- Marianne var et veldig flott, varmt og sosialt menneske

Marianne Heibergs dødsfall natt til i går overrasket familien

NUPI-forsker og Johan Jørgen Holsts enke, Marianne Heiberg, døde natt til i går av et hjerteinfarkt, 59 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

GÅTT BORT: Marianne Heiberg, enke etter Johan Jørgen Holst, døde uventet natt til 2. juledag. Hun hadde begge sine sønner og søsteren Mette hos seg da hun gikk bort. Her avbildet med sin mann. Foto: SCANPIX

- Hun sa hun følte seg litt dårlig på julaften, men ingen trodde det var noe alvorlig, sier hennes nevø - og Ap-leder - Jens Stoltenberg til VG.

Marianne Heiberg feiret jul hjemme i Oslo sammen med sine sønner Edvard (15) og Nicolas (25), som var hjemme på juleferie fra studier i Spania.

På formiddagen første juledag ble Heiberg dårlig, og Jens Stoltenbergs legesøster Camilla, som var på besøk, fikk sendt henne til Diakonhjemmet sykehus. Heiberg hadde trolig fått et hjerteinfarkt og ble sendt videre til Ullevål sykehus.

- Uventet

- Først var det alvorlig, men utover kvelden trodde legene det ville gå bra, og vi dro hjem igjen, sier Jens Stoltenberg.

Men rundt midnatt oppsto det komplikasjoner, og Marianne Heiberg døde uventet. Hun hadde da begge sine sønner og søsteren Mette hos seg.

En kusine tar seg nå av de to sønnene; Edvard, som er sønn av avdøde Johan Jørgen Holst, og Nicolas, som Marianne har fra et tidligere ekteskap.

Støttespiller

- Marianne var et veldig flott, varmt og sosialt menneske. Hun var tanta mi, og veldig lett å bli glad i, sier Jens Stoltenberg.

- Hun var ikke bare et vakkert menneske, men også veldig begavet. En dyktig forsker som gjorde forskningarbeider i Spania, London, Oslo og Midtøsten.

Marianne Heiberg forsket på baskere på 60- og 70-tallet, hun har studert nasjonalisme, FNs rolle i fredsarbeid, terror og politisk vold. Hun jobbet som forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), var utdannet sosialantropolog, og er søster til Karin Stoltenberg, gift med Thorvald.

- Jeg føler jeg har mistet en veldig generøs kollega og et veldig modig medmenneske som våget å gå sine egne veier. Hun var også et morsomt menneske, sier forsker Kari Karame, som var Marianne Heibergs nærmeste kollega i NUPI.

Begge har i en årrekke vært sterkt engasjert i Midtøsten.

- Jeg ble kjent med henne mens jeg bodde i Libanon på midten av 80-tallet, sier Karame, som nå forsker på kjønn, konflikt og fredsbygging.

- Hun var en viktig støttespiller for sin mann, Johan Jørgen Holst, i arbeidet med Oslo-kanalen, både på grunn av sin kunnskap om konflikten og på grunn av jobben med de store levekårsundersøkelsene for Fafo.

Roen i Jerusalem

Hun og Holst åpnet også huset sitt for møter i anledning fredsprosessen. Da utenriksminister Johan Jørgen Holst brått døde, 56 år gammel, tok hun med seg barna, som da var fire og 14 år, til Jerusalem for et år, en by hun regner som sitt annet hjem. Der fant hun ro, selv om hun gikk inn i en hektisk stilling som direktør for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger.

NRKs Odd Karsten Tveit har vært en nær venn av Marianne Heiberg i mange år.

- Jeg vil fremheve den generøse siden av Marianne. Den som tenkte på venner i alle sammenhenger, både når de hadde det vanskelig og når de lyktes. Profesjonelt var det alltid interessant å høre på Marianne, fordi hun engasjerte seg i så mange konflikter, fra Midtøsten- til baskerkonflikten, sier Tveit fra NRKs Midtøsten-kontor i Amman.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder