Færder fyr har oftest tropenatt

Vil du oppleve en tropenatt, øker oddsen kraftig hvis du ankrer opp nær Færder fyr. Stedet har nemlig en soleklar tropenatt-rekord.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

De siste 15 somrene er det registrert hele 39 tropenetter på fyret ytterst i Oslofjorden. Lyngør kommer som en god nummer to med 15 hete netter, fulgt av Lindesnes fyr som kan skilte med 12.

Det viser en oversikt som værstatistiker Bernt Lie har utarbeidet for VG. De ferskeste tallene i oversikten er fra 2003.

- De siste 15 somrene har det vært i alt 203 observasjoner av tropenetter ved værstasjonene til Meteorologisk institutt, sier Lie. Og nesten en tredjedel forekom under kjempesommeren 1997.

For å kunne kalles tropenatt må minimumstemperaturen ikke krype under 20,0 grader mellom klokken 20 og 08 neste morgen. Dette skjer oftest langs Oslofjorden og nedover Sørlandskysten.

- Hvorfor får man oftest tropenetter langs kysten i sør?

- Ved nordøstlig eller sørøstlig vindretning flere dager på rad fører vinden gjerne med seg varmere overflatevann fra den grunnere Østersjøen og Kattegat inn i Skagerrak, forklarer Lie.

Da stiger temperaturen i sjøen, noe som bidrar til å holde nattetemperaturen oppe. Havet bør holde minst 18,5 grader, og kombinert med svak vind som tar med seg varmen fra solsvidde svaberg og knauser, ligger forholdene vel til rette for en tropenatt.

Første i juli

Årets første tropenatt fikk for øvrig Rustefjelbma i Tana kommune allerede den 3. juli - samme dag som Bernt Lie fylte 66 år. Færder måtte derimot vente til sist lørdag før tropenatten meldte sin ankomst.

Tropenetter har vi i løpet av de siste 15 årene, til og med 2003, hatt tre ganger i Oslo og Sarpsborg, to ganger i Drammen og syv ganger på Torungen fyr ved Arendal. Kjevik ved Kristiansand har derimot bare hatt en tropenatt i den samme tidsperioden.

Fenomenet finner sted noe sjeldnere på Vestlandet, i Midt-Norge og Nord-Norge. Men Bergen slår faktisk hovedstaden, og kan notere seg hele fem netter med temperaturer over 20 grader de siste 15 årene, Trondheim og Narvik hadde en slik natt mens Sola ved Stavanger kan skilte med to.

Varmere

- Nå er vi inne i en tendens med høyere middeltemperatur og økning i antall tropenetter. Men dette går i bølger, sier Lie. I perioden 1901-1930 ble det notert 124 tropenetter, mens tallene for 1931-1960 og 1961-1990 var henholdsvis 360 og 225.

Men Lie mener det går mot varmere augustmåneder.

- August måned på Østlandet og Sørlandet er blitt markert varmere de siste 14 årene. Vi kan snakke om klimaendringer. Vi går mot varmere og tørrere augstmåneder, avslutter værstatistikeren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder