildiagnostisert, slik rapporten fastslår.

Møtet ga ikke rom for en utveksling om det, dette var en orientering om rapporten som skulle fremlegges. Det vil være opplagte temaer som vil bli fulgt opp fra vår side.

To brødre feilregistrert

Brødrene Holøyen ble rapportert inn som utviklingshemmede av Tolga kommune i 2010 og 2013, og ikke 2012 og 2013, som Tolga kommune først opplyste dem om.
Granskingsleder Fjeld sier at broren som ble registrert i 2013, ikke skulle vært rapportert inn som psykisk utviklingshemmet. Han sier kommunen fikk en legeerklæring som bekreftet at broren var utviklingshemmet, og at kommunen dermed ikke kunne lastes for dette.

Han snakker om Magnus Holøyen.

En diagnose dukket opp i hans journal i 2009, til tross for at tidligere utredning viste at han ikke hadde diagnosen. Dette ble ikke rettet opp i, til tross for at PP-tjenesten påpekte dette så sent som i 2013.

Den andre broren, Arvid, har diagnosen, og er rapportert inn på riktig grunnlag.

Den tredje, Lars Peder, har aldri hatt diagnosen, og skulle ikke vært rapportert inn.

– Det Magnus, Arvid og Lars Peder har opplevd, skal ikke skje, og det er vår jobb å rydde opp i det, og det skal vi gjøre, sa kommunalminister Monica Mæland (H) under pressekonferansen.

Rapporten viser også at vergemålet skulle vært opphevet tidligere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder