Justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara fikk onsdag en orientering om situasjonen i Oslo, etter at det den siste tiden har vært en rekke alvorlige hendelser der kniv har vært involvert. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

22 knivstikkinger i Oslo hittil i år: Wara mener det dreier seg om et integreringsproblem

Justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) ser alvorlig på økt bruk av kniv blant ungdom og sier det dreier seg om et integreringsproblem.

siri.marie.seim.sonstelie@ntb.no

Ifølge NRK har politiet registrert 21 knivstikkinger fra 1. januar til 25. februar, mot 11 i samme periode i fjor.

Onsdag kveld var det også en knivstikking på Mortensrud i Oslo, og tallet på knivstikkinger er dermed oppe i 22 så langt i år.

Onsdag møtte Wara politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, for å få en orientering om situasjonen.

– Det er en faretruende utvikling vi har sett og lest om når det gjelder ungdomskriminalitet, og særlig bruk av kniv. Så er det slik at dette er knyttet til integreringsutfordringer, som ikke politiet kan løse alene. Det betyr at politiet må jobbe sammen med skoler, kommuner og barnevern, sa justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara til NTB etter møtet med politimesteren.

les også

Hvorfor føler stadig yngre gutter behov for å bære kniv?

Pluss content

– Må være ærlige

– Betyr det at dette da hovedsakelig gjelder ungdom med innvandrerbakgrunn?

– Ja, det gjelder ungdom med innvandringsbakgrunn, det er der hovedsakelig veksten er. Vi må ærlige og tørre å si det. Jeg er opptatt av at vi er kunnskapsbasert, og at når vi ser et problem, så kan vi ikke late som at det ikke eksisterer, sier Wara.

Etter møtet med politimesteren lå det ingen konkrete tiltak for å løse problemet på bordet. Men Wara fikk med seg noen forslag som han vil ta med seg, deriblant et ønske om strengere straffer i forbindelse med knivbruk og for gjenganger.

Etter en rekke alvorlige hendelser med kniv i Oslo, møtte Wara onsdag politimesteren i Oslo Hans Sverre Sjøvold for å få en orientering om situasjonen. Wara mener ungdomskriminaliteten i hovedstaten er en integreringsutfordring som politiet ikke kan løse alene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Krever tydelighet

Wara erkjenner at bruk av kniv har økt kraftig, noe tall fra politiet viser.

– Vi har ikke god tid. Vi må være tydelige allerede nå. Men jeg opplever at politiet har møtt dette med offensive tiltak. En av grunnene til at vi har så mange knivanmeldelser nå er at politiet aktiv oppsøker miljøene, påpeker Wara.

les også

– Vi begynte å slåss. Jeg havnet på gulvet, og der lå en stor kniv. Så da brukte jeg den. Blodet sprutet

Pluss content

Politimester Sjøvold deler Waras oppfatning om at det dreier seg om en integreringsutfordring, men mener likevel det finnes muligheter for å løse dem.

– Det vi gjør nå er å adressere det tydeligere. Det er ikke noen vits å pakke det inn, det er faktisk slik det er. Det er ingen enkle løsninger, men vi har en mulighet til å gjøre noe med det, og vi har en utmerket samarbeidspartner i Oslo kommune som vi kan samarbeide med om tiltak, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder