«Svært viktig, skal ikke brukes», står det på printeren under den berømte hovedtrappen opp i vandrehallen på Stortinget. Det er totalt ni printere med lignende advarsler rundt om på Stortinget. Foto: Oda Leraan Skjetne, VG

Printernekt på Stortinget etter spionpågripelsen på fredag

Det står skrevet store advarsler på printerne i deler av Stortingsbygget, etter at en nå spionsiktet russer deltok på seminar der.

 • Oda Leraan Skjetne
 • Ola Haram

Artikkelen er over to år gammel

Stortinget skal også se på reglene for å slippe inn besøkende.

VG får bekreftet at printernekten settes i sammenheng med russerens mistenkelige oppførsel på ECPRD-konferansen på Stortinget torsdag og fredag.

«Må ikke brukes, svært viktig», står det på printeren under den berømte hovedtrappen opp i vandrehallen på Stortinget.

SEMINAR: Russiske Mikhail Botsjkarjov var invitert på seminar på Stortinget, men ble pågrepet av PST på vei ut av Norge. Foto: PETER MYDSKE, Stortinget

les også

Mikhail Botsjkarev (51) siktet og fengslet for ulovlig etterretning i Norge

Så langt har VG funnet 9 printere med denne merkingen i Stortingsbygget. Printerne står utenfor kontorene til ansatte fra ulike partier, blant annet Høyre, Ap og Frp.

VG får opplyst at ingen av printerne skal brukes og at det skal kjøpes inn nye.

– Vi gjennomfører forebyggende tiltak. Blant annet en gjennomgang av printere, sier Jorunn Nilsen, pressekontakt ved Stortinget til VG.

Sjekker reglene for å slippe inn besøkende

Stortinget vil ikke svare på hvilke tiltak de spesifikt har gjort, men vedgår at printerne er stengt på grunn av spionhendelsen.

– Vi tar denne hendelsen på alvor og gjennomfører forebyggende tiltak i samarbeid med relevante aktører, herunder NSM. Denne hendelsen fører også til at vi tar en generell gjennomgang av rutiner og regler knyttet til besøk og seminarer på Stortinget, skriver Stortingets direktør, Marianne Andreassen, i en e-post til VG.

BRUKSNEKT: Stortinget bekrefter at printernekten settes i sammenheng med russerens mistenkelige oppførsel. Foto: Oda Leraan Skjetne, VG

 • Har du tips i saken? Ta kontakt med VG på e-post her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til 92088655.

«Vanlig» mål

Sikkerhetseksperter VG har vært i kontakt med sier printere er et vanlig mål for hackere, blant annet fordi de er koblet til det interne nettverket.

– Printere er ofte et vanlig og interessant mål for angripere. Hvem er det som f.eks. sjekker hva som ligger bak en printer. Det er et lett sted å gjemme enheter som kan gi fjerntilgang til nettverket og eller fange opp printede eller skannede dokumenter, sier Martin Ingesen, sikkerhetsanalytiker i BDO til VG.

les også

Russlands ambassade om fengsling av etterretningssiktet russer: – Absurd påfunn

– Har du eksempler på hacking via printere?

– Man har nylige eksempler på at hackere har kommet seg inn utenifra via faksmodus på printere i USA. Men er enda lettere om man har fysisk tilgang til printeren.

– Printerne er sjeldent koblet direkte til internett, men den er koblet til det interne nettverket. For en angriper kan printeren brukes som en bro mellom et nettverk til et annet. Man kan altså gå via printeren inn på det sikre nettverket, sier Ingesen.

SIKKERHET: Sikkerhetsanalytiker Martin Ingesen tror det er mange uoppdagede sårbarheter i dagens printere. Foto: BDO

Forsvarer vil ikke kommentere printer-spørsmål, men anker fengslingen

Den spionsiktede Mikhail Botsjkarjov (51) er ansatt av russiske myndigheter og skal jobbe med IT i det russiske parlamentet.

– Har din klient forklart seg om printere til PST?

– Jeg vil ikke gi ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, sier den spionsiktede mannens forsvarer, Hege Kristine Aakre til VG.

– Har han hele tiden holdt seg til gruppen med seminardeltakere, eller var det rom for å gå rundt på egenhånd også? 

– Jeg vil kun bekrefte at fengslingskjennelsen vil bli anket, og vil på nåværende punkt ikke kommentere saken ytterligere, sier Aakre.

Her er printerne – utenfor allfarvei

Deltagerne på seminaret ble tatt imot i resepsjonen i første etasje på Løvebakken, den mest kjente inngangen på Stortinget. Selve seminaret foregikk ifølge Stortinget i en kinosal i femte etasje. En av de merkede printerne står i et postrom under den profilerte trappen som går fra hovedinngangen og opp til Vandrehallen. Heisene som går opp i 5. etasje er ved siden av trappen.

Men printeren står utenfor «allfarvei» for en besøkende. Det gjør også de andre åtte - som er fordelt på fire etasjer på den andre siden av bygget, hvor stortingsrepresentantene har kontor.

Ifølge programmet spiste deltagerne lunsj inne i Eidsvollgalleriet, ved siden av Vandrehallen. Kontorene til partiene, hvor det står åtte merkede printerne, er imidlertid som nevnt på andre siden av bygget fra denne salen.

Det står også i programmet at deltakerne var på omvisning i Stortinget. Og det er andre printere i Stortingsbygningen som ikke er stengt.

Les også

 1. Dette er den spionsiktede russeren

  Den 51 år gamle russeren som ble pågrepet på Gardermoen fredag kveld og som nå er siktet for spionvirksomhet i…
 2. Frode Bergs advokat ser muligheter for fangebytte

  Norsk e-tjeneste var sentrale for pågripelsen av en russisk spion i Estland, sier estiske sikkerhetsmyndigheter.

Mer om

 1. Etterretning
 2. Stortinget
 3. Russland

Flere artikler

 1. Derfor er printere spionmål: Kan lagre dokumenter i flere år

 2. NRK: Politikere bedt om å bytte mobil etter spionmistanke

 3. Slik vurderte de Tangen-turen: – Det ble litt mye

 4. Slik var dramaet da Norge stengte ned

 5. Frode Bergs forsvarer: - Øker sjansen for utveksling

Fra andre aviser

 1. Printernekt på Stortinget etter pågripelse av spionmistenkt

  Aftenposten
 2. Utenrikskomiteens leder fikk ny telefon etter seminar som førte til fengsling av russer

  Aftenposten
 3. Spionsiktet russer var innom flere ulike steder i Stortinget

  Aftenposten
 4. Spionsiktet russer var flere ulike steder i Stortinget

  Bergens Tidende
 5. Dette vet vi om den spionsiktede russeren. Tilhører eliten i Moskva.

  Aftenposten
 6. Mikhail Botsjkarjov (51) anklages for å ha samlet elektronisk informasjon på Stortinget

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no