HØSTVÆR: Særlig på Vestlandet og i Nordland kan de vente seg skikkelig hustrig vær i uken som kommer. Dette bildet er tatt en uværsdag i Askøy i august i fjor. Foto: MARIT HOMMEDAL / NTB scanpix

Nå kommer høsten: Vestlandet kan få årets første høststorm

Store deler av landet vil få skikkelig ruskevær i uken som kommer. På Vestlandet kan de få sin første høststorm, mens Finnmark vil få solgløtt.

Artikkelen er over ett år gammel

Restene av en tropisk orkan, som nå har avtatt i styrke, vil komme inn over Norskehavet onsdag. Det kan føre til skikkelig hustrig vær i den vestlige delen av landet.

– Den vil komme med vinder opp til storm styrke enkelte steder på Vestlandet, sier vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Jon Austerheim.

Samme beskjeden kommer fra StormGeo.

– Onsdag får vi et kraftig lavtrykk. Det vil bli stiv og sterk kuling fra Vestlandet til Vestfjorden, og regn i vest, i Nordland og Trøndelag. Onsdag kveld kan det hende vi får høstens første storm på Vestlandet, sier Olav Krogsæter, vakthavende meteorolog hos StormGeo.

– Det er fortsatt litt usikkert, men det er en viss fare for det, sier Krogsæter

VÅTT: En tropisk storm, som har avtatt i styrke, kan føre til årets første høststorm på Vestlandet. Foto: JAN KÅRE NESS / NTB scanpix

Østlandet skjermet

Austerheim hos Meteorologisk institutt mener landet kan vente seg typisk september-vær i uken som kommer.

– Det må vi vel si. Det er lavtrykk som kommer durende inn fra Atlanteren mot vestkysten av Norge, og gir vind og nedbør – mest i de vestlige delene av Norge. Fra Rogaland og opp til Nordland, sier Austerheim.

les også

Frukt, bær, sopp og kjøtt: Slik påvirker tørken deg

Pluss content

Han ikke noe konkret tall på hvor mye nedbør som vil komme, men anslår noen hundre millimeter i de mest utsatte områdene, altså på Vestlandet. På Østlandet vil det i løpet av uken være kun kortere perioder med regn.

– De østlige områdene er typisk litt skjermet. Det vil komme litt regn i forbindelse med at nedbøren driver forbi Østlandet, men så vil det avta. Der vil det bli mye sol og fint innimellom, mens Vest-Norge stort sett får gråvær og regnvær hele tiden, sier Austerheim.

OPPHOLD: Finnmark vil få mer opphold og solgløtt enn Nordland. Dette bildet er tatt på Finnmarksvidda i september 2015. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS, VG

Finest i Finnmark

I Nord-Norge vil det være finnmarkingene som får det fineste været.

– Det vil være litt blandet, men Nordland blir mest utsatt, hvor det vil være litt vekslende vind og vindretning. Finnmark vil få perioder med regn, og lange perioder med skyer, men her vil det være mer opphold og noen solgløtt, sier Austerheim.

Torsdag ventes det sterk kuling og liten storm fra Sogn og Fjordane til Vestfjorden, ifølge Krogsæter hos StormGeo.

– Hvordan blir helgeværet, da?

– Det er for tidlig å si noe om helgen, sier Krogsæter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder