ENGSTELIG: Hvert år stikker flere dyr av som følge av redsel for høye smell og sterke lys. Foto: DON EMMERT / AFP

Nyttårsaften: Slik tar du vare på kjæledyret ditt

Nyttårsaften kan være en belastende dag for dyrene dine, advarer ekspert. Her er rådene man bør følge for å sikre at også familiens firbeinte får en fin start på det nye året.

Begynner hunden din å puste og pese, sikle, trykke seg ned mot bakken, gjemme seg eller prøver å stikke av på nyttårsaften? Det er alle tegn på at den er redd og ikke har det så bra.

– Det er viktig at noen er hjemme med kjæledyret – helst hele dagen da rakettoppskytingen begynner tidlig for mange. Noen få smell kan sette seg i dyret og utløse redsel utover kvelden når det smeller som verst, sier Maria Været Veggeland i seksjon dyrevelferd i Mattilsynet.

les også

Løve brøt seg løs – drepte Alexandra (22)

les også

Bøter, skremte dyr og brann i søppeldunk: Flere skyter opp fyrverkeri før nyttårsaften

les også

Slik blir været nyttårsaften: – Elendige greier

les også

Jan Frode (33) tar oppgjør med fyrverkeri-sløseriet: - Virker som jeg har truffet en nerve

Hun forteller at det hver nyttårsaften utløses store leteaksjoner etter dyr som har rømt fra sine hjem i redsel.

– Å gå en ordentlig tur på dagtid, slik at hunden er sliten og har brukt opp en del av energien sin når kvelden kommer, er alltid lurt. Men husk for all del å ha den i bånd, da det er mange som prøver å stikke av fordi de er redde. En dag som denne med mye blinking og høye smell, er jo absolutt det verste tidspunktet for et dyr å være alene i ukjente omgivelser, sier hun.

Kan få varige mén

Veggeland advarer om at kjæledyret kan få varige mén dersom de opplever oppskytingen av fyrverkeri som belastende.

– Dersom de viser angst og redsel på nyttårsaften, og eierne ikke jobber med dyret frem til neste feiring, kan det føre til at dyret blir enda reddere neste gang.

ANBEFALER: I samtale med VG, kommer Maria Været Veggeland med flere konkrete råd hun mener dyreeiere bør følge på nyttårsaften. Foto: Mattilsynet

– Hvis kjæledyret ditt viser stor redsel, kan det være lurt å ta den med til en veterinær eller en dyreatferdsspesialist. Disse kan lære dyret ditt til å vende seg til sterke lyder og lys. Men det er ekstremt viktig at dette skjer gradvis – det er ikke bare å kjøre på med et nytt fyrverkeri, for å si det sånn.

Når det kommer til hunder, understreker hun at det er stor forskjell fra hund til hund hvor redde de blir.

– For alle hunder og dyr for øvrig, vil de høye smellene være uforståelig. De skjønner jo ikke hva som skjer. Men hvor redde de blir, er veldig personlighetsavhengig. Å være redd for smell, er en arvelig egenskap som hunder kan besitte i større eller mindre grad. Men selv om hunden din ikke viser tegn til redsel, kan det likevel være lurt å jobbe forebyggende for å sørge for at den forblir uredd også i året som kommer, anbefaler hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder