NYTT HJEM: Hunden Dingo lever nå på Nesodden med Maria Isabel Neiden Rasmijn og hennes sønn. Foto: Privat

63 dyr reddet ut av urin og avføring i Østfold

Sammen med 47 andre hunder ble Dingo funnet buret inne i et hus i Østfold. Dingo er nå trygt plassert hos nye eiere på Nesodden.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi var på jakt og tittet på hunder, også dukket denne annonsen opp om at en stor mengde hunder var funnet i en kjeller, og disse trengte hjelp, sier Maria Isabel Neiden Rasmijn til VG.

For seks dager siden hentet de hunden som nå går under navnet Dingo. Rasmijn forteller det har gått veldig bra å få den nye hunden i hus.

– Vi har brukt dagene til å inkludere han med to katter, gjøre ham renslig og etablere tilknytning. Ellers har det bare vært kosing sier hun.

– Tilgriset med urin og avføring

les også

Vil stoppe gård som driver oppdrett til dyreforsøk

Mattilsynet bekrefter at de etter en bekymringmelding i midten av oktober fant 48 hunder, fem kaniner og ti katter i et hus i Østfold.

– Hundene sto alle oppstalla i bur, ikke alle hadde liggeunderlag, og det var stort sett tilgriset med urin og avføring, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Østfold og Follo, Nina Brogeland Laache til VG.

Brogeland Laache vil ikke bekrefte om dyreeieren er anmeldt, men understreker at det er en alvorlig sak som de tar svært alvorlig. Hun forteller det var dårlig luftkvalitet og hygiene i rommene, og at forholdene også var dårlig for kaninene og kattene.

– Det skal ikke være sånn, de skal ikke ha det sånn. Vi ser særlig alvorlig på det med manglende renhold, og at hundene i bur ikke fikk dekket sitt naturlige behov for mosjon og sosialisering.

– Mange av hundene trenger veterinæroppfølging

Lørdag formiddag opplyste Mattilsynet til VG at dyrene var gitt til Dyrebeskyttelsen og at de var blitt omplassert.

Heidi Halvorsen i Dyrebeskyttelsen Ringerike, dit de ble sendt på grunn av kapasitetsproblemer i Østfold, opplyser lørdag ettermiddag at alle hundene er plassert i fosterhjem inntil videre, og at de fleste hundene behøver en del veterinæroppfølging før de er klare for å flytte inn i et nytt hjem permanent.

– De sliter med forskjellige ting mange av dem. Veldig mange sliter med øret, og 32 av hundene må trekke tenner.

Halvorsen sier imidlertid at de har en lang liste med hjem som venter på å ta dem imot, og regner med at resten av hundene kan starte å flytte inn i sine endelige hjem i starten desember.

NYTT HJEM: Hunden Dingo lever nå på Nesodden med Maria Isabel Neiden Rasmijn og hennes sønn. Foto: PRIVAT

Tilbake på Nesodden blir Dingo beskrevet som en tillitsfull, lun krabbat som er positiv og lærer lett. Dette berømmer Rasmijn fostermoren Dingo var hos de første dagene for, samt Dingos egne gener.

– Han må ha hatt en god gemytt i utgangspunktet for å ha taklet ting så bra. Han er kvitt og oppvakt, redd for å gå glipp av ting, og løper rundt i huset. Vi har nok vært heldige i sosialiseringsprosessen på han her.

les også

Svensk dyrepark avliver ulvene

Rasmijn har to omplasseringkatter fra før, og er helt sikker på at de gjorde det riktige, selv om de i utgangspunktet så etter en stor hund:

– Når det er så mange dyr som allerede trenger folk kan folk være litt flinkere til å tenke at hund er hund. Vi hadde nå tid til å ha hund, da kunne vi like gjerne ha en som virkelig trengte oss , sier hun til VG.

Avhengig av tips

Laache i Mattilsynet sier til VG at det ikke er ofte de kommer over saker med så stor omfang.

– Heldigvis tar de fleste godt vare på dyrene sine. Vi er helt avhengige av tipsere, slik som i denne saken, for å avdekke dårlig dyrhold, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder