MÅ I RETTEN: Mohyeldeen Mohammad møter i Oslo tingrett tirsdag tiltalt for trusler mot stortingsrepresentant Abid Raja (V). Foto: Frode Hansen, VG

Mohyeldeen Mohammad pågrepet før rettssak: Fengslet i én uke

OSLO TINGRETT (VG) Den trusseltiltalte islamisten Mohyeldeen Mohammad ble pågrepet tirsdag morgen klokken 07.30 etter avtale med PST. Oslo tingrett har avgjort at han kan holdes varetektsfengslet så lenge trusselsaken mot ham pågår.

PST begjærte islamisten varetektsfengslet i fire uker, men Oslo tingrett mener det ikke er grunn til å holde ham fengslet lenger enn til 19. november som er siste dag i sakens hovedforhandling.

les også

Mohyeldeen Mohammad møtte ikke til trusselsak: Vil bli internasjonalt etterlyst

Moyeldeen ble etterlyst internasjonalt etter at han ikke møtte da saken der han er tiltalt for trusler mot stortingspolitikeren Abid Raja (V) opprinnelig var berammet 22. oktober i år.

Etter fengslingsmøtet begynte hovedforhandlingen i saken.

Samtykket ikke

Påtalemyndigheten ba opprinnelig om varetektsfengsling i fire uker. Mohyeldeen samtykket ikke til dette.

les også

Mohyeldeen Mohammad tiltalt for grove trusler mot Abid Raja

– Når det gjelder unndragelsesfare så er det nok bevis i seg selv at jeg har kommet tilbake hit. Så fort jeg fikk vite at min tilstedeværelse var nødvendig. Jeg var ikke klar over at jeg måtte være til stede, jeg trodde retten kunne gå uten meg, sa han i retten.

OSLO TINGRETT: Mohyeldeens forsvarer Brynjar Meling og politiadvokat Thomas Blom. Foto: Gøran Bohlin, VG

Pågripelsen skjedde til tross for at Mohammads forsvarer Brynjar Meling tidligere har gitt uttrykk for at hans klient planla å møte i retten.

På spørsmål fra Meling i retten sa Mohyeldeen at han på forhånd hadde avtalt med PST at de kunne komme å hente ham for å ta ham med til retten tirsdag morgen.

Beskjed fra NAV

Videre mener han at det ikke er noen av hans tidligere forsvarere som har gitt ham beskjed om når han skulle møte i retten. Påtalemyndigheten mener at han uansett har fått beskjed av NAV om når han skulle møte.

les også

Islamist raser mot Abid Raja (V) i ny video: «Må Allah gjøre deg stum og døv»

– Jeg kan ha nevnt for dem at det var i slutten av oktober, men ikke tid og dato, for det visste jeg ikke, sa Mohyeldeen.

Politiadvokat i PST Christian Blom har spørsmål om hvorfor Mohyeldeen mener han ikke har mottatt hverken brev eller e-post som er sendt til ham.

Islamisten svarte at han ofte får mye søppelpost i e-post-innboksen sin og at han ikke sjekker postkassen sin med mindre det er noe konkret han venter på.

Forsvarer Meling argumenterte med at hans klient først ble kjent med at han var ønsket i retten gjennom mediene, og at han siden den gang har gjort tydelig til kjenne at han ønsker å møte i retten.

– Han lot seg pågripe uten dramatikk etter den avtalen som var inngått. Han har gitt uttrykk for at han ønsker å møte, han ønsker å gi sin forklaring til den dømmende rett, sa Meling som mente.

Oslo tingrett legger til grunn at tiltalte var kjent med hovedforhandlingen, til tross for at den ikke var lovlig forkynt for ham.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder