TILTALT FOR DRAP: Belal Belal er tiltalt for å ha drept en 37 år gammel mann på Bjerke i Oslo i 2017. Han har vært varig utvist fra Norge siden 2008. Foto: Espen Rasmussen

Drapstiltalt foreslo ett minutts stillhet i retten

OSLO TINGRETT (VG) Belal Belal, mannen Norge ikke blir kvitt, møtte i dag i Oslo tingrett tiltalt for å ha drept en 37 år gammel mann på Bjerke i Oslo i juli 2017.

Drapstiltalte Belal Belal, som har vært varig utvist fra Norge siden 2008, og som tidligere er dømt for vold mot en rekke personer, startet forklaringen sin i Oslo tingrett med å takke politiet, forsvareren og dommerne.

– Politiet gjør ikke feil, det er vi som gjør feil. Og løgn vil bli avslørt, sier 31-åringen, som står oppført med over 100 anmeldelser.

les også

Ville utvise drapssiktet asylsøker - sporet opp i Kate Winslet-film

– Vi har ikke hatt ett minutts stillhet for dødsfallet. Hva synes du om det? spør han dommeren om, via tolk.

– Dette er ikke arenaen for det. Jeg vil at du skal forklare deg om saken, svarer tingrettsdommer Anne Margrethe Lund.

les også

«Å bo i Norge må være en
menneskerett, alle burde kunne bestemme selv hvor de vil bo»

– Skal vi hoppe over ett minutts stillhet, spør han om.

– Ja, svarer Lund.

AKTOR: Åsmund Yli fører saken for påtalmyndigheten. Her står han sammen med bistandsadvokat Fredrik Schøne Brodwall. Foto: MATTIS SANDBLAD

Fanget på video

Tirsdag 18. juli 2017: I Refstadsvingen på Bjerke i Oslo står tre menn utenfor en Volkswagen Passat. Belal Belal og en nå 43 år gammel mann skal kjøpe kokain av en 37-åring, ifølge politiet.

Hendelsen fanges opp på video. Midt på lyse dagen blir stemningen tilsynelatende svært aggressiv.

Forbi de tre mennene passerer folk med barnevogn, intetanende om at det snart skal finne sted svært grov dødsvold mot 37-åringen.

ÅSTEDET: Her arbeider kriminalteknikere på åstedet i juli 2017. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Slag og spark

På et tidspunkt forsvinner Belal Belal ut av videoovervåkingen. 3 minutter og 45 sekunder senere kommer han løpende tilbake til bilen i bar overkropp.

– Det oppstår et fysisk konfrontasjon mellom avdøde og Belal, der Belal også er påført en skade, formentlig utført med en liten kniv fra fornærmedes side, sier aktor Åsmund Yli i retten.

Belal hevder at han ble angrepet med kniv og at han bare forsvarte seg. Han hadde også en rift i ansiktet.

– Påtalemyndigheten mener vi kan føre bevis for at tiltalte har utført vold slik at avdøde falt i bakken, og at Belal etter det rettet slag og spark mot avdødes hode som medfører døden, sier Yli.

FORSVARER: Abdelilah Saeme forsvarer Belal Belal. Foto: MATTIS SANDBLAD

Ble overrasket

Belal Belals forsvarer, Abdelilah Saeme, sier at klienten erkjenner straffskyld for kroppskade med døden til følge, men at han nekter straffskyld for forsettlig drap.

Belal forteller at avdøde stakk ham med en kniv rett under øyet og at han ble overrasket.

– Hvis jeg hadde visst at han skulle knivstukket meg, så hadde jeg tatt fra ham kniven og bedt ham gå sin vei. Jeg sa til ham at han skulle være rolig til politi og ambulanse kom. Han nektet for dette, han ville ikke at jeg skulle komme nær ham. Han viftet med kniven. Så skjedde det som skjedde, sier han.

Belal forklarer at kniven falt til bakken, og at det til slutt ble et håndgemeng mellom ham og avdøde. Han forteller at han var i god form.

– Jeg har ikke angrepet, jeg har forsvart meg. Vi sloss, og han falt i bakken. Jeg falt oppå ham. Jeg slo ham, og han slo meg. Han sluttet å bevege seg, forklarer Belal.

Den 43 år gamle mannen som var sammen med Belal Belal, er tiltalt for å ha unnlatt å tilkalle hjelp. Han nekter straffskyld. Belal hevder at denne mannen «skulle ha stoppet ham».

Utvist fra Norge

Belals kriminelle løpebane er lang, og den algeriske mannen har vært varig utvist fra Norge siden 2008. I 2015 omtalte VG ham som «Mannen Norge ikke blir kvitt».

I 2015, etter 10 år i Norge, var han dømt for å ha utøvd vold mot 11 personer og ranet ytterligere to. I tillegg har han truet en rekke personer – sivile, politifolk og fengselsansatte.

Nå er han også tiltalt for drap.

Politiet har slitt med å få sendt Belal ut av Norge, fordi han nekter å samarbeide og fortelle hvem han er og hvor han kommer fra, heter det i en rekke rettsavgjørelser.

Belal har hevdet han ikke vet hva han heter til etternavn, og at han kommer fra Algerie.

– Jeg er ikke sikker på om jeg ble født i Algerie eller Marokko. På grensen, sier Belal i retten i dag.

I 2013 ble han på ny besluttet utvist på grunn av straffbare forhold. Påtalemyndigheten har av den grunn ikke lagt ned påstand om forvaringsstraff med tanke på å en gang kunne klare å gjennomføre utvisningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder