Farida (11) med mor Noorya og far Hafiz Khurami møtte VGs reportere Nilas Johnsen og Helge Mikalsen i Kabul i 2017. De bodde på Dokka fra 2011 til tvangsreturen i 2015. Foto: Helge Mikalsen

Farida-saken opp for Høyesterett

Høyesterett skal tirsdag og onsdag behandle statens anke i den såkalte Farida-saken. Farida (11) og familien ble tvangsreturnert til Afghanistan i 2015 .

trine.andersen@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Tvangsreturen i februar 2015 skjedde to år etter at den midlertidige oppholdstillatelsen deres var trukket tilbake. Da tingretten behandlet saken i oktober 2015, fikk familien medhold i at Utlendingsnemndas (UNE) avgjørelse var feil. I juni i fjor opprettholdt lagmannsretten denne avgjørelsen, men UNE valgte å anke saken til Høyesterett.

UNE viste til at lagmannsretten hadde kommet med en annen avgjørelse i en lignende sak.

– Når domstolene forstår og anvender regelverket ulikt, oppstår det usikkerhet knyttet til hva som er riktig lovanvendelse. Derfor vil staten be om at forståelsen av regelverket avklares i Høyesterett, skrev UNE.

Høyesterett har satt av to dager til å behandle Farida-saken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Farida og moren kom til Norge i 2011, året etter ankom faren. Moren hevder at hun rømte fordi hun skulle bli tvangsgiftet med en annen mann, men Utlendingsnemnda (UNE) mener hun løy om sin bakgrunn.

Farida og familien var bosatt på Dokka i Oppland, der de har mange trofaste støttespillere. Det har vært arrangert fakkeltog, og i februar 2016 holdt Faridas venner en støttekonsert for å samle inn penger til familien.

Siden familien ble tvangsreturnert, har de bodd på hemmelig adresse i Kabul, som støttegruppa har betalt for, skriver NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder